Okap kuchenny: przegląd. Rodzaje okapów kuchennych

Okap kuchenny może pełnić funkcję pochłaniacza zapachów lub wyciągu. To ważny element wyposażenia kuchni. Jednak o wyborze rodzaju okapu decyduje: ilość miejsca, którą można przeznaczyć na to urządzenie, wysokość, szerokość i ogólny wystrój kuchni. Zobacz, jakie masz możliwości... kupujemy okap kuchenny.

Włącz okap! Przegląd wyciągów kuchennych
Włącz okap! Przegląd wyciągów kuchennych
Włącz okap! Przegląd wyciągów kuchennych
Włącz okap! Przegląd wyciągów kuchennych
Włącz okap! Przegląd wyciągów kuchennych

Wyciąg kuchenny powinniśmy włączać, zanim aromat potrawy wypełni całą kuchnię. W przeciwnym razie okap będzie musiał pracować na najwyższych obrotach i dziesięć razy przefiltrować powietrze w pomieszczeniu, by zlikwidować dokuczliwy zapach. Dobrze, gdy okap kuchenny potrafi też wyłapywać drobiny tłuszczu, które osiadają na syntetycznym lub metalowym filtrze. Świetnie, gdy wyciąg jest nieco szerszy od płyty grzejnej lub kuchenki, a zasysane powietrze odprowadza wprost do kanału wentylacyjnego. Ale i bez komina sobie poradzi. Tak zwane pochłaniacze kuchenne unieszkodliwiają zapachy za pomocą filtrów węglowych.

Sprawdź też: zdjęcia kuchni - galerie >>>

Okap kuchenny - wyciąg lub pochłaniacz - usunie nieprzyjemne zapachy i parę, a gotowanie będzie przyjemnością. Dobierajmy okap w zależności od funkcjonalności kuchni i możliwości wentylacyjnych pomieszczenia. Współczesne okapy kuchenne mają wygląd nowoczesnego laboratorium: błyszczącego, tajemniczego i skomplikowanego. Dużo przycisków i funkcji sprawia, że nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, co potrafi nasz okap. Sprawdź, w jakie przydatne funkcje wyposażone są okapy kuchenne.

Jak działa okap kuchenny

Okapy kuchenne zasysają powietrze z pomieszczenia, przepuszczają przez filtr, na którym osadzają się nieczystości, i "wyrzucają" z powrotem. Decydujące znaczenie ma wydajność. Okap kuchenny - jego zadaniem jest usuwanie z pomieszczenia zapachów i nadmiaru wilgoci powstających podczas gotowania. Może działać jako wyciąg lub pochłaniacz. W pierwszym przypadku musi być podłączony do osobnego przewodu kominowego. Natomiast pochłaniacz pracuje w obiegu zamkniętym – powietrze z kuchni oczyszcza się, przepływając przez zamontowany w nim filtr i wraca do pomieszczenia. Większość okapów ma obie funkcje. 

Okap kuchenny jest tym lepszy, im więcej powietrza przefiltruje w godzinę. Trzeba jednak dopasować jego możliwości do kubatury pomieszczenia. Zbyt słaby wyciąg nie pozbawi nas zapachów, zbyt silny może gasić płomienie kuchenki gazowej. Palaczom doradzamy nie zatrzymywać się w kuchni w drodze na balkon. Dym papierosowy znacznie obniża sprawność tego urządzenia.

Wyciąg czy poczłaniacz do kuchni?

W pochłaniaczach powietrze jest zasysane do okapu, przepuszczane przez filtry i – oczyszczone – wydmuchiwane z powrotem do kuchni (obieg zamknięty).
Okapy podłączone do kanału wentylacyjnego stanowią zarówno wyciąg powietrza, jak i pochłaniacz. Zassane powietrze przechodzi przez zamontowane w okapie filtry przeciwtłuszczowe (chroniące powierzchnie sufitu, ścian i mebli przed osadzaniem się produktów spalania i tłuszczów), a następnie jest usuwane na zewnątrz przez kanał wentylacyjny. Szerokość okapu powinna być większa od szerokości kuchni, nad którą będzie umieszczony, lub co najmniej jej równa.

