Wydasz na niego 2 złote. Nawóz z drożdży wystarczy, żeby ochronić rośliny przed szkodnikami i chorobami

2023-01-13 13:10

Jednym z najpopularniejszych sposobów zasilania roślin w domu i ogrodzie jest nawóz z drożdży piekarskich. Podpowiadamy, jak wpływa na rośliny i jak go przygotować. Nie bez znaczenia jest też wybór właściwego rodzaju drożdży.

mężczyzna podlewający zamiokulkas
Autor: getty images Nawóz z drożdży to naturalny i skuteczny środek do zasilania roślin doniczkowych

Drożdże do roślin doniczkowych

Większość z nas słyszała o domowych nawozach ze skórek od banana czy skorupek jajek. Do tej listy warto też dopisać nawóz z drożdży piekarskich. Dlaczego akurat drożdże?

Drożdże piekarskie i winiarskie z gatunku Saccharomyces cerevisiae, bo o nich właśnie mowa, są bogatym źródłem witamin z grupy B, a także minerałów: potasu, magnezu, wapnia i fosforu.

Zawierają w sobie szereg dobroczynnych mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, selen czy sód, a także aminokwasów i białek. Szkoda byłoby nie wykorzystać tak dobroczynnej i wartościowej mieszanki do wparcia roślin w domu czy ogrodzie.

Na co możemy liczyć, stosując nawóz z drożdży do roślin? Przede wszystkim na pobudzenie wzrostu i bujniejsze kwitnienie. Jeśli więc chcemy zmotywować roślinę do wypuszczenia nowych listków, warto „nakarmić” ją właśnie drożdżami piekarskimi.

Ponadto, nawóz z drożdży wzmacnia system korzeniowy. Ułatwia pobieranie wody i składników mineralnych z gleby, dbając o zdrowie rośliny.

To nie wszystko. Drożdże do roślin doniczkowych możemy stosować także jako środek prewencyjny – ochronią system korzeniowy przed drobnoustrojami i poważnymi chorobami grzybowymi.

PRZECZYTAJ TEŻ: Wlałam do doniczki żelatynę. Moje rośliny jeszcze nigdy nie rosły tak szybko

Jak zrobić nawóz z drożdży?

Przygotowanie nawozu z drożdży jest bardzo proste. Do dużego naczynia wlewamy 1 litr ciepłej wody i dodajemy 10 g drożdży piekarskich. Pozostawiamy na godzinę do całkowitego rozpuszczenia (możemy co jakiś czas delikatnie zamieszać).

Po tym czasie nawóz jest gotowy i od razu można nim podlać rośliny – nie ma potrzeby rozcieńczania.

Jeśli natomiast chcemy zasilić drożdżami rośliny w ogrodzie, warto przygotować większą ilość nawozu. W takim przypadku do 10 litrów ciepłej wody dodajemy 100 g drożdży piekarskich (kostka). I postępujemy tak samo.

Jak często stosować nawóz z drożdży? Wystarczy, że rośliny zasilimy drożdżami raz na dwa tygodnie. Efekty powinniśmy zauważyć już po 2-3 miesiącach.

Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE