Już nigdy nie popełnisz faux-pas przy stole! Oto, jak prawidłowo ułożyć sztućce

2024-07-23 16:20

Nawet zwykły obiad dla rodziny lub grona najbliższych przyjaciół może okazać się nie lada wyzwaniem. O pięknie nakrytym stole, zgodnie ze sztuką savoir-vivre, myśli każdy gospodarz przyjęcia. Znajomość kilku zasad, jak nakryć do stołu i jak ułożyć sztućce w prawidłowy sposób, bardzo to ułatwi i uchroni przed niezręcznymi wpadkami.

Nakrywamy do stołu. Jak ułożyć sztućce? Poznaj zasady savoir-vivre
Autor: serwis prasowy marki Fyrklovern Piękne nakrycie stołu – od doboru porcelany (tu marki Fyrklӧvern) i sztućców przez dekorację po aranżację całości – każde rodzinne spotkanie zamieni w święto.

Spis treści

  1. Ułożenie sztućców - od czego zacząć?
  2. Jak ułożyć sztućce? Poznaj najważniejsze zasady
  3. Savoir-vivre przy stole: w trakcie posiłku
  4. Savoir-vivre przy stole: jak posługiwać się sztućcami do serwowania potraw?
  5. Ułożenie sztućców, piękne naczynia, dekoracje stołu - GALERIE ZDJĘĆ

Odpowiednie przygotowanie i nakrycie stołu przed przyjęciem jest nie tylko gwarancją pięknego wyglądu, ale także wielkim ułatwieniem dla gospodarzy i gości. Dzięki temu w trakcie przyjęcia gospodarze mają więcej czasu dla gości, mogą zajmować się tylko serwowaniem kolejnych potraw i zbieraniem pustych naczyń. Goście natomiast nie mają wątpliwości, których sztućców należy użyć do konkretnej potrawy – po prostu sięgają po kolejne. Prezentujemy miniprzewodnik, jak ułożyć sztućce na stole przed domowym przyjęciem, by uniknąć wpadek i niepotrzebnego zamieszania. Zobaczycie, że prawidłowe ułożenie sztućców nie jest aż tak skomplikowane, jak by się mogło wydawać!

>>  Dekoracja stołu na przyjęcie w ogrodzie – porady, inspiracje, ZDJĘCIA >>>

Ułożenie sztućców - od czego zacząć?

Przed przystąpieniem do rozkładania sztućców powinniśmy sprawdzić, czy wszystkie pochodzą z jednego kompletu, a następnie dokładnie je wypolerować. Idealnie nadaje się do tego kawałek bawełnianej tkaniny. Lśniące sztućce, prawidłowo ułożone przy talerzu, świadczą nie tylko o kulturze gospodarza, lecz także o jego dbałości o komfort gości.

>>  Kieliszki do wina – w czym podawać wino białe, czerwone, musujące? >>>

Jak ułożyć sztućce? Poznaj najważniejsze zasady

1. Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej będą używane: najdalej od talerza znajdą się te, którymi posłużymy się jako pierwszymi. Ta sama zasada dotyczy stawianych talerzy. Przy talerzu nie kładziemy więcej niż trzech par sztućców. Jeśli potrzebna będzie większa ilość, bo planujemy więcej dań, kolejne sztućce podajemy wraz z serwowanym, następnym daniem.

2. Po prawej stronie, najbliżej talerza, kładziemy nóż stołowy (jego ostrze kierujemy w stronę talerza). Następnie około 3 cm dalej łyżkę do zupy (miseczką do dołu) i na końcu nóż obiadowo-deserowy zwany też przystawkowym (jeśli planujemy podać przystawkę, również ostrzem w kierunku talerza). Jak odróżnić nóż stołowy od noża obiadowo-deserowego – ten ostatni jest około 2 cm krótszy od swego sąsiada.

3. Jeśli natomiast planujemy na obiad zaserwować gościom rybę, zamiast zwykłego noża i widelca podajemy specjalne sztućce do ryb. Jak je poznać? Widelec do ryb ma zazwyczaj 3 zęby, zaś nóż przypomina swym wyglądem miniaturową łopatkę do ciasta, ponieważ służy do oddzielania porcji, a nie do krojenia potrawy.