Okap kuchenny: rodzaje

Okapy w zależności od usytuowania można podzielić na następujące grupy:

  • okapy kuchenne przyścienne – montowane bezpośrednio do ściany; mogą to być okapy narożne – usytuowane w narożniku pomieszczenia, najczęściej mają kształt kwadratu ze ściętym narożnikiem, zazwyczaj 105 x 105 cm; zajmują dość dużą powierzchnię;
  • okapy kuchenne podszafkowe – instalowane pod szafką wiszącą, stanowiącą integralną część umeblowania kuchni; okapy podszafkowe są funkcjonalne i wygodne ze względu na niewielką ilość miejsca, jaką zajmują;
  • okapy kuchenne szufladowe – montowane w szafkach wiszących – mają dodatkowo wysuwaną płytę, odsłaniającą lub zasłaniającą wlot powietrza do okapu – wysunięcie płyty powoduje automatyczne uruchomienie wentylatora i włączenie oświetlenia;
  • okapy kuchenne uchylne – do zamontowania w szafce wiszącej, włączają się po podniesieniu (uchyleniu) płyty, którą obudowuje się frontem, dopasowanym do mebli kuchennych;
  • okapy kuchenne wyspowe – mogą być montowane w dowolnym miejscu, zazwyczaj pośrodku kuchni na suficie – nad tzw. wyspą (stąd ich nazwa); przewód w takich okapach wyprowadzony jest pionowo w górę.

Okap kuchenny: ważne parametry i montaż

Wydajność okapu kuchennego dopasowuje się do wielkości pomieszczenia, w którym będzie pracował. Zaleca się, aby możliwa była sześciokrotna wymiana całego powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny. Żeby obliczyć wymaganą wydajność okapu, należy jego kubaturę pomnożyć przez sześć. Okapy kominowe (przyścienne) wiesza się na ścianie nad kuchenką. Ich montaż polega na zamocowaniu rury odprowadzającej brudne powietrze do kanału wentylacyjnego, osłonięciu jej panelem i podłączeniu okapu do prądu. Okapy wyspowe montuje się nad wyspą, a przewody wentylacyjne i elektryczne, które muszą być wyprowadzone bezpośrednio nad nimi, ukrywa się w suficie podwieszanym. Okapy do zabudowy mogą być częściowo widoczne lub ukryte. Te ostatnie montuje się w dnie szafki wiszącej albo za frontem kuchennym. Oryginalnym rozwiązaniem są okapy kuchenne przeznaczone do zabudowy w ścianie nad blatem kuchennym. Na rynku są też okapy kuchenne szczelinowe – bardzo dekoracyjnie i chętnie instalowane w kuchniach otwartych. Okapy kuchenne zasilane są prądem o napięciu 230 V, więc w ich pobliże trzeba doprowadzić instalację elektryczną z gniazdem.

Wybieramy okap kuchenny: na co zwrócić uwagę?

O wyborze rodzaju okapu decyduje: ilość miejsca, którą można przeznaczyć na to urządzenie (położenie istniejącego kanału wentylacyjnego, minimalna odległość od kuchenki elektrycznej (gazowej), wysokość, szerokość i ogólny wystrój kuchni.
Okapy kuchenne powinny być odporne na działanie środków chemicznych, ścieranie, zadrapania, zabezpieczone przed szkodliwym wpływem wysokiej temperatury, wilgoci i tłuszczów. Powierzchnie wyciągów powinny być gładkie, łatwo dostępne do zmywania. Przy zakupie okapu należy zwrócić uwagę na: poziom hałasu wytwarzany przez pracujący w okapie wentylator, zużycie filtra i częstotliwość jego wymiany, zużycie prądu elektrycznego.

Okap kuchenny: filtry

Filtr przeciwtłuszczowy – może być aluminiowy, akrylowy, stalowy bądź katalityczny (z drutów platynowych); stosowany jest w okapach pełniących funkcję wyciągu. Filtry przeciwtłuszczowe należy konserwować wg wskazań producenta. Filtr z wkładem węglowym – filtr pochłaniający zapachy – stosowany jest w okapach pełniących funkcję pochłaniaczy. Filtry węglowe należy wymieniać maks. co 3 miesiące – w zależności od ich konstrukcji, materiału, z którego zostały wykonane, orazintensywności użytkowania kuchni.
Nowoczesne okapy mogą być wyposażone we wskaźniki zanieczyszczenia (lub zużycia) filtrów.

Nowoczesne okapy mogą być wyposażone w blokadę powracania oparów oraz przegrody zabezpieczające przed spływaniem skroplonej pary wodnej.

