urządzamy.pl

W co zapakować drugie śniadanie? Lunchbox, bento, chusta boc’n’roll

 Lunchboxy

Lunchboxy to dobra alternatywa dla folii aluminiowych czy papieru śniadaniowego. W sklepach możemy dostać pojemniki na jedzenie wykonane nie tylko z plastiku, ale również metalowe, szklane, a nawet bambusowe. 

Fot. kf4851 / GettyImages

Lunchbox, bento czy specjalna chusta do kanapek? Na rynku jest wiele opcji pakowania jedzenia, ale często nie możemy zdecydować, który wybrać. Przygotowaliśmy przewodnik po najpopularniejszych pojemnikach na żywność, w którym przyjrzymy się różnym opcjom pakowania jedzenia. Podpowiemy również, na co zwrócić uwagę przy wyborze pojemnika na lunch, a czego unikać.

Na co zwrócić uwagę kupując lunchbox?

Czy kupujemy pojemnik na jedzenie dla dziecka, czy dla siebie, zanim zdecydujemy się na konkretny model, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Od czego zacząć? Od odpowiedniego materiału. Nie chcemy trzymać jedzenia w pojemnikach, które wykonane są ze szkodliwych dla zdrowia substancji. Z drugiej strony wybór materiału determinuje również wiele innych kwestii jak cena, trwałość, możliwość podgrzewania w mikrofali itd.

Najpopularniejszym materiałem, z którego wykonane są lunchboxy, jest plastik. Warto zauważyć, że plastik plastikowi nie równy. Wybierając pojemnik na jedzenie, zwracajmy uwagę, czy producent umieścił informację o obecności bisfenolu (BPA), który jest toksyczny dla zdrowia. Decydując się na plastikowy lunchbox, wybierajmy te z certyfikatem jakości, które w składzie nie mają związków chemicznych przenikających do żywności.

Na rynku, oprócz pojemników plastikowych, możemy znaleźć również lunchbox z silikonu, bambusa, metalu i szkła. Silikonowy lunchbox zazwyczaj można składać jak „harmonijkę”, więc jeżeli potrzebujemy głębszego naczynia, wystarczy wypchnąć dolną ściankę lub złożyć, jeśli chcemy umieścić tam kilka przekąsek. Sprawdźmy, czy dany silikon nadaje się do przechowywania gorących płynów i produktów, a także czy można wkładać go do mikrofali.

Osobom dbającym o środowisko i preferujących naturalne materiały na pewno spodoba się bambusowy lunchbox. Wykonany z włókna bambusowego poddanego recyclingowi jest lekki, wytrzymały i funkcjonalny. Nadaje się do ciepłych i zimnych potraw. Warto sprawdzić na opakowaniu czy można podgrzewać w nim posiłek w mikrofali (nie każdy bambusowy lunchbox nadaje się do mikrofali).

Pozostając w temacie ekologii i naturalnych materiałów nie można nie wspomnieć o pojemnikach na żywność wykonanych ze szkła czy metalu. Szklany i metalowy lunchbox to świetna alternatywa dla pojemników plastikowych. Niestety, szklana wersja jest dość ciężka, więc jeżeli wolimy lżejsze lunchboxy, wybierzmy te wykonane z bambusa, plastiku czy metalu. Warto wspomnieć, że lunchbox metalowy nie nadaje się do mikrofalówek, natomiast szklane naczynie można włożyć nawet do piekarnika.

Oprócz odpowiedniego materiału pojemnik na jedzenie powinien być szczelny. Zwłaszcza jeżeli chcemy w nim przechowywać zupy, sosy i inne płynne posiłki. Biorąc obiad do pracy, często jesteśmy zmuszeni korzystać z mikrofali, dlatego nasz lunchbox powinien dać się podgrzewać i nie wchodzić w reakcję z jedzeniem. Informacja, czy lunchbox jest zdatny do podgrzewania w mikrofali, zazwyczaj jest umieszczona na opakowaniu lub na odwrocie pojemnika. Inną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę, są przegródki. Nasz lunchbox powinien być wielofunkcyjny – przegródki pozwolą na oddzielenie różnych produktów bez obaw, że się zmieszają, zwłaszcza gdy w tym samym lunchboxie mamy np. sos czy jogurt.

