Jak przechowywać warzywa w domu? Jakich warzyw nie można trzymać w lodówce?

2024-01-10 10:35

Jak przechowywać warzywa w domu? Nie wszystkie przechowujemy tak samo. Jednym lepiej w temperaturze pokojowej, inne lubią tylko ciemności i lekki chłód, a jeszcze inne preferują lodówkę. Poznaj 7 ważnych zasad przechowywania warzyw i przeczytaj, jakich warzyw nie można trzymać w lodówce.

Jak przechowywać warzywa?
Autor: Getty Images/brizmaker

Spis treści

  1. Jak kupować warzywa?
  2. Jak przechowywać warzywa w domu? 7 ważnych zasad
  3. Jakich warzyw nie można trzymać w lodówce?
  4. Akcesoria do przechowywania warzyw. Co warto kupić?
  5. Jak przechowywać czosnek?
  6. Jak przechowywać cebulę?
  7. Jak przechowywać imbir?
  8. Jak przechowywać szparagi?
  9. Jak przechowywać pomidory?
  10. Jak przechowywać ogórki?
  11. Jak przechowywać pieczarki?
  12. Jak przechowywać dynię?
  13. Jak przechowywać rukolę?
  14. Jak przechowywać brokuły?
  15. Jak przechowywać ziemniaki?
  16. Jak przechowywać paprykę?

Warzywa są bardzo wrażliwe na niską lub wysoką temperaturę, dlatego tak ważne jest, by przechowywać je w odpowiednich warunkach. Koszyk z warzywami nie powinien stać ani na słońcu, ani w lodówce – różne warzywa lubią różne temperatury, dlatego należy przechowywać je osobno.

Jak kupować warzywa?

Już na etapie zakupów warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, by móc w pełni cieszyć się smakiem jarzyn:

  1. Jeszcze na straganie czy w warzywniaku zwróćmy uwagę na to, czy warzywa wyglądają na świeże. Nie kupujmy zwiędłej, szarawej marchwi czy przyklapniętych ziół, bo nie będą one ani smaczne, ani zdrowe.
  2. Nie kupujmy uszkodzonych warzyw – mogą rozwijać się w nich drobnoustroje, które szybko zaatakują zdrowe warzywa w naszym domu.
  3. Nie kupujmy... idealnych okazów – oczyszczone, wypolerowane marchwie, cukinie czy pietruszki wyglądają pysznie, ale nie są najzdrowsze. Dłużej będziemy przechowywać warzywa, które zawierają resztki ziemi lub piachu.

Jak przechowywać warzywa w domu? 7 ważnych zasad

  1. Warzywa przechowujmy bez naci – dzięki temu dłużej są świeże.
  2. Nie przechowujemy warzyw w torbach foliowych – nie dociera do nich powietrze, a folie działają rakotwórczo!
  3. Nie przechowujmy warzyw w jednym pojemniku.
  4. Marchew, pietruszkę, buraki, kapusty, papryki przechowujmy na najniższej półce w lodówce.
  5. Obok papryki nie kładźmy żółtych warzyw (papryka wytwarza etylen, przez co inne warzywa szybko tracą jędrność).
  6. Spód szuflady w lodówce, gdzie przechowujemy część warzyw, wyłóżmy ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar wilgoci.
  7. Nie przykrywajmy szczelnie zielonych warzyw (nie mając dostępu do powietrza, produkują rakotwórcze azotyny).

Jakich warzyw nie można trzymać w lodówce?

Niemal wszystkie warzywa można przechowywać w lodówce. Istnieją jednak pewne wyjątki.

W lodówce nie trzymamy:

  • pomidorów
  • ogórków
  • ziemniaków
  • cebuli
  • czosnku

Te warzywa najlepiej czują się na świeżym powietrzu: pomidory i ogórki trzymajmy w miseczkach, cebulę i ziemniaki w zaciemnionych miejscach (np. szafkach lub piwniczkach).

Akcesoria do przechowywania warzyw. Co warto kupić?

  • plastikowe pojemniki, które ułatwią nam segregację warzyw w lodówce
  • pojemniki, które zawierają odpowietrzniki, umożliwiające dopływ powietrza
  • pojemniki do przechowywania ziół w lodówce, które intensywnie pachną (np. szczypiorku)
  • podkładki antybakteryjne, którymi wyłożymy spody szuflad
  • wiklinowe koszyki, w których położymy pomidory czy ogórki

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak przechowywać owoce w domu?

Jak przechowywać czosnek?

Czosnek przechowujemy poza lodówką. Najlepiej jest trzymać go w miseczce lub wiklinowym koszyku.

Jak przechowywać cebulę?

Cebulę także przechowujemy poza lodówką. Dobrze jest trzymać ją w zaciemnionym miejscu.

Jak przechowywać imbir?

Imbir trzymamy w chłodnym miejscu. Aby dłużej był świeży, można owinąć go papierem i włożyć do lodówki.

Jak przechowywać szparagi?

Szparagi trzymamy w lodówce, na niskiej półce. Aby dłużej zachować ich świeżość, można włożyć je do pojemnika z zimną wodą.

Jak przechowywać pomidory?

Pomidory trzymamy poza lodówką. Aby nie utraciły smaku, wystarczy położyć je w miseczce czy koszyku wiklinowym na blacie kuchennym. Można je również trzymać w papierowych torbach.

Jak przechowywać ogórki?

Ogórki również przechowujemy poza lodówką – w miskach lub koszykach. Nie trzymamy ich w foliowych torbach.

Jak przechowywać pieczarki?

Pieczarki przechowujemy w lodówce, w temperaturze do 2 stopni Celsjusza. W temperaturze poniżej 0 szybko stają się wodniste i tracą swoje właściwości.

Jak przechowywać dynię?

Dynię przechowujemy poza lodówką. Wystarczy położyć ją w chłodnym miejscu i pamiętać, by nie wystawiać jej na słońce.

Jak przechowywać rukolę?

Rukolę trzymamy w pojemniku w lodówce. Dobrze jest wcześniej umyć ją i delikatnie osuszyć. Nie róbmy tego zbyt dokładnie – wilgoć uchroni rukolę przed utratą świeżości.

Jak przechowywać brokuły?

Brokuły trzymamy w chłodnym miejscu, z dala od dużego natężenia promieni słonecznych. Najlepiej jest trzymać je w lodówce, w temperaturze 2 stopni Celsjusza.

Jak przechowywać ziemniaki?

Ziemniaki trzymamy w chłodnych i zaciemnionych miejscach: piwniczkach lub szafkach. Dobrze jest trzymać je w worku z materiału.

Jak przechowywać paprykę?

Paprykę przechowujemy w lodówce, ale z dala od żółtych warzyw.

Stosując się do tych wskazówek, będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżymi warzywami. Jarzyny nie stracą również swoich cennych właściwości odżywczych: witamin i minerałów.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: 5 warzyw, których nie trzymamy w lodówce. Nie lubią chłodu!

Przechowywanie w kuchni | Webinar: Jak zaplanować niedużą kuchnię

Te warzywa rosną niemal w każdym ogródku! Czy rozpoznasz je po zdjęciu?

Pytanie 1 z 10
Jaką nazwę nosi warzywo widoczne na zdjęciu?
Co to za warzywo?