Spis treści
Fasolnik chiński - opis
Fasolnik chiński jest rośliną jednoroczną. Można wyróżnić dwie formy fasolnika:
- tyczną, która łatwo pnie się po podporach,
- karłową, która przyjmuje krzaczasty pokrój.
Pędy fasolnika mogą osiągać nawet 4 m długości. Liście są ozdobne, zielone, trójpalczaste, o lekko sercowatym kształcie. Okres kwitnienia rośliny przypada na lipiec. Białe, ciemnoczerwone lub fioletowe kwiaty, umieszczone na długich szypułkach w kątach liści, są zebrane w kwiatostany. W sierpniu lub we wrześniu na miejscu kwiatów pojawiają się owoce - strąki. Przypominają one owoce fasoli szparagowej, ale są o wiele dłuższe (u odmian tycznych mogą dorastać do 100 cm długości, u karłowych do 30 cm), przeważnie zielone, choć istnieją także odmiany o owocach żółtych czy czerwonych. Wewnątrz owoców znajduje się nawet do 30 białych lub lekko czerwonych nasion z charakterystycznym czarnym znaczkiem. Nasiona i strąki są jadalne, zawierają dużą ilość białka. Są bardzo często wykorzystywane w kuchni azjatyckiej, afrykańskiej czy południowoamerykańskiej.
Fasolnik chiński - warunki uprawy
Fasolnik chiński z racji swojego pochodzenia ma duże wymagania cieplnej i świetlne. Toleruje tylko i wyłącznie miejsca słoneczne i ciepłe. Nawet niewielki spadek temperatury poniżej zera powoduje śmierć rośliny, dlatego wysiew i sadzenie powinno odbywać się w miesiącach, gdy przymrozki nie będą zagrażać roślinie. Fasolnik lubi glebę żyzną i bogatą w składniki pokarmowe. Bardzo dobrze radzi sobie z silnym słońcem i suszą.
Fasolnik chiński - pielęgnacja
Roślina przez cały okres wegetacji wymaga regularnego podlewania oraz odchwaszczania. Fasolnik rozmnaża się przez wysiew nasion. Warto uprawiać roślinę z rozsady, bowiem nasiona wysiewane do doniczek i inspektów lepiej kiełkują (nasiona są wrażliwe na niskie temperatury). Roślinie sprzyja zasilanie nawozem wieloskładnikowym, zwłaszcza na początku kwitnienia.
Fasolnik chiński - zastosowanie
Fasolnik chiński przede wszystkim wykorzystywany jest jako roślina do spożycia. Strąki można gotować, mrozić, smażyć. Idealnie smakują jako dodatek do ziemniaków, ryżu czy jako zwykła przekąska w ciągu dnia. Dobrze sprawdza się także jako roślina ozdobna. Można tworzyć z niego pergole, czy też łatwo obrośnie altankę czy poręcz. Kwiaty są delikatne i subtelne, a bujne liście szybko zakryją nieatrakcyjne miejsca.
| Stanowisko | słoneczne |
|---|---|
| Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
| Roślina ozdobna z | kwiatów |
| Roślina ozdobna z | owoców |
| Kategoria | Jednoroczne i dwuletnie |
| Termin kwitnienia | VII |
| Zimozielone | Nie |
| Wysokość | do 4 m |
| Kategoria | Warzywa |
| Barwa kwiatów | biała |
| Podlewanie | średnio |
| Barwa liści/igieł | zielona |
| Barwa kwiatów | czerwona |
| Barwa kwiatów | fioletowa |
| Pokrój | płożący |
| Pokrój | pnący |