Świąteczne dekoracje z suszonych owoców. Pomysły na domowe ozdoby na choinkę

2020-12-15 7:24

Tradycja ubierania choinki przybyła do nas w XIX wieku z Niemiec. Początkowo zielone drzewka przystrajano własnoręcznie wykonanymi ozdobami, często ze słomy, drewna, papieru, a także owoców i orzechów. Nieco zapomniany zwyczaj wraca i coraz chętniej przystrajamy nasze świąteczne drzewka suszonymi owocami. Nic dziwnego – plasterki pomarańczy, limonki, cytryny czy suszonych jabłek wyglądają i pachną zjawiskowo. Jak zrobić domowe ozdoby na choinkę wykorzystując dary natury? Oto najlepsze pomysły na świąteczne dekoracje w duchu eko.

ozdoby choinkowe z suszonych owoców
Autor: lithiumcloud/GettyImages

Spis treści

  1. Suszone owoce na choinkę – jak przygotować?
  2. Ozdoby choinkowe z suszonych pomarańczy
  3. Ozdoby na choinkę z suszonych jabłek
  4. Ozdoby na choinkę z orzechów

Suszone owoce na choinkę – jak przygotować?

Zanim zawiesimy plasterki pomarańczy czy jabłka na choince, musimy je wysuszyć. Pierwszym krokiem będzie wybór odpowiednich owoców, np. Któregoś z cytrusów (lub mieszanki – zielone limonki, różowe grejpfruty, żółte cytryny i pomarańcze razem stworzą ciekawą cytrusową kompozycję barw na choince). Pamiętajmy, by nie kroić zbyt cienkich ani zbyt grubych plastrów, ponieważ może to utrudnić proces suszenia. Optymalna grubość kawałków owoców to 0.5 cm. Dobrym pomysłem jest także moczenie owoców przez 10 minut w soku z cytryny – zapobiegnie to ich ciemnieniu podczas suszenia.

Owoce suszyć możemy na 3 sposoby. Jeśli mamy w domy suszarkę do owoców – koniecznie z niej skorzystajmy, cały proces zajmie nam niewiele czasu i nie będziemy musieli nadzorować procesu, ponieważ suszarka wszystkim się zajmie.

Gdy nie dysponujemy suszarką do warzyw i owoców, możemy pokrojone w plasterki owoce wysuszyć w piekarniku. Ułożone na kratce owoce pieczemy 3h w temperaturze ok. 80 stopni. Dlaczego tak niska temperatura? Chodzi o to, by dobrze wysuszyć owoc, a nie spalić go – pamiętajmy o obracaniu plasterków co jakiś czas.

Innym sposobem na ususzenie pomarańczy i jabłek jest pozostawienie ich na kilka dni (2-5) na folii aluminiowej na gorących grzejnikach – ale! Uważajmy na dzieci i milusińskich – gdy mieszka z nami ciekawe wszystkiego stworzonko lepiej wykorzystać suszarkę do warzyw lub piekarnik.

Ozdoby choinkowe w stylu boho. Chwosty i girlandy z drewnianych korali. DIY

Ozdoby choinkowe z suszonych pomarańczy

Suszona pomarańcza na choinkę to jedna z najbardziej popularnych ozdób wykonanych z owoców. Nie tylko świetnie prezentuje się na zielonym drzewku, ale również obłędnie pachnie! Ususzoną pomarańczą możemy przyozdobić choinkę na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest zawieszenie plasterka na sznurku lub ozdobnej wstążce, jak bombkę.

Plasterki pomarańczy możemy także ozdobić brokatem – najpierw delikatnie pokryjmy wybrany fragment owocu klejem lub lakierem do paznokci, a następnie posypmy brokatem lub innymi kolorowymi drobinkami. Jeśli dysponujemy mocniejszym klejem możemy połączyć kilka ćwiartek pomarańczy i stworzyć okrągłą bombkę. Dobrym pomysłem jest także doklejenie do kawałków cytrusów np. Lasek cynamonu, gwiazdek anyżowych, goździków czy skorupek po orzechach.

Ozdoby na choinkę z suszonych jabłek

Jabłka to również świetny sposób na przystrojenie choinki. Dawniej wieszano całe owoce (stąd bombki wzięły swój kształt), ale suszone plasterki również doskonale sprawdzą się jako ozdoba świątecznego drzewka. Jabłka same w sobie nie są tak ozdobne jak cytrusy, ale w przeciwieństwie do nich są bardziej plastyczne – możemy na przykład w okrągłym plasterku jabłka wyciąć gwiazdkę lub inny świąteczny kształt.

Ciekawe są również kompozycje jabłek i innych owoców czy przypraw – np. okrągłe "bombki" z naprzemiennie ułożonych i sklejonych ze sobą jabłek i pomarańczy albo większe tarcze jabłek z przyklejonymi do nich gwiazdkami anyżu. Podobnie jak cytrusy, ozdoby choinkowe z jabłek możemy udekorować kolorowymi wstążkami, brokatem, a nawet drobnymi koralikami.

Ozdoby na choinkę z orzechów

Równie interesującym sposobem na ozdoby choinkowe są orzechy. Zamiast wyrzucać skorupki orzechów włoskich, dlaczego by ich nie wykorzystać do przystrojenia świątecznego drzewka? Puste skorupki po orzechach włoskich możemy pomalować farbami lub pokryć brokatem (np. złotym czy srebrnym), nawlec na sznurek i tak wykonanym łańcuchem otoczyć choinkę. Z ozdobionych skorupek możemy również zrobić ciekawe "bombki" albo cale kompozycje, łącząc je np. z plastrami pomarańczy czy gwiazdkami anyżu.

Orzeszki ziemne w skorupkach także świetnie sprawdzą się na choince. Warto wykorzystać ich ciekawy kształt i stworzyć z nich małe aniołki i czy mikołaje – wystarczy domalować buzię, czerwony kubraczek czy doczepić skrzydła (z papieru lub kawałków owoców) i nawlec na nitkę bądź sznurek.

Ozdoby choinkowe z suszonych owoców to prosty i kreatywny sposób na dekorację świątecznego drzewka. Dekoracje świąteczne wykonane własnoręcznie nie tylko wyglądają intrygująco, ale również samo ich tworzenie może sprawić nam dużą frajdę.

Nasi Partnerzy polecają