Jaki serwis obiadowy wybrać? Kompletujemy zastawę stołową

2020-12-22 12:58 Barbara Ruppel
Zastawa stołowa na różne okazje
Autor: mat. prasowe PFP Ćmielów i Chodzież SA Biała zastawa stołowa świetnie sprawdza się na każdą okazję

Zastawa stołowa to niezbędny element wyposażenia każdego mieszkania. Możemy podawać na niej codzienne posiłki, a także wykorzystać ją podczas przyjęć i świątecznych uroczystości. Piękna zastawa stołowa sprawia, że spożywanie posiłków to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również oczu! Jak wybrać najlepszy serwis obiadowy? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu? Podpowiadamy!

SPIS TREŚCI

Pełny serwis obiadowy – co wchodzi w jego skład?

Serwis obiadowy na co dzień i od święta

Porcelana, szkło, kamionka – jaki materiał na zestaw obiadowy jest najlepszy?

Jaki styl zastawy stołowej wybrać?

Pełny serwis obiadowy – co wchodzi w jego skład?

W skład serwisu obiadowego najczęściej wchodzą:

  • talerze obiadowe (o średnicy 25-26 cm)
  • talerze deserowe (mniejsze niż obiadowe)
  • talerze głębokie (na zupy lub dania z makaronów)
  • miski (oraz bulionówki)
  • półmiski
  • waza
  • sosjerka

Niektóre serwisy obiadowe wyposażone są w dodatkowe naczynia, na przykład dzbanki, mleczniki, cukiernice, a nawet filiżanki ze spodkami. Wybierając komplet obiadowy powinniśmy zastanowić się, na obecności jakich naczyń najbardziej nam zależy (oprócz podstawowych talerzy i misek).

Serwis obiadowy na co dzień i od święta

Serwisy obiadowe możemy podzielić na dwa rodzaje: te, z których korzystamy na co dzień oraz komplety obiadowe, których używamy tylko podczas wystawnych kolacji, przyjęć i świąt.

Reprezentacyjny serwis obiadowy powinien odznaczać się wysoką jakością, nienagannym wyglądem i co najważniejsze – nie powinno w nim brakować żadnego elementu – dlatego najbezpieczniej wybierać serwisy reprezentacyjne dla 12 osób. Tego typu zastawa może wymagać dokupienia dodatkowych elementów, np. sosjerek czy półmisków, które przydadzą się podczas przyjęć i wystawnych obiadów z większą ilością gości.

Natomiast zestaw obiadowy, z którego korzystamy na co dzień powinien być szczególnie solidny i odporny na uszkodzenia. Dla niewielkiej rodziny wystarczy 4- lub 6-osobowy serwis. Codzienna zastawa stołowa oprócz trwałości powinna być przede wszystkim wygodna w użytkowaniu i poręczna (jej najważniejszą cechą jest praktyczność).

Porcelana, szkło, kamionka – jaki materiał na zestaw obiadowy jest najlepszy?

Materiał, z którego zastawa stołowa została wykonana to jeden z najważniejszych aspektów, na który powinniśmy zwrócić uwagę podczas zakupu. Z czego produkuje się dobrej jakości serwisy obiadowe?

1. PORCELANA – zastawa z prawdziwej porcelany to królowa każdego stołu. Nie tylko prezentuje się wyśmienicie, kojarzy się z najwyższą klasą i luksusem, ale również jest bardzo wytrzymała. Porcelana jest odporna na zarysowania i działanie kwasów, a ponadto jest nienasiąkliwa, więc bez problemu możemy serwować na niej buraki czy potrawy z kurkumy. Większość porcelanowych zestawów obiadowych możemy myć w zmywarkach i podgrzewać w mikrofali, wyjątkiem są serwisy ze złotymi zdobieniami, które najlepiej myć ręcznie.

2. FAJANS – to rodzaj ceramiki bardzo podobnej do porcelany. Serwis obiadowy z fajansu świetnie imituje porcelanę, choć cechuje go gorsza jakość (ale za to niższa cena). Od porcelany fajans różni się także kolorem – porcelana jest jasna, niemal przezroczysta, natomiast fajans najczęściej biały lub jasnokremowy. Mimo to fajans jest świetnym materiałem na zastawę stołową.

3. SZKŁO – dużą popularnością cieszą się obiadowe zestawy ze szkła hartowanego. Tego typu naczynia wcale nie muszą być przezroczyste – często są barwione i przyciemniane (szkło można barwić na niemal każdy kolor). Szkło hartowane cechuje duża odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz kwasy czy amplitudy temperatur. W razie uszkodzenia naczynia ze szkła hartowanego rozpada się ono na drobne kawałki, minimalizując zagrożenie zranienia.

4. KAMIONKA – naczynia z glinki z dodatkiem piasku kwarcowego to ciekawa alternatywa dla porcelany. Doskonale pasują do wnętrz minimalistycznych, nowoczesnych i rustykalnych. Dużą zaletą kamionkowej zastawy stołowej jest jej wytrzymałość, nienasiąkliwość oraz odporność na działanie kwasów.

Jaki styl zastawy stołowej wybrać?

W sklepach możemy znaleźć różnego rodzaju zastawy stołowe – producenci dają nam możliwość wyboru konkretnych odcieni, kolorów, zdobień i kształtów naczyń. Gdybyśmy jednak chcieli podzielić wszystkie serwisy obiadowe dostępne na rynku, najwłaściwsze byłoby wyodrębnienie dwóch stylów: tradycyjnego i nowoczesnego.

Serwis obiadowy w stylu tradycyjnym cechują stonowane, pastelowe kolory zdobień. Same naczynia najczęściej są białe. To kwintesencja elegancji, stylu i najwyższej klasy. Tradycyjne serwisy obiadowe zdobione są złotymi elementami i motywami kwiatowymi (np. różami), nierzadko naczynia są udekorowane żłobieniami.

Nowoczesny serwis obiadowy nie boi się kolorów i nietypowych kształtów (bardzo popularne są naczynia kwadratowe), z wyczuciem podąża za aktualnymi trendami w designie, czerpiąc z nich to, co najlepsze. Nowoczesne zestawy obiadowe chętnie odwołują się również do stylu skandynawskiego, który jest pochwałą wysmakowanego minimalizmu. Tego typu naczynia są zazwyczaj białe, proste w formie i pozbawione zdobień. Z łatwością dopasują się do każdego wnętrza.