>>  Jak jeść ryby zgodnie z zasadami savoir-vivre? WIDEO poradnik >>>

4. Po lewej stronie, najbliżej talerza, znajdzie się widelec stołowy (4 zęby, kierujemy je ku górze), następnie nieco dalej kładziemy widelec obiadowo-deserowy (zakąskowy, również zębami do góry).

5. Nad talerzem układamy sztućce do deseru – łyżeczkę powyżej widelczyka. Trzonek łyżeczki powinien być skierowany w prawo, a widelczyka odwrotnie.

Amefa
Autor: archiwum

Savoir-vivre przy stole: w trakcie posiłku

1. Raz podniesionych ze stołu sztućców nie możemy z powrotem na niego odłożyć ani nawet oprzeć o talerz. Sztućce zawsze odkładamy na swój talerz. Jeśli mamy zamiar kontynuować jedzenie potrawy, sztućce odkładamy skrzyżowane, tak żeby widelec był ułożony nad nożem. Jeśli zaś chcemy zasygnalizować, że już skończyliśmy, wtedy widelec i nóż kładziemy równolegle, trzonkami skierowanymi w prawą stronę „na godzinę piątą”.

2. Natomiast gdy przerywamy jedzenie zupy, łyżkę zostawiamy w talerzu. Jeśli skończyliśmy jedzenie zupy, odkładamy łyżkę na talerzu, będącym podstawą głębokiego naczynia.

3. Deser i kawa lub herbata są zwieńczeniem posiłku. Łyżeczka do kawy i herbaty zawsze pozostaje na spodku, obojętnie, czy napój znajduje się w filiżance, czy też go nie ma.

4. Talerzyk na deser podajemy gościom dopiero po daniu głównym, zastępując nim talerz główny.

Jak prawidłowo ułozyć sztućce podczas jedzenia?
Autor: Mat. prasowe: AMEFA Jak prawidłowo ułożyć sztućce, jeśli robimy tylko przerwę w jedzeniu, a jak jeśli skończyliśmy?

Savoir-vivre przy stole: jak posługiwać się sztućcami do serwowania potraw?

Poświęćmy jeszcze chwilę sztućcom, które obsługują półmiski, czyli tak zwanym serwingom. Służą one do przenoszenia potrawy z półmiska na talerz i zawsze powinny wrócić na właściwy półmisek.

Istnieje wiele rodzajów sztućców dedykowanych różnym potrawom. W naszej kulturze, ze względu na rodzaj serwowanych potraw, najpopularniejsze są:

1. Łyżka wazowa służy do czerpania zupy z wazy i nalewania jej do głębokiego talerza lub bulionówek.

2. Łyżka i widelec sałatkowy, chwytamy je w obie ręce i „ściskając” sałatkę niczym w imadle, przenosimy z półmiska na talerz.

3. Łyżka do ziemniaków, podobna w formie do łyżki od sałatek, ale nieco bardziej kwadratowa, pomaga nam nakładać ziemniaki. Może być wykorzystana również do frytek, klusków śląskich czy kopytek.

4. Łopatka do ciasta – przekładamy za jej pomocą wcześniej pokrojone kawałki ciast na talerzyki deserowe.

5. Nóż do masła – najmniejszy z noży, przypomina maleńką łopatkę. Kładziemy go na talerzyku z masłem.

Sztućce do serwowania potraw AMEFA
Autor: Mat. prasowe: AMEFA Sztućce do serwowania potraw przy stole
Coffee time is anytime? Jak zaparzyć taką kawę?
Pytanie 1 z 10
Espresso to
Kawa

Ułożenie sztućców, piękne naczynia, dekoracje stołu - GALERIE ZDJĘĆ

To, jak ułożyć sztućce, jest ważną kwestią świadczącą o znajomości zasad dobrego wychowania. Ale na stole znajdują się też naczynia, szklanki, kieliszki i oczywiście dekoracje. Zobacz w naszych galeriach zdjęć, jak ciekawie udekorować stół, nie tracąc przy tym walorów praktycznych.

Savoir-vivre przy stole