Nie wyrzucaj przypalonej patelni! Jeden produkt, który masz w kuchni, rozwiąże problem

2022-10-27 9:18

Przypalona od spodu patelnia to problem, z którym mierzy się wielu użytkowników kuchenek gazowych. Gdy płyn do mycia naczyń nie jest w stanie poradzić sobie z brązowym osadem, warto zastosować inny środek. Jest skuteczny, tani i na pewno masz go w kuchennej szafce.

patelnia
Autor: getty images

Jak wyczyścić spód patelni?

Brązowy osad na spodzie patelni powstaje głównie za sprawą kontaktu naczynia z gazowym płomieniem. Z czasem zabrudzenia stają się praktycznie nie do usunięcia zwykłymi środkami.

W takiej sytuacji niektórzy sięgają po mocną sklepową chemię, która niestety może być szkodliwa nie tylko dla naczynia, ale i dla skóry. Inni – po prostu wyrzucają brudną patelnię do kosza.

Jest jeszcze inna opcja, która kosztuje grosze, jest całkowicie bezpieczna i do tego ekologiczna! Przypalony spód patelni możemy w prosty sposób wyczyścić przy pomocy… kwasku cytrynowego!

Kwasek cytrynowy jest nieocenionym pomocnikiem w domowych porządkach. Doskonale usuwa plamy, kamień i osad, dlatego bez problemu poradzi sobie z brązowymi zaciekami na spodzie patelni. A! I jedna saszetka kwasku cytrynowego kosztuje nie więcej niż 2 złote!

By wyczyścić patelnię kwaskiem cytrynowym, wystarczy do zatkanego korkiem zlewu, wanny lub dużej miednicy wlać 3-4 szklanki wody (tyle, by spód patelni był w niej całkowicie zanurzony) i wsypać kilka łyżeczek kwasku cytrynowego.

Następnie w roztworze należy zanurzyć patelnię i zostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Po wyjęciu patelni z wody wystarczy ją opłukać ciepłą wodą i usunąć resztki osadu gąbką nasączoną płynem do naczyń. Patelnia będzie wyglądać jak nowa!

patelnia
Autor: getty images

Sposoby na brudną patelnię

Kwasek cytrynowy to nie jedyny skuteczny sposób na brudny spód patelni. Z brązowym osadem świetnie poradzą sobie również inne produkty, które mamy w domu, m.in. soda oczyszczona, ocet, woda utleniona i aspiryna.

1. Soda oczyszczona + woda utleniona

Pasta z sody oczyszczonej i wody utlenionej to prosty patent na czysty spód patelni. Wystarczy 6 łyżeczek sody oczyszczonej wymieszać z 50 ml wody utlenionej. Powstałą pastę należy wysmarować dokładnie spód patelni (lub przypalonego garnka) i zostawić na 15-20 minut.

Na koniec pastę wystarczy opłukać pod bieżącą wodą i usunąć resztki osadu przy pomocy gąbki z płynem do mycia naczyń.

2. Ocet

Ocet warto mieć zawsze pod ręką, biorąc się za domowe porządki. Bezbarwny płyn może i nie pachnie zbyt przyjemnie, ale jest bezlitosny dla wszelkiego rodzaju zabrudzeń.

By pozbyć się brzydkiego osadu ze spodu patelni, należy przygotować roztwór wody i octu (4 łyżki octu na 1 szklankę wody). Następnie gąbkę lub szczotkę zanurzamy w roztworze i szorujemy przypalony spód naczynia.

Innym sposobem jest wysypanie kilku łyżeczek sody na spód patelni i polanie go octem. Uwaga – należy zachować ostrożność, ponieważ soda może intensywnie się pienić.

PRZECZYTAJ TEŻ: Ekologiczne sprzątanie domu: soda, ocet, kwasek cytrynowy - zastosowanie

3. Aspiryna

Niewiele osób wie, że aspiryna to doskonały środek czyszczący i odplamiający. Warto dodawać ją do białego prania, by przywrócić ubraniom blask i usunąć nieestetyczne plamy z potu (więcej przeczytasz tutaj).

Aspiryna świetnie poradzi sobie również z osadem na spodzie patelni. Patent jest prosty: podobnie jak w przypadku kwasku cytrynowego, do zatkanego korkiem zlewu, wanny lub dużej miednicy wlewamy kilka szklanek gorącej wody i dodajemy kilka pokruszonych tabletek aspiryny (lub kilka musujących).

Następnie patelnię zanurzamy w roztworze na tyle, by jej spód przykrywała woda i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Rano naczynie wystarczy przepłukać i za pomocą gąbki z płynem usunąć resztki osadu. I gotowe!

Poznaj więcej sposobów na skuteczne sprzątanie: