Jak i gdzie przechowywać warzywa zimą? Bezpieczne przechowywanie warzyw po sezonie

warzywa
Autor: Unsplash.com @randyfath

Jeśli uprawiamy w przydomowym ogródku warzywa i musimy zerwać ich większą ilość po sezonie lub po prostu chcemy mieć zawsze pod ręką świeże zapasy marchwi, buraka czy ziemniaków, koniecznie zorganizujmy optymalny sposób przechowywania warzyw zimą. Sprawdźmy, jak to zrobić!

Jakie warzywa można bezpiecznie przechowywać zimą?

Zanim zaczniemy przygotowywać miejsce do przechowywania warzyw zimą, koniecznie sprawdźmy, które z warzyw mają szansę nie zepsuć się nawet przez kilka miesięcy.

Do długotrwałego przechowywania wprost wspaniale nadają się warzywa korzeniowe. Marchewki, pietruszki, buraki, selery, chrzan czy pasternak możemy mieć więc pod ręką nawet przez cały rok, jeśli zadbamy o właściwe warunki. Równie dobrze w przechowywaniu sprawdzają się ziemniaki, cebula i czosnek, a nawet kapusta, a więc już mamy zestaw warzyw, z pomocą których możemy wyczarować wspaniałe potrawy dla całej rodziny.

Pozostałe warzywa, np. kalafiory, cukinie, pomidory czy ogórki można przechowywać przez kilkanaście dni, jednak nie nadają się one do robienia większych zapasów.

W jakiej temperaturze przechowywać warzywa zimą?

Optymalnym zakresem temperatur do przechowywania warzyw przez zimę jest od 0 do ok. 5°C. Oczywiście nie powinny im zaszkodzić również lekkie wahania, o ile tylko warzywa nie będą zamarzały ani nie będą narażone na długotrwały wpływ ciepła. Gdzie znajdziemy właśnie takie warunki do przechowywania warzyw?

Najpopularniejszym sposobem jest przechowywanie warzyw na zimę w piwnicy. Rzecz jasna musi być to piwnica nieogrzewana, w której utrzymuje się stała, niska temperatura. Na taką metodę gromadzenia warzyw mogą sobie pozwolić jednak tylko osoby mieszkające w domach z podpiwniczeniem.

Dla tych, którzy mieszkają w blokach lepszym wyjściem okaże się przechowywanie warzyw zimą na balkonie, jednak tutaj konieczne będzie przygotowanie specjalnych pojemników, które ochronią zapasy przed mrozem – więcej informacji na ich temat w kolejnym akapicie.

Wiele osób decyduje się również na przechowywanie warzyw zimą w ziemi, a konkretnie w specjalnych kopcach – mogą być one nawierzchniowe lub zagłębione, w zależności od tego, jakie warzywa chcemy w nich schować. W przypadku warzyw korzeniowych lepiej sprawdzą się głębsze kopce, a jeśli chodzi o warzywa kapustne, zalecane są nawierzchniowe. Uwaga – ta metoda jest nieodpowiednia do przechowywania wrażliwych na wilgoć cebul i czosnków!

W czym przechowywać warzywa zimą?

To, w czym będziemy przechowywać nasze warzywa zimą, zależy w dużej mierze od tego, gdzie będziemy je przechowywać. I tak w przypadku nieogrzewanych piwnic dobrym wyborem okażą się ażurowe skrzynie – mają one za zadanie zapewniać warzywom dobry dostęp do wilgoci, która pomoże zachować im jędrność i sprężystość. Inaczej jest w przypadku cebuli i czosnku, dla których warto znaleźć osobne miejsce, np. na strychu. Wtedy możemy pozwolić sobie na podnoszenie wilgotności w piwnicy, przykładowo poprzez regularne zraszanie betonowej posadzki wodą.

Zupełnie inaczej przedstawia się przechowywanie warzyw zimą na balkonie. Jest to bowiem otwarta przestrzeń, która jest bezpośrednio narażona na siarczyste mrozy. Dlatego przygotowując pojemnik na nasze warzywa, musimy zadbać o jego staranną izolację cieplną. Dno i ścianki możemy wyłożyć słomą lub styropianem, a dla dodatkowej ochrony same warzywa możemy przysypać ziemią.

Wskazówki, które pomogą przechowywać warzywa przez zimę

Co jeszcze warto wiedzieć, szykując się do przechowywania warzyw zimą?

  • Sięgajmy po odmiany warzyw, które cechują się najlepszą trwałością, np. cebula Sochaczewska, kapusta Aros F1 czy marchew Jawa.
  • Jeśli samodzielnie hodujemy warzywa na zimę, postarajmy się opóźnić ich siew. Wówczas ich zbiór nastąpi później, co z kolei wydłuży ich trwałość w przechowywaniu. Unikajmy także nawożenia ich zbyt dużą ilością azotu, zwiększajmy natomiast dawkowanie nawozów fosforowych i potasowych.
  • Nie przechowujemy warzyw przejrzałych.
  • Sięgając po warzywa w czasie gotowania, przeglądajmy je i przekładajmy. Wybierajmy te najbardziej dojrzałe i obserwujmy, czy nie pojawiają się na nich oznaki zepsucia.
  • Stosując się do powyższych porad i wskazówek zyskamy stały dostęp do najczęściej używanych w czasie przygotowywania posiłków warzyw.