Spis treści
Wróciła moda na emaliowane naczynia i akcesoria domowe
Emaliowane garnki, miski, chochelki, wiaderka, durszlaki itp. emaliowane kojarzą się nam przede wszystkim z tradycją, z kuchniami i domami naszych babć, bo było ich najwięcej było w latach powojennych, zwłaszcza w latach 60. i 70. XX wieku. Prawie każdy z nas kojarzy je i dobrze pamięta ich poobijane ranty czy odbite „placki” na powierzchni. Potem zaczęły być wypierane przez naczynia ze stali nierdzewnej, szkła i ceramiki. Więcej o historii naczyń emaliowanych oraz o nich samych przeczytasz w artykule: Nowoczesne naczynia emaliowane – luksus w przystępnej cenie.
Od niedawna jednak naczynia emaliowane przeżywają renesans. Dostrzeżono ich niezwykłe zalety, a współczesna technologia pomogła w zniwelowaniu wad.
ZOBACZ TAKŻE: Nowoczesna kuchnia bez górnych szafek. 35 aranżacji, które robią wrażenie
Domowe akcesoria emaliowane – poznaj wady i zalety
Nowoczesne powłoki emaliowane tworzy się poprzez pokrywanie metalowych powierzchni szklistą warstwą, która jest mieszaniną sproszkowanego szkła (piasek, kreda, glina) i topników (np. boraks), a następnie wypalanie w wysokiej temperaturze nawet 900°C! Współczesna technologia pozwala na zniwelowanie wad przedmiotów emaliowanych oraz udoskonalenie zalet.
Najważniejsze zalety nowoczesnych przedmiotów emaliowanych:
- Odporność na wysokie temperatury – bez obaw można więc gotować w emaliowanych garnkach, pasteryzować w nich przetwory czy piec w takich brytfannach i gęsiarkach, odcedzać gorący makaron na durszlaku i mieszać chochlą rosół.
- Odporność na korozję – współczesnej emalii nie straszna wilgoć ani kwaśne potrawy przyrządzane w nich czy podawane.
- Higieniczność – idealnie gładka (nieporowata) powłoka nie wchodzi w reakcje z żywnością, nie jest też dobrym siedliskiem dla drobnoustrojów.
- Zdrowotność – emalia nie wywołuje alergii, żadna substancja z jej powierzchni nie przenika do produktów, które mają z nią kontakt.
- Gładka emalia nie wchłania także zapachów, więc można w emaliowanych naczyniach przechowywać produkty spożywcze o intensywnym aromacie.
- Energooszczędność – naczynia te szybko się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę, co ma korzystny wpływ na zużycie energii.
- Trwałość – współczesne technologie sprawiły, że emaliowana powłoka jest nie tylko gładka, ale także lekko elastyczna, więc stała bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne niż wersja sprzed lat.
- Odporność na przypalenia – emalia nie jest zupełnie odporna na przypalenia, ale w wysokim stopniu ogranicza ryzyko ich wystąpienia.
- Uniwersalność – emaliowane garnki, rondle, patelnie nadają się zarówno na kuchenki gazowe, jak i indukcyjne czy ceramiczne.
- Łatwość mycia – idealnie gładka powierzchnia nie sprzyja osadzaniu się zanieczyszczeń, łatwo się ją myje. Współczesne przedmioty emaliowane (większości marek) można też myć w zmywarce.
- Niska cena – naczynia i akcesoria emaliowane są stosunkowo tanie, biorąc pod uwagę ich jakość i zalety.
- Atrakcyjność – naczynia i akcesoria emaliowane, zarówno te nowoczesne, jak i stylizowane na retro, są po prostu piękne. Produkuje się je w najróżniejszych fasonach i kolorach, zdobione i gładkie. Dodadzą każdej kuchni charakteru.
Najważniejsze wady przedmiotów emaliowanych? Jest ich zdecydowanie mniej niż zalet, ale nie można o nich zapomnieć. Mimo dużo wyższej trwałości współczesnych naczyń i akcesoriów emaliowanych, nie są one zupełnie odporne na uszkodzenia mechaniczne. Trzeba więc uważać, gotując w nich i używając w inny sposób. Niektóre marki oferują emulsje naprawcze do zredukowania uszkodzeń, ale nie zawsze udaje się przywrócić stan idealny. W przypadku uszkodzenia głębokiego emalii, z warstwy tworzącej korpus naczynia mogą uwalniać się szkodliwe substancje, więc nie powinno mieć ono już kontaktu z żywnością. Może jednak posłużyć jako doniczka czy pojemnik na drobiazgi.
Należy też pamiętać, że emalia emalii nie równa i kupując naczynia i przybory emaliowane, warto zwrócić uwagę na markę, sprawdzić opis, poczytać opinie i upewnić się, że emalia jest przeznaczona do mycia w zmywarce (jeśli nam na tym zależy).
Jak dbać o naczynia i akcesoria emaliowane, by długo służyły?
Troska o przedmioty emaliowane podczas codziennego użytkowania sprowadza się do trzech zasad:
- Ostrożnego obchodzenia się z nimi, czyli uważnego stawiania, przestawiania itp. tak, by ograniczyć ryzyko uderzeń i zarysowań. Jeśli trzymasz naczynia wstawiane jedno w drugie, stosuj miękkie przekładki.
- Używania drewnianych czy silikonowych łopatek, noży, chochel itp. do garnków, by podczas mieszania i zdejmowania potraw nie uszkodzić powierzchni.
- Delikatnego mycia miękką gąbką. W przypadku mocnego zabrudzenia czy przypalenia nie wolno szorować powierzchni druciakiem czy szorstką stroną gąbki. Zalej przypalenie wodą z octem albo sodą oczyszczoną i poczekaj, aż roztwór zadziała. Usuń przypalenie miękką gąbką, w razie potrzeby powtarzaj zabieg do skutku.