To wnętrze powstało z połączenia dwóch mieszkań. Teraz służy pięcioosobowej rodzinie

2023-01-25 13:21

Razem zamieszkali w tej kamienicy prawie piętnaście lat temu. Potem wyjechali do Szwecji, a gdy wrócili do Krakowa, czekające na nich lokum powiększyli o drugie, sąsiednie. Ola i Paweł urządzili miejsce, które dla nich i trójki dzieci stało się centralnym punktem na mapie ich podróży.

Kuchnia, salon
Autor: Maria Miklaszewska Zbyt ciasna kuchnia została otwarta na salon. Początkowo właściciele myśleli o zabudowie na wymiar, jednak zaplanowany na wakacje remont przedłużał się, a dzieci musiały iść do szkoły. Ola i Paweł zdecydowali się więc na gotowe umeblowanie. Ceglaną strukturę ściany w aneksie kuchennym wydobyli spod starego tynku, pozostałe gładkie powierzchnie pomalowali farbą tablicową.

Ola & spółka. Pani domu jest prawnikiem, jej mąż Paweł pracuje jako informatyk. Największą pasją całej rodziny są podróże. Krótkie weekendowe i dłuższe wakacyjne, po kraju oraz Europie. Mały Leo też bierze w nich udział.

Kaffiarka zabiera czytelników w świat subtelnych emocji! Koniecznie zajrzyjcie na jej bloga! – tak o Oli, autorce cacaovo.blogspot.com, napisała inna blogerka. Ola prezentuje na swojej stronie (również na Instagramie) zdjęcia córek i synka, migawki z rodzinnych podróży. – Skrawki naszego życia w kadrach – tak je określa.

W mieszkaniu wykreowała podobne klimaty jak na fotografiach. Czuje się, że właśnie subtelna, ciepła i naturalna aranżacja w pełni służy domownikom. Daje też możliwość modyfikacji, gdy wymagają tego ich zmieniające się potrzeby. I choć niewymuszona, nie znajdzie się w niej nic przypadkowego. Ola wypełnia wnętrza rzeczami, które zachwyciły ją ładną formą (nawet najprostszą), stylem, czymś wyjątkowym.

Mieszkanie, po połączeniu z sąsiednim, ma trochę ponad 80 m², sprawia wrażenie przestronnego i jasnego. Uzyskano je dzięki usunięciu kilku ścian działowych, otwarciu części dziennej i wejściowej. – Wcześniej wysokie pomieszczenia były niewielkie, klaustrofobiczne, z deficytem światła dziennego – opowiada gospodyni.

Na etapie remontu w prace została zaangażowana architektka. Jej projekt dotyczył nie tylko zmiany układu ścian, lecz także „przesunięcia” łazienek w inne miejsca, niż było to pierwotnie, oraz rozprowadzenia nowych instalacji wodociągowo-kanalizacyjnej i elektrycznej. Bo w stuletniej kamienicy sporo było do wymiany. Wiązał się z tym stres, ale plan się powiódł.

– Kochamy nasz dom – mówi Ola i dodaje: – Mimo że uwielbiamy podróże, pakujemy walizki i ruszamy w świat, to z radością wracamy do Krakowa. Jeśli miałabym na stałe zamieszkać gdzie indziej, to chyba jedynie na czarodziejskiej wyspie Fårö.

Styl kamienicy

– Chcieliśmy ocalić stare elementy domu, drzwi, posadzki. Gdy się okazało, że nie wszystko jest możliwe, staraliśmy się zachować ducha domu. Oczyma wyobraźni widzieliśmy szerokie dębowe deski na podłodze. Czekalibyśmy jednak na nie zbyt długo. Zastąpiły je zatem jesionowe, olejowane na biało – wyjaśnia Ola. Ścianę jadalni zdobi plakat przedstawiający wędzarnię ryb na Bornholmie.

Kuchnia
Autor: Maria Miklaszewska

Zmagania z przeszłością

– Dwa popołudnia – fachowcy ocenili, że tyle czasu zajmie im oczyszczenie ceglanych ścian z wieloletnich warstw tynku. W rezultacie były to dwa… tygodnie ostrej harówki. Cegły starannie oczyszczono i zaimpregnowano, zaprawa została uzupełniona, wyrównana i pomalowana. Przejście w murze do pokoju obok zostało zabudowane. Powstała wnęka świetnie wygląda z półkami i szafką w jej dolnej części.

Jadalnia
Autor: Maria Miklaszewska

W sypialni rodziców

…pojawił się Leo, najmłodszy z rodzeństwa. Śpi w pięknym ratanowym łóżeczku, ale rośnie tak szybko, że niebawem będzie potrzebował większego.

Sypialnia
Autor: Maria Miklaszewska

Dla dwojga

Gdy remontowano pokój starszej córki – Julii, jej wizja całości była w pełni sprecyzowana. Wnętrze urządzono więc zgodnie z nią. Aranżacja jednak ewoluuje, dopasowując się do potrzeb właścicielki. Pokój ma większy metraż niż ten Hani, stąd Charlie, czworonożny przyjaciel domowników (wszyscy go uwielbiają), zamieszkał właśnie u Julii. G

Pokój dziecka
Autor: Maria Miklaszewska
Pokój dziecka
Autor: Maria Miklaszewska

W układzie słonecznym

Na ścianie w pokoju Hani Ola powiesiła trzy lustra niczym słońca, w których odbija się światło wpadające przez okno. Bardzo się Hani podobają.

Pokój dziecka
Autor: Maria Miklaszewska
Pokój dziecka
Autor: Maria Miklaszewska

Ściana lasu

Kabina zacieśniałaby pomieszczenie, dlatego zrobiono natrysk bez brodzika, z odpływem liniowym w podłodze. Zupełnym przypadkiem właściciele trafili na płytki z motywem drzew. Wyglądają jak grafika, od razu się na nie zdecydowali. Drugą łazienkę (z WC, pralką i umywalką) ożywili kolorową mozaiką.

Łazienka
Autor: Maria Miklaszewska

Za porozumieniem stron

– Mnie zależało na wannie, mężowi na prysznicu. W rezultacie mamy jedno i drugie. Wanny szukaliśmy długo, chcieliśmy wolnostojącą, lekką optycznie, zgrabną. Ta z konglomeratu marmurowego wygląda tak, jakby specjalnie zaprojektowano ją do naszej łazienki – tłumaczy Ola.

Łazienka z wanną
Autor: Maria Miklaszewska
Plan mieszkania
Autor: Norbert Suchorzewski
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE