SPIS TREŚCI
Pełny serwis obiadowy – co wchodzi w jego skład?
Serwis obiadowy na co dzień i od święta
Porcelana, szkło, kamionka – jaki materiał na zestaw obiadowy jest najlepszy?
Jaki styl zastawy stołowej wybrać?
Pełny serwis obiadowy – co wchodzi w jego skład?
W skład serwisu obiadowego najczęściej wchodzą:
- talerze obiadowe (o średnicy 25-26 cm)
- talerze deserowe (mniejsze niż obiadowe)
- talerze głębokie (na zupy lub dania z makaronów)
- miski (oraz bulionówki)
- półmiski
- waza
- sosjerka
Niektóre serwisy obiadowe wyposażone są w dodatkowe naczynia, na przykład dzbanki, mleczniki, cukiernice, a nawet filiżanki ze spodkami. Wybierając komplet obiadowy powinniśmy zastanowić się, na obecności jakich naczyń najbardziej nam zależy (oprócz podstawowych talerzy i misek).
Serwis obiadowy na co dzień i od święta
Serwisy obiadowe możemy podzielić na dwa rodzaje: te, z których korzystamy na co dzień oraz komplety obiadowe, których używamy tylko podczas wystawnych kolacji, przyjęć i świąt.
Reprezentacyjny serwis obiadowy powinien odznaczać się wysoką jakością, nienagannym wyglądem i co najważniejsze – nie powinno w nim brakować żadnego elementu – dlatego najbezpieczniej wybierać serwisy reprezentacyjne dla 12 osób. Tego typu zastawa może wymagać dokupienia dodatkowych elementów, np. sosjerek czy półmisków, które przydadzą się podczas przyjęć i wystawnych obiadów z większą ilością gości.
Natomiast zestaw obiadowy, z którego korzystamy na co dzień powinien być szczególnie solidny i odporny na uszkodzenia. Dla niewielkiej rodziny wystarczy 4- lub 6-osobowy serwis. Codzienna zastawa stołowa oprócz trwałości powinna być przede wszystkim wygodna w użytkowaniu i poręczna (jej najważniejszą cechą jest praktyczność).
Porcelana, szkło, kamionka – jaki materiał na zestaw obiadowy jest najlepszy?
Materiał, z którego zastawa stołowa została wykonana to jeden z najważniejszych aspektów, na który powinniśmy zwrócić uwagę podczas zakupu. Z czego produkuje się dobrej jakości serwisy obiadowe?
1. PORCELANA – zastawa z prawdziwej porcelany to królowa każdego stołu. Nie tylko prezentuje się wyśmienicie, kojarzy się z najwyższą klasą i luksusem, ale również jest bardzo wytrzymała. Porcelana jest odporna na zarysowania i działanie kwasów, a ponadto jest nienasiąkliwa, więc bez problemu możemy serwować na niej buraki czy potrawy z kurkumy. Większość porcelanowych zestawów obiadowych możemy myć w zmywarkach i podgrzewać w mikrofali, wyjątkiem są serwisy ze złotymi zdobieniami, które najlepiej myć ręcznie.
2. FAJANS – to rodzaj ceramiki bardzo podobnej do porcelany. Serwis obiadowy z fajansu świetnie imituje porcelanę, choć cechuje go gorsza jakość (ale za to niższa cena). Od porcelany fajans różni się także kolorem – porcelana jest jasna, niemal przezroczysta, natomiast fajans najczęściej biały lub jasnokremowy. Mimo to fajans jest świetnym materiałem na zastawę stołową.
3. SZKŁO – dużą popularnością cieszą się obiadowe zestawy ze szkła hartowanego. Tego typu naczynia wcale nie muszą być przezroczyste – często są barwione i przyciemniane (szkło można barwić na niemal każdy kolor). Szkło hartowane cechuje duża odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz kwasy czy amplitudy temperatur. W razie uszkodzenia naczynia ze szkła hartowanego rozpada się ono na drobne kawałki, minimalizując zagrożenie zranienia.
4. KAMIONKA – naczynia z glinki z dodatkiem piasku kwarcowego to ciekawa alternatywa dla porcelany. Doskonale pasują do wnętrz minimalistycznych, nowoczesnych i rustykalnych. Dużą zaletą kamionkowej zastawy stołowej jest jej wytrzymałość, nienasiąkliwość oraz odporność na działanie kwasów.
Jaki styl zastawy stołowej wybrać?
W sklepach możemy znaleźć różnego rodzaju zastawy stołowe – producenci dają nam możliwość wyboru konkretnych odcieni, kolorów, zdobień i kształtów naczyń. Gdybyśmy jednak chcieli podzielić wszystkie serwisy obiadowe dostępne na rynku, najwłaściwsze byłoby wyodrębnienie dwóch stylów: tradycyjnego i nowoczesnego.
Serwis obiadowy w stylu tradycyjnym cechują stonowane, pastelowe kolory zdobień. Same naczynia najczęściej są białe. To kwintesencja elegancji, stylu i najwyższej klasy. Tradycyjne serwisy obiadowe zdobione są złotymi elementami i motywami kwiatowymi (np. różami), nierzadko naczynia są udekorowane żłobieniami.
Nowoczesny serwis obiadowy nie boi się kolorów i nietypowych kształtów (bardzo popularne są naczynia kwadratowe), z wyczuciem podąża za aktualnymi trendami w designie, czerpiąc z nich to, co najlepsze. Nowoczesne zestawy obiadowe chętnie odwołują się również do stylu skandynawskiego, który jest pochwałą wysmakowanego minimalizmu. Tego typu naczynia są zazwyczaj białe, proste w formie i pozbawione zdobień. Z łatwością dopasują się do każdego wnętrza.