Do wyboru jest wiele modeli okapów kuchennych: przyścienne, podszafkowe, wyspowe, sufitowe oraz nablatowe. O wyborze konkretnego typu decyduje dostępna przestrzeń w kuchni. Dużą popularnością cieszą się okapy wyspowe, które pięknie podkreślają charakter wnętrza. Tradycyjnie mamy do wyboru okapy z obiegiem otwartym i okapy z obiegiem zamkniętym. Zamknięty to taki, w którym oczyszczone powietrze pozostaje w pomieszczeniu; jest mniej efektywny, ale zimą nie powoduje straty ciepła. Otwarty doskonale usuwa zapachy, wilgoć i tłuszcz, jest też cichszy, ale może powodować wychładzanie pomieszczenia. Od kilku lat możemy wybrać zupełnie nowe rozwiązanie: okap wykorzystujący technologię Kontrolowanej Jonizacji Biopolarnej – E.Ion System. Wytwarzane przez urządzenie jony nie tylko eliminują nieprzyjemne zapachy, ale przywracają optymalna równowagę jonową w pomieszczeniu. E.ion System pozwala całkowicie wyeliminować rury odprowadzające zapachy. Dzięki temu zyskujemy dużą swobodę w wyborze miejsca na okap.
Okap kuchenny Eclisse marki Falmec, wysuwający się z sufitu podwieszanego na czas pracy i chowający się po zakończeniu działania.