Pszczelnik mołdawski - Dracocephalum moldavica

2020-07-16 15:43 Martyna Cieślińska
Pszczelnik mołdawski
Autor: www.gettyimages.com

Pszczelnik mołdawski pochodzi z Azji, popularnie występuje w Chinach, Syberii na Kaukazie. Możną go spotkać również w Polsce. Zaliczany jest do efemorfitów, czyli gatunków obcych przypadkowo zawleczonych do danego kraju. Należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Inna nazwa to melisa mołdawska.

Pszczelnik mołdawski - opis

Pszczelnik mołdawski to roślina jednoroczna. Ma wzniesiony, wyprostowany pokrój.  Zazwyczaj osiąga 30-50 cm wysokości. Ma tendencję do wypuszczania wielu pędów, które są delikatnie owłosione. Liście maja lancetowaty kształt, górne mają ząbki zakończone szczecinką.
Okres kwitnienia pszczelnika mołdawskiego przypada na lipiec i sierpień. Dwuwargowe kwiaty, zebrane w nibyokółka, mają kolor fioletowy, choć zdarzają się odmiany o kwiatach białych. Są silnie miododajne i wydzielają bardzo przyjemny zapach. Olejki eteryczne zawarte w roślinie wpływają kojąco na pszczoły. Nie bez przyczyny pierwszy człon nazwy rośliny brzmi pszczelnik. Jesienią na roślinie pojawiają się owoce - rozłupnie rozpadające się na cztery rozłupki. Wewnątrz znajdują się małe, czarne nasiona.

Pszczelnik mołdawski - warunki uprawy i pielęgnacja

Pszczelnik mołdawski to roślina dość łatwa w uprawie. Lubi miejsca słoneczne oraz żyzną, umiarkowanie wilgotną glebę, najlepiej o pH lekko zasadowym. W cieniu słabo rośnie i wydaje niewiele kwiatów. Pszczelnik mołdawski jest odporny na mróz oraz choroby i szkodniki.
Roślina nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Warto w sezonie regularnie ją podlewać oraz uszczykiwać szczytowe pędy - sprzyja to rozkrzewianiu się rośliny i pobudza do obfitszego kwitnienia. Pszczelnik rozmnaża się przez wysiew nasion, idealnym terminem jest maj.

Pszczelnik mołdawski - zastosowanie

Pszczelnik mołdawski uprawiany jest w ogrodzie jako roślina ozdobna, dobrze prezentuje się w towarzystwie innych roślin, np. rudbekii czy aksamitek. Często uprawia się go ze względu na możliwość pozyskiwania olejków eterycznych, konkretniej cytralu, który wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym i mydlarskim. Liście pszczelnika można parzyć i pić, mają podobny smak do melisy, jednak smak cytrynowy jest bardziej wyczuwalny.

Stanowisko
Wilgotność gleby
Roślina ozdobna z liści/igieł
Roślina ozdobna z kwiatów
Kategoria Jednoroczne i dwuletnie
Wysokość 30 cm - 50 cm
Termin kwitnienia VII - VIII
Zimozielone Nie
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Barwa kwiatów fioletowa
Pokrój wyprostowany
Pokrój wzniesiony