Blat kuchenny - jaki jest najlepszy? Blaty kuchenne: drewniane, laminowane, z kompozytu i betonu

2024-02-28 13:41

Bez nich trudno wyobrazić sobie sprawne przygotowywanie posiłków. Służą też do przechowywania przypraw, akcesoriów, eksponowania dekoracji. Przyglądamy się różnym rodzajom blatów kuchennych i ich właściwościom. Jaki blat kuchenny jest najlepszy? Odpowiadamy.

Spis treści

  1. Jak blat jest najlepszy?
  2. Blaty laminowane
  3. Blaty drewniane i warstwowe
  4. Blat ze spieku kwarcowego
  5. Blat kuchenny z konglomeratu
  6. Blat kuchenny z betonu
  7. Blat stalowy

Aktywni użytkownicy kuchni dobrze wiedzą, że blatów nigdy nie jest za dużo. A że na rynku panuje ogromna różnorodność zarówno pod względem materiałów, jak i wzornictwa, bez problemu można wykończyć kuchnię zgodnie z ulubionym stylem czy indywidualnymi potrzebami.

Jak blat jest najlepszy?

Pamiętajmy, że grubsze blaty, choć wyglądają solidniej, niekoniecznie są bardziej wytrzymałe. Sekret tkwi w surowcu, z jakiego powstały. Na przykład spieki kwarcowe czy konglomeraty bywają niezwykle cienkie, nie tracąc na właściwościach praktycznych.

Inne wskazówki? W nowoczesnej kuchni lepiej sprawdzają się proste profile, w klasycznej – zaokrąglone. Blat wystający poza linię szafek jest znacznie wygodniejszy w użytkowaniu (także podczas sprzątania). Na powierzchni matowej mniej widać zabrudzenia i zarysowania, z kolei gładką łatwiej jest utrzymać w czystości.

Blaty laminowane

Wyróżniają się atrakcyjną ceną, są łatwo dostępne. Występują w wielu kolorach i wzorach – z powodzeniem imitują drewno, kamień oraz inne materiały. Pozbawiony jest wad naturalnego surowca, takich jak niska odporność na kwaśne substancje (np. rozlany ocet lub sok z cytryny).

A czym są wspomniane blaty? Składają się one z płyty wiórowej, która może być oklejona laminatem melaminowym.  Blaty laminowane są odporne na zabrudzenia (łatwo usuniemy z nich plamy z kawy czy wina), trwałe, trudno je zarysować i uszkodzić, nie blakną pod wpływem światła. Blat laminowany jest najtańszy.

Lepiej jednak zwrócić uwagę na te wykończone termoutwardzalnym HPL oraz zabezpieczone folią przeciwprężną. Hitem, który znajduje coraz więcej amatorów, są tak zwane blaty kompaktowe. Blat wykonany jest z papierów nasączonych żywicami, sprasowanych pod wysokim ciśnieniem w temperaturze powyżej 200°C.

Jest odporny na wilgoć i zarysowania, a swoją nazwę zawdzięcza swojej grubości. Blaty kompaktowe mogą mieć zaledwie 12 mm grubości, które nadadzą kuchni lekkości i optycznie ją powiększą.

Przeczytaj też: Jaki blat kuchenny wybrać, co na ścianę nad blatem? 20 inspiracji i pomysłów

Blaty drewniane i warstwowe

Oba rodzaje to gwarancja wysokiej wytrzymałości i niskiej podatności na zarysowania, a także odporności na wilgoć i zmiany temperatury. Tego typu blaty także z łatwością przytniemy do odpowiednich wymiarów naszej kuchni.

Blat drewniany można wielokrotnie odnawiać, tak by służył nawet kilku pokoleniom. Do kuchni wprowadza bogaty wzór oraz solidne wykończenie. Doskonale wypada zarówno w klasycznym, jak i nowoczesnym anturażu. Nadaje się do szlifowania.

A co sprawia, że blat warstwowy jest wyjątkowy? Składa się on z warstwy litego drewna oraz rdzenia z płyty wiórowej. Finalnie, powierzchnia wykańczana jest trwałym olejem UV, dlatego nie ma potrzeby olejowania blatów przed i po instalacji, a jedynie odświeżenie blatu olejowoskiem raz na 1-2 lata użytkowania.

Blat drewniany
Autor: serwis prasowy marki Castorama Blat drewniany.

Blat ze spieku kwarcowego

Kompozycja naturalnych materiałów, w szczególności kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych i pigmentów ceramicznych – tym wyróżnia się spiek kwarcowy. Wszystko podlega sprasowaniu pod odpowiednim ciśnieniem i wypiekaniu w temperaturze ponad 1000°C.

Cienki, solidny, estetyczny spiek kwarcowy stanowi wdzięczny materiał do wykonania blatów, frontów mebli i okładzin ściennych w strefie roboczej. Jest odporny na plamy i zarysowania. Twardy jak kamień, antypoślizgowy.

Zobacz też: Ściana w kuchni - pomysły. Nowoczesne ściany w kuchni. Co na ścianę w kuchni zamiast płytek?

Blat kuchenny z konglomeratu

Często nazywane są sztucznymi kamieniami, ponieważ powstają najczęściej z kruszywa granitowego bądź marmurowego, połączonego żywicą poliestrową. Nie istnieje gotowy przepis na ten materiał, wiele firm ma własne receptury.

Duet naturalnego surowca z żywicą daje spore możliwości, jeśli chodzi o design blatów z konglomeratu. Mogą one przyjmować różne kształty, grubości, kolory i wzory. Są przy tym niezwykle wytrzymałe.

Blat z konglomeratu kwarcowiego
Autor: serwis prasowy marki Technistone Blat z konglomeratu kwarcowiego.

Blat kuchenny z betonu

Styl fabryczny wciąż króluje w trendach, i to pod różnymi postaciami. A jeśli loft, to koniecznie wytrzymały beton, np. architektoniczny. Blat z tego materiału zyskuje więcej lekkości dzięki specjalnym metodom produkcji.

Blat stalowy

Blatom stalowym niestraszne zabrudzenia, uderzenia, zarysowania, wilgoć czy wysoka temperatura. Trzeba je jednak często przecierać, by uniknąć mało estetycznych śladów po wodzie. Duży plus: mają właściwości antybakteryjne.

Blat ze stali
Autor: serwis prasowy ixxi.com Blat ze stali nierdzewnej

Zobacz też: Biało-szara kuchnia z drewnianym blatem. Wszyscy mówią, że "dobrze to wymyśliła"