MIKOŁAJ WOJCIECHOWSKI
architekt, współwłaściciel pracowni Sojka & Wojciechowski 
(www.sojkawojciechowski.pl), juror plebiscytu Design dla Konesera

Do kuchni wróciły zdecydowane kolory - zielenie, granaty. Po eksplozji barw w latach 90. w pierwszej dekadzie XXI w. nastały spokojne biele i drewno. Teraz znów modne stały się meble kuchenne w odważnych, intensywnych kolorach. Jeśli chodzi o materiały, uznanie zyskują laminaty. Kiedyś miały etykietkę produktu niższej jakości, ale to się zmieniło. Obecnie są praktycznie nie do odróżnienia od fornirów, a zapewniają znacznie większy wybór kolorów i lepsze parametry techniczne - są twarde, odporne na wilgoć i nie odbarwiają się pod wpływem promieniowania UV. Jednak pod względem zalet praktycznych bezkonkurencyjne są w tej chwili spieki kwarcowe. Zdystansowały kamień naturalny, bo przewyższają go bogactwem palety barw, a laminaty i konglomeraty - odpornością na zarysowania i wysoką temperaturę.