Spis treści
- Po co jest szuflada pod piekarnikiem?
- Czego nie trzymać w szafce pod piekarnikiem? Tego tam nie wkładaj!
Po co jest szuflada pod piekarnikiem?
Tradycyjne piekarniki wyposażone są w szufladę znajdującą się pod głównymi drzwiczkami urządzenia. Przeznaczenie tego schowka dla wielu jest tajemnicą. Dodatkowa szuflada wydaje się być idealnym miejscem na drobne naczynia czy patelnie. Można w niej też schować kuchenne przybory i wszystko, czego nie zdołamy „upchnąć” w szafkach.
Takie użytkowanie szuflady pod piekarnikiem jest nie tylko niezgodne z jej przeznaczeniem, ale może być też niebezpieczne!
Szuflada pod piekarnikiem określana jest mianem szuflady grzewczej i służy do przechowywania ciepłych potraw. Komora szuflady jest skonstruowana w taki sposób, by utrzymać ciepło z nagrzanego piekarnika (ok. 40-75°C) i odpowiednią wilgotność. W ten sposób przechowywane w niej potrawy są ciepłe i nie wysychają.
To idealne rozwiązanie, gdy mamy do przygotowania kilka potraw i obawiamy się, że wystygną, zanim podamy je do stołu. Na przykład ziemniaki na półmisku możemy spokojnie wstawić do szuflady grzewczej w oczekiwaniu na mięso, które wciąż piecze się w piekarniku.
Warto wykorzystać szufladę także do podgrzewania talerzy przed podaniem potrawy. Ciepłe talerze dłużej utrzymają temperaturę dania. Z tego triku chętnie korzystają najlepsze restauracje na świecie!
Czego nie trzymać w szafce pod piekarnikiem? Tego tam nie wkładaj!
Gdy piekarnik jest nagrzany, wysokie temperatury przenikają również do znajdującej się pod nim szuflady.
Czego nie trzymać w szafce pod piekarnikiem?
- łatwopalnych materiałów
- przedmiotów, które źle reagują na ciepło
Najlepiej zostawić schowek pusty i korzystać z niego wyłącznie do podgrzewania potraw i naczyń.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak poukładać rzeczy w szafkach kuchennych? Pomysły na przechowywanie w kuchni i organizację szafek