Ambrowiec amerykański (balsamiczny) - Liquidambar styraciflua

2020-07-16 15:58 Paweł Romanowski

Ambrowiec amerykański, znany także jako ambrowiec balsamiczny oraz styrakowiec amerykański, to bardzo dekoracyjne drzewo liściaste. Jego nazwa rodzajowa - Liquidambar - pochodzi od łacińskiego słowa liquidus - płynny oraz arabskiego ambra - oznaczającego żywicę. Balsamiczna żywica ambrowców wykorzystywana jest w medycynie, przemyśle kosmetycznym i spożywczym – jest składnikiem gumy do żucia, stąd angielska nazwa ambrowca – Sweet Gum.

W swojej ojczyźnie (Ameryce Północnej i Środkowej) ambrowiec amerykański dorasta do 45 metrów wysokości, w Polsce osiąga znacznie mniejsze rozmiary (maksymalnie 25 metrów).
Ambrowiec amerykański to cenne drzewo do nasadzeń parkowych, rzadko jest sadzony w ogrodach. Jego największą ozdobą są dłoniastoklapowane liście (przypominające swoim kształtem liście klonu), długości do 18 cm. Liście z wierzchu są ciemnozielone i błyszczące, od spodu ciemniejsze. Na jesieni liście ambrowca amerykańskiego przebarwiają się na czerwono, purpurowofioletowo lub złoto. Kora ambrowca jest ciemnoszara, głęboko bruzdowana. Pień jest prosty, silnie zarysowany przewodnik, korona regularna – w młodości stożkowata, z wiekiem coraz bardziej rozłożysta.
Ambrowiec amerykański najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym i osłoniętym od silnych wiatrów – jest to bardzo ważne, gdyż młode osobniki mają tendencję do przemarzania - mrozoodporność rośnie z wiekiem drzewa. Im więcej słońca, tym liście ambrowca piękniej będą się przebarwiać na jesieni. Ambrowiec amerykański najlepiej rośnie w glebie przepuszczalnej, żyznej i próchnicznej, źle na glebie suchej i jałowej. Z uwagi na dużą dekoracyjność ambrowiec amerykański najlepiej będzie wyglądać jako soliter lub posadzony w małych grupach po 2-3 drzewa.



Stanowisko
Wilgotność gleby
Roślina ozdobna z liści/igieł
Zimozielone Nie
Kategoria Drzewa liściaste
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Pokrój szerokostożkowy
Wysokość 15 m - 25 m