Okap kuchenny: kształty i kolory

Obecnie okapy spełniają nie tylko swoją podstawową funkcję eliminowania zapachów, lecz również stanowią dekorację kuchni. Okap to jeden z najbardziej widocznych sprzętów gospodarstwa domowego. Istotne jest zatem dostosowanie stylu okapu do wystroju kuchni. Oferta rynku w pełni zaspokaja oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Można znaleźć okapy kuchenne o różnorodnych kształtach: od tradycyjnych – nawiązujących do kominów nad piecami węglowymi, przez owalne, opływowe i okrągłe, aż po nowoczesne, geometryczne kształty. Wszystko zależy od stylu kuchni i wyobraźni klienta. Rura wyciągowa okapu może być połączona z poziomymi półkami, na których można ustawić drobne przedmioty. Okapy dostępne są w 4 podstawowych kolorach (białym, brązowym, czarnym oraz stalowym – inox) oraz w niemal nieograniczonej palecie barw na zamówienie.

Okap kuchenny: materiał

Okapy kuchenne wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej; charakteryzują się dużą odpornością mechaniczną i termiczną. Produkowane są w wersjach: półmatowej i polerowanej. Okapy kuchenne mogą być również zbudowane z blachy kwasoodpornej. Materiały te łączą się najczęściej ze szkłem. Płyty czołowe wykonuje się również z miedzi, wykańcza złotym rantem, płytką ze szkła w ramie ze stali nierdzewnej lub płytami ceramicznymi, a nawet drewnem (bukiem, jesionem, dębem czy orzechem). Ze względu na mniejszą odporność na wysoką temperaturę, działanie związków chemicznych i trudności utrzymania w czystości nie poleca się okładzin drewnianych. Najczęściej kolor i rodzaj materiałów elementów wykończeniowych okapu do kuchni dostosowany jest do wnętrza. Rury odprowadzające powietrze wykonywane są z tych samych materiałów co obudowa okapów.

Okap kuchenny: oświetlenie

Oświetlenie halogenowe dwu- lub czteropunktowe jest najczęściej instalowane w okapach. Obecnie rzadziej stosowane jest tradycyjne oświetlenie żarowe.

Okap kuchenny: wydajność

Wentylator zasysający powietrze do okapu może być trzybiegowy (w droższych modelach zdarzają się ośmiobiegowe) lub sterowany elektronicznie z płynną regulacją obrotów. Na rynku można spotkać również wentylatory dwusilnikowe. Moc wentylatora waha się od 45 do 330 W. Okapy większej mocy bywają głośniejsze i zużywają więcej prądu. Producenci w różny sposób starają się wyciszyć pracę silników. Poziom hałasu dochodzi maksymalnie do 75 dB. Od mocy wentylatora (i rodzaju filtrów) zależy wydajność okapu – określana w metrach sześciennych na godzinę. Okap kuchenny powinien przefiltrować całe powietrze w kuchni od 6 do 10–12 razy w ciągu godziny. Wydajność okapów waha się w granicach od ok. 200 do 720 m3/h.

 Okap Franke Downdraft

Okap Franke Downdraft FDW 908 IB XS to świetne i nowoczesne rozwiązanie. Wysuwany z blatu okap gwarantuje wygodę i doskonałą integrację z wystrojem wnętrza. Łatwa obsługa i minimalistyczne wzornictwo sprawdzą się w każdej kuchni.

Fot. materiały prasowe Franke

Okapy kuchenne: obsługa

Większość okapów to urządzenia dwufunkcyjne, które zależnie od potrzeb mogą pracować w charakterze pochłaniaczy, filtrujących zapachy powstałe podczas gotowania w zamkniętym obiegu lub wyciągów, które po podłączeniu do przewodów wentylacyjnych skutecznie odprowadzają opary na zewnątrz budynku. Obydwa rozwiązania nie tylko zapobiegają rozprzestrzenianiu się intensywnych woni, lecz także przeciwdziałają osadzaniu tłuszczu na wyposażeniu kuchennym i meblach. Wydajność okapów jest zróżnicowana i można ją regulować - w zależności od modelu w zakresie dwóch lub trzech poziomów mocy.

