Dodaj do swoich roślin. Wystarczą 2 złote, żeby ochronić je przed szkodnikami i chorobami

2023-01-13 13:10

Jednym z najpopularniejszych sposobów zasilania roślin w domu i ogrodzie jest nawóz z drożdży piekarskich. Podpowiadamy, jak wpływa na rośliny i jak go przygotować. Nie bez znaczenia jest też wybór właściwego rodzaju drożdży.

mężczyzna podlewający zamiokulkas
Autor: getty images

Drożdże do roślin doniczkowych

Większość z nas słyszała o domowych nawozach ze skórek od banana czy skorupek jajek. Do tej listy warto też dopisać nawóz z drożdży piekarskich. Dlaczego akurat drożdże?

Drożdże piekarskie i winiarskie z gatunku Saccharomyces cerevisiae, bo o nich właśnie mowa, są bogatym źródłem witamin z grupy B, a także minerałów: potasu, magnezu, wapnia i fosforu.

Zawierają w sobie szereg dobroczynnych mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, selen czy sód, a także aminokwasów i białek. Szkoda byłoby nie wykorzystać tak dobroczynnej i wartościowej mieszanki do wparcia roślin w domu czy ogrodzie.

Na co możemy liczyć, stosując nawóz z drożdży do roślin? Przede wszystkim na pobudzenie wzrostu i bujniejsze kwitnienie. Jeśli więc chcemy zmotywować roślinę do wypuszczenia nowych listków, warto „nakarmić” ją właśnie drożdżami piekarskimi.

Ponadto, nawóz z drożdży wzmacnia system korzeniowy. Ułatwia pobieranie wody i składników mineralnych z gleby, dbając o zdrowie rośliny.

To nie wszystko. Drożdże do roślin doniczkowych możemy stosować także jako środek prewencyjny – ochronią system korzeniowy przed drobnoustrojami i poważnymi chorobami grzybowymi.

PRZECZYTAJ TEŻ: Wlałam do doniczki żelatynę. Moje rośliny jeszcze nigdy nie rosły tak szybko

Jak zrobić nawóz z drożdży?

Przygotowanie nawozu z drożdży jest bardzo proste. Do dużego naczynia wlewamy 1 litr ciepłej wody i dodajemy 10 g drożdży piekarskich. Pozostawiamy na godzinę do całkowitego rozpuszczenia (możemy co jakiś czas delikatnie zamieszać).

Po tym czasie nawóz jest gotowy i od razu można nim podlać rośliny – nie ma potrzeby rozcieńczania.

Jeśli natomiast chcemy zasilić drożdżami rośliny w ogrodzie, warto przygotować większą ilość nawozu. W takim przypadku do 10 litrów ciepłej wody dodajemy 100 g drożdży piekarskich (kostka). I postępujemy tak samo.

Jak często stosować nawóz z drożdży? Wystarczy, że rośliny zasilimy drożdżami raz na dwa tygodnie. Efekty powinniśmy zauważyć już po 2-3 miesiącach.

Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE