Granitowy blat kuchenny

Granitowy blat kuchenny

Zdecydowanym faworytem są blaty kamienne. Najlepszym (ale i najkosztowniejszym) wyborem są blaty wykonane z wytrzymałych rodzajów kamienia – granitu lub łupka. Nie sposób ich zaplamić czy zarysować, można bez obaw stawiać na nich gorące garnki i rozbijać mięso na kotlety.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Szklany blat kuchenny

Szklany blat kuchenny

Szklany blat kuchenny wygląda nowocześnie i jest całkowicie nienasiąkliwy, jednak towarzystwo kuchenki i gorących garnków dobrze zniesie tylko ten wykonany ze szkła hartowanego, a nie klejonego (między szklanymi taflami znajduje się folia). I lepiej nie rozbijać na nim mięsa tłuczkiem!
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Drewniany blat kuchenny

Drewniany blat kuchenny

Blaty drewniane nie są odporne na wysokie temperatury i łatwo je uszkodzić, a to, jak znoszą wodę, zależy od gatunku drewna, z którego są zrobione. Najlepiej sprawdzają się blaty wykonane ze stabilnego drewna (merbau, tek, iroko albo polski dąb) – z klejonych elementów. Drewniany blat należy zaimpregnować odpowiednim środkiem z atestem spożywczym.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Łupkowy blat kuchenny

Łupkowy blat kuchenny

Zdecydowanym faworytem są blaty kamienne. Najlepszym (ale i najkosztowniejszym) wyborem są blaty wykonane z wytrzymałych rodzajów kamienia – granitu lub łupka. Nie sposób ich zaplamić czy zarysować, można bez obaw stawiać na nich gorące garnki i rozbijać mięso na kotlety.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Metalowy blat kuchenny

Metalowy blat kuchenny

Najtrwalszym z blatów metalowych jest blat z aluminium lub ze stali kwasoodpornej, która nie ulega korozji. Tego typu blaty są niezwykle higieniczne, ponieważ na metalu nie gromadzą się drobnoustroje. Ich plusem jest także odporność na wysokie temperatury, ale łatwo je zarysować i nie należą do najłatwiejszych w utrzymaniu w czystości.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Drewniany blat kuchenny

Drewniany blat kuchenny

Blaty drewniane nie są odporne na wysokie temperatury i łatwo je uszkodzić, a to, jak znoszą wodę, zależy od gatunku drewna, z którego są zrobione. Najlepiej sprawdzają się blaty wykonane ze stabilnego drewna (merbau, tek, iroko albo polski dąb) – z klejonych elementów. Drewniany blat należy zaimpregnować odpowiednim środkiem z atestem spożywczym.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Blat kuchenny z konglomeratu

Blat kuchenny z konglomeratu

Blaty wykonane z konglomeratu ustępują blatom granitowym i kompozytowym pod względem trwałości – są odporne na wilgoć, wysoką temperaturę i środki chemiczne, ale dość łatwo je zarysować czy uszkodzić mechanicznie.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Blat kuchenny z kompozytu

Blat kuchenny z kompozytu

Blaty kompozytowe, oprócz twardości i trwałości porównywalnej z granitowymi, mają tę zaletę, że można formować je w dowolny sposób – łączenia poszczególnych elementów takiego blatu są niewidoczne. Blaty tego typu są również bardzo łatwe do utrzymania w czystości.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Granitowy blat kuchenny
Szklany blat kuchenny
Drewniany blat kuchenny
Łupkowy blat kuchenny
Metalowy blat kuchenny
Drewniany blat kuchenny
Blat kuchenny z konglomeratu
Blat kuchenny z kompozytu
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email