Jak zabezpieczyć łączenie blatu w kuchni? Sprawdzone rozwiązania i dobre pomysły

2020-11-10 9:29 Barbara Ruppel
Łączenie blatu
Autor: Fot. Przemysław Kuciński / mat. pras. Kaza Interior Design

Gdy zamawiamy cięty blat na wymiar musimy liczyć się z tym, że trzeba go będzie połączyć, zwłaszcza gdy ma on niestandardowy kształt i wymiary. By połączy dwa blaty możemy zastosować kilka technik łączenia: użyć silikonu, listwy czy specjalnego metalowego łącznika. Ale to nie wszystko. Miejsce łączenia należy odpowiednio zabezpieczyć – tylko wtedy będziemy mieć pewność, że w szczelinę nie wniknie woda ani zabrudzenia.

Jak łączyć blaty kuchenne? Silikon, łącznik czy listwa?

Efektem źle zabezpieczonego miejsca styku dwóch blatów może być pęcznienie blatu lub pojawienie się pleśni. Dlatego tak ważne jest, by szczelina między blatami była minimalna, niezauważalna. Pierwszym krokiem do funkcjonalnego i wytrzymałego blatu jest zastosowanie odpowiedniej techniki łączenia.

1. Łączenie blatów kuchennych silikonem – zastanawiając się, jak połączyć dwa blaty kuchenne, warto rozważyć użycie silikonu. Taki sposób łączenia jest szczególnie polecany, gdy blat łączy się z płytkami. Szczelina wypełniona cienką warstwą silikonu jest odporna na wodę, wilgoć, pleśń i grzyby. Jaki silikon do blatu w kuchni będzie najlepszy? Wybierzmy silikon sanitarny bezoctowy (neutralny), który nie naruszy powierzchni laminowanej, ani drewnianej. Zanim przystąpimy do silikonowania styku blatów pamiętajmy o użyciu taśmy malarskiej.

2. Bezlistwowe łączenie blatów kuchennych – ten typ łączenia blatów kuchennych jest najbardziej estetyczny, ale wymaga dużej precyzji. Chęć łączenia blatu kuchennego bez listwy należy zgłosić już na etapie zamawiania blatu. Wtedy producent wykona dla nas dodatkowe otwory na metalowe złącza śrubowe na spodniej części blatu i specjalne frezowania, które ułatwią połączenie dwóch części blatu.

3. Łączenie blatów za pomocą łącznika – tego typu łączenie blatów kuchennych wymaga wywiercenia otworów na wewnętrznej stronie blatu. Muszą być one wykonane precyzyjnie i równo od siebie oddalone, by bez problemu dopasować podłużny łącznik, który zespoli obie części blatu. Większość producentów blatów może wykonać dla nas tego typu otwory.

4. łączenie blatów za pomocą listwy – innym sposobem łączenia blatów kuchennych jest użycie specjalnej listwy przykręcanej do jednej części blatu za pomocą wkrętów. Następnie należy dosunąć drugą część blatu tak, by oba blaty dobrze do siebie przylegały i mocno dokręcić.

Łączenie blatów pod kątem prostym

Nie zawsze blaty kuchenne przyjmują formę prostokąta. Gdy planujemy maksymalnie wykorzystać przestrzeń kuchenną, dobrym pomysłem jest wykonanie blatu w niestandardowym kształcie, np. przypominającym literę „L”. Wtedy musimy połączyć dwa blaty pod kątem prostym. Tego typu łączenie opiera się najczęściej na złączach śrubowych. By łączyć blaty kuchenne pod kątem 90 stopni, należy upewnić się, że obie części są równo docięte i idealnie do siebie pasują. Gdy połączymy dwa blaty śrubami złączeniowymi należy zabezpieczyć miejsce łączenia klejem uszczelniającym (np. Color Joint).

Jak zabezpieczyć łączenie blatów kuchennych?

Łączenie blatów kuchennych nie zawsze jest w stanie uchronić szczelinę przed wodą i zabrudzeniami. O ile w przypadku łączenia silikonem możemy być spokojni, o tyle blaty łączone na listwy czy złącza śrubowe będą wymagały dodatkowej ochrony.

Czym skleić blat kuchenny, by maksymalnie go zabezpieczyć przed wilgocią, wodą i kurzem? Dużą popularnością cieszą się kleje poliuretanowe, które zabezpieczają szczelinę łączenia przed wodą i puchnięciem blatu.

Warto także zaopatrzyć się w uszczelniacz, który nie tylko łączy dwie części blatów, ale zapewnia wieloletnią ochronę przed wilgocią, pleśnią czy kurzem. Jednym z bardziej cenionych produktów tego typu dostępnych na polskim rynku jest klej i szczeliwo „Color Joint”, występujący w 10 kolorach (z łatwością możemy dopasować kolor łączenia do barwy blatu).