Obsługę okapu kuchennego ułatwia nierzadko specjalny panel dotykowy. Urządzenia z wyższej półki bywają też sterowane za pomocą pilota. Niektóre mają na froncie elektroniczny zegar lub cyfrowy wyświetlacz, informujący np. o intensywności pracy wentylatora. Najnowocześniejsze modele okapów są ponadto wyposażone w sensor zapachu, czujnik ruchu, dzięki któremu zaczynają pracę w momencie pojawienia się użytkownika w kuchni i kończą po jego wyjściu, czy też timer, umożliwiający działanie okapu jeszcze przez kilkanaście minut po opuszczeniu przez nas pomieszczenia. Mniej typowe mają nawet wbudowany odtwarzacz mp3 lub radio. Wybierając okap kuchenny, trzeba też zwrócić uwagę na stopień jego wyciszenia - urządzenie nie może przeszkadzać nam w rozmowie lub podczas oglądania telewizji, a więc poziom hałasu nie powinien przekraczać 60 decybeli. O wygodzie bez wątpienia decyduje też miejsce montażu. Urządzenie można zainstalować niemal wszędzie. Najczęściej wyróżnia się okapy wyspowe, które zwieszają się z sufitu np. nad wyspą kuchenną, szafkowe (występujące w zabudowie), podszafkowe, które dzięki małym gabarytom pasują nawet do niedużych pomieszczeń kuchennych, uchylne, z odsuwanym panelem przednim, teleskopowe, uruchamiające się po wyciągnięciu z szafki, a także najpopularniejsze chyba w naszych kuchniach - przyścienne i narożne. Dobrze sprawdzają się okapy o skośnej budowie, których kąt nachylenia wynosi ok. 45 stopni. Dzięki takiej konstrukcji użytkownicy mają wygodny dostęp do kuchenki. Sprytnym rozwiązaniem są też okapy wysuwane z blatu, które można pod nim ukryć, gdy nie są potrzebne.

Nowoczesny okap do kuchni

Wykładanie ściany za płytą kuchenną jednym płatem chromoniklowej blachy nierdzewnej, sięgającym do samego okapu. Płyty kuchenne mogą być monolitycznie połączone z okapem i osłonięte obudową ze szkła (rodzaj digestorium laboratoryjnego). Obudowę otwiera się w czasie wstawiania posiłku. Do pracującego kompaktu musi być zapewniony dopływ świeżego powietrza.

Nowoczesne okapy kuchenne charakteryzuje nie tylko cicha praca i doskonała wydajność, lecz także wyjątkowo atrakcyjne wzornictwo. Producenci  prześcigają się w prezentowaniu nowatorskich kształtów, wzorów i kolorów. Łatwo je dobrać w zależności od stylistyki kuchni i indywidualnych upodobań. Niebanalny design przyciąga wzrok, a dzięki pomysłowości projektantów może on cechować także okapy, które coraz częściej przypominają raczej dzieła sztuki niż praktyczne urządzenia, którymi rzeczywiście są.

Oprócz standardowych - białych, brązowych, czarnych czy stalowych, na indywidualne zamówienie dostępne są też okapy kuchenne w niemal nieograniczonej gamie barw. Niektóre modele okapów kuchennych zaskakują wręcz swą oryginalnością - zachwycają kryształowym blaskiem albo misterną, ażurową powierzchnią podkreśloną od spodu delikatnym światłem. Są też takie, które do złudzenia przypominają zawieszone nad kuchenką lampy, których funkcje zresztą pełnią.
Miłośnicy tradycji zapewne chętnie zdecydują się na okapy kuchenne wykończone elementami miedzianymi lub drewnianymi, doskonale pasującymi do pomieszczenia o charakterze rustykalnym lub kolonialnym. Ozdobą nowoczesnej i prostej w formie kuchni może być okap charakteryzujący się geometrycznym i eleganckim kształtem, wykonany z połyskliwego laminatu czy stali inox łączonej ze szkłem. Zwolennicy minimalizmu często wybierają okapy w kształcie tuby, których oryginalna forma nie narzuca się swoją dekoracyjnością, dzięki czemu doskonale prezentuje się np. w kuchni otwartej na salon. Ci, którzy wolą bezpieczne stylistycznie rozwiązania, również nie mogą narzekać, gdyż oprócz urządzeń o nietypowych wzorach dostępnych jest wiele o zrównoważonej, klasycznej linii, pasujących niemal do każdej kuchni.

Galeria zdjęć: nowoczesna kuchnia

Wybieramy wyposażenie do nowoczesnej kuchni. Inspiracje i zdjęcia - okapy kuchenne, blaty, dodatki, kolory, meble.

Biała kuchnia z wyspą
camera

Wyposażenie kuchni: wybieramy blaty kuchenne

LISTA ZAKUPÓW

Geometryczne wzory w kuchni
camera

Kuchnia w nowoczesnym stylu: jak ją ładnie urządzić?

LISTA ZAKUPÓW

Ocena: 0
Zdjęcia: Serwis prasowy firmy, Andrzej Szandomirski

POLECANE ARTYKUŁY