Renowacja blatu kuchennego. Jak odświeżyć drewniany blat w kuchni? DIY/Zrób to sam

2023-11-02 12:29

Blat kuchenny z drewna można wielokrotnie odnawiać. Zobacz, jak samodzielnie odnowić drewniany blat w kuchni. Olejowanie drewnianego blatu kuchennego - krok po kroku.

Spis treści

  1. Blat drewniany w kuchni
  2. Blaty kuchenne: drewniane, laminowane, z kompozytu i betonu. Jaki blat kuchenny wybrać?
  3. Drewniany blat kuchenny - pielęgnacja
  4. Szlifowanie blatu drewnianego
  5. Olejowanie blatu drewnianego
  6. Jak odnowić stare meble kuchenne - zdjęcia. Lifting starej kuchni

Blat drewniany w kuchni

Blaty drewniane w kuchni mają swoich zwolenników. Choć nie są tak wytrzymałe, jak blaty kuchenne z granitu czy blaty laminowane, to można je znaleźć w wielu wnętrzach. Blat kuchenny z drewna pasują zarówno do kuchni nowoczesnych, jak i tradycyjnych. Bardzo ocieplają wystrój kuchni. Na ich popularność wpływa to, że są naturalne i ciepłe w dotyku.

Jednak utrzymanie blatu z drewna w nienagannym stanie wymaga więcej pracy i zabiegów pielęgnacyjnych, niż innych rodzajów blatów. Ale odnawiając blat drewniany, możemy zmienić jego kolor, taki blat może być bowiem wielokrotnie lakierowany i malowany.

Blaty kuchenne: drewniane, laminowane, z kompozytu i betonu. Jaki blat kuchenny wybrać?

Drewniany blat kuchenny - pielęgnacja

Pielęgnacja blatu kuchennego drewnianego wymaga systematyczności i dokładności. Aby drewnianego blatu nie trzeba było zbyt często konserwować, warto dbać o niego na co dzień.

Jak tylko powstanie na nim plama, trzeba ją natychmiast wytrzeć. Jeśli mamy blat kuchenny z miękkiego drewna, lepiej nie krójmy niczego nożem bezpośrednio na nim. Pozostaną tam ślady, które będą ciemniały i w tym miejscu blat może zacząć gnić.

Wybierając produkty do odnawiania blatu, pamiętajmy, że muszą one mieć atest PZH potwierdzający, że nadają się do kontaktu z żywnością. Ponadto nie stawiajmy bezpośrednio na drewnianym blacie bardzo gorących naczyń, ponieważ zostaną po nich ślady.

Szlifowanie blatu drewnianego

  1. Pierwszą czynnością przy odnawianiu drewnianego blatu jest staranne zeszlifować jego powierzchni. Robimy to pacą z doczepionym papierem ściernym. Zaczynamy od papieru o dużej gradacji, np. 80, później szlifujemy papierem o gradacji 120, a na końcu 180. W miejscach trudno dostępnych szlifujemy, trzymając kawałek papieru w ręku.
  2. Aby przyspieszyć i ułatwić sobie pracę, możemy  użyć elektrycznej szlifierki oscylacyjnej. Trzeba tylko pamiętać, by za bardzo nie dociskać jej stopy do blatu, bo możemy zrobić w nim wgłębienia.
  3. Pył powstały po szlifowaniu blatu kuchennego dokładnie usuwamy odkurzaczem, a jego resztki zgarniamy miękką ścierką lub gąbką.
  4. Możemy ją lekko zwilżyć wodą, ale nie za bardzo. Pamiętajmy, że gdy przeszlifowany drewniany blat zostanie zamoczony, uniosą się włókna drewna i blat stanie się szorstki.

Olejowanie blatu drewnianego

  1. Zanim rozpoczniemy olejowanie blatu z drewna, taśmą malarską oklejamy ściany i krawędzie urządzeń zamontowanych w blacie. Nadmiar taśmy wycinamy nożykiem.
  2. Olej na powierzchnię blatu nakładamy i rozprowadzamy pędzlem płaskim – koniecznie wzdłuż słojów. Nanosimy tyle warstw, ile zaleca producent.
  3. Nadmiar oleju delikatnie zbieramy z blatu szmatką.
  4. Na drugi dzień przyschnięty olej trzeba wypolerować, by nadać mu jedwabisty połysk. Używamy do tego miękkiej bawełnianej szmatki albo tarczy polerskiej z futerkiem, którą mocujemy do wiertarki.

Z odnowionego blatu zniknęły plamy niemożliwe do usunięcia innym sposobem. Zyskał on głęboką, ładną barwę. Olej wyeksponował słoje i utworzył powłokę chroniącą przed zabrudzeniem.

Tekst: Malgorzata Majkowska

Jak odnowić stare meble kuchenne - zdjęcia. Lifting starej kuchni

Najlepsze materiały na blat kuchenny