Lunchbox, bento czy chusta na kanapki? Rodzaje pojemników na jedzenie

Przy wyborze pojemnika na jedzenie tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Zakup lunchboxa i rezygnacja z papieru śniadaniowego czy folii aluminiowej to również dobry krok w kierunku ochrony planety. Jakie są rodzaje lunchboxów? Jednym z najpopularniejszych jest klasyczny lunchbox jednokomorowy, który nie ma żadnych przegródek. Idealnie sprawdza się jako pojemnik na kanapki, ryż z sosem itd. Lunchbox na kanapki zazwyczaj jest albo prostokątny, albo ma zaokrąglone boki, więc by uniknąć problemów z pakowaniem, warto wybrać taki, który odpowiada kształtowi chleba, którego używamy.

Lunchbox kilkukomorowy to również bardzo popularna i wygodna opcja. Pojemnik taki posiada od jednej do kilku przegródek, które pozwalają na zabranie ze sobą kilku oddzielnych dań lub przekąsek. Jeżeli chcemy wlać tam płynny posiłek, upewnijmy się, że wysokość przegródek jest idealnie dopasowana do pokrywki. Dzięki temu unikniemy przelania się naszego sosu czy jogurtu do innej przegródki. Ciekawą opcją są pojemniki piętrowe, które również mają kilka komór, ale ułożone są one jedna na drugiej, co pozwala na przykład spakować do szkoły czy pracy i śniadanie, i obiad.

Pojemnik na zupę czy owsiankę najlepiej kupować w kształcie kubka z uchem lub miseczki. Dobrze by było, gdyby pojemnik nadawał się do podgrzania w mikrofali i miał specjalny odpowietrznik w pokrywce. Osoby lubiące sałatki również znajdą lunchbox stworzony specjalnie dla nich. Najczęściej jest on głębszy i szerszy, ma oddzielny pojemniczek na sos (lub oliwę) oraz plastikowe sztućce. Podobnym wyposażeniem może pochwalić się pojemnik na jogurt lub owsiankę, który zazwyczaj nad pokrywką ma dodatkowe miejsce na płatki lub owoce, które można dodać do jogurtu tuż przed zjedzeniem.

Ciekawym sposobem przechowywania pożywienia jest bento. Bento to pojemnik, który przywędrował do nas z Japonii. Charakteryzuje go prostota form i solidność wykonania. Pojemnik często jest kilkupiętrowy, a jego znakiem rozpoznawczym jest gumowy lub silikonowy pas, który chroni go przed otworzeniem. Alternatywą dla folii i papierów śniadaniowych jest chusta na kanapki boc’n’roll. Chusta wykonana jest z tworzywa TPU, które nie zawiera toksycznych składników, jest elastyczna, odporna na plamy z oleju i zabrudzenia. Łatwo utrzymać ją w czystości, jest bardzo wytrzymała, a kanapki zawinięte w chustę boc’n’roll długo zachowują świeżość. Mówiąc o lunchboxach, nie można pominąć nowoczesnego wynalazku, jakim jest elektryczny lunchbox. Wygląda jak zwykły pojemnik, ale dzięki wbudowanej grzałce podgrzewa jedzenie i utrzymuje ciepło wewnątrz. To idealny produkt dla osób, które nie mają dostępu do mikrofali, chociaż ma też kilka wad – jest dość ciężki i kosztuje więcej niż przeciętny lunchbox.

Jak ułatwić sobie przygotowanie posiłków? Mamy kilka sposobów

NIE PRZEGAP

Copyrights © TIME S.A. 2001-2010 | Design by TIME S.A. Multimedia | Hosted by supermedia