Czym palić w kominku? Poradnik dla posiadaczy kominków

2017-07-01 17:11 Sonia Łukomska

Nie wiesz, czym palić w kominku, by go nie zniszczyć? Palenie w kominkach drewnem jest ekonomiczne, bo opał ten należy do najtańszych, a z dobrze wysuszonego drewna kominkowego można uzyskać sporo ciepła. Istnieją jednak inne paliwa, których możemy używać zamiast drewna. Sprawdź nasz poradnik!

Większość kominków przystosowana jest do spalania drewna, ponadto jest ono łatwo dostępne, stosunkowo tanie i najbardziej ekologiczne ze wszystkich rodzajów opału, warto jednak zdać sobie sprawę, że istnieją także inne rozwiązania.

Czym palić w kominku: drewno do kominka

Najlepsze do palenia w kominku jest drewno z gatunków liściastych. Może to być np. grab, brzoza, dąb, akacja czy jesion. Warto pamiętać, że drewno powinno zawierać nie więcej niż 20% wilgoci. Musi być zatem dobrze wysuszone i sezonowane (przynajmniej przez pół roku).

Unikajmy natomiast drewna z drzew iglastych. Taki materiał ma tendencję do "strzelania", ponadto zawiera dużo żywicy. Ta zaś, podczas spalania, często osadza się na szybie kominkowej i na wkładzie, a później trudno usunąć zabrudzenia powstające w ten sposób.

Zobacz też: Salon z kominkiem - porady i ZDJĘCIA >>>

Czym palić w kominku: brykiet węglowy i drzewny

W większości wkładów kominkowych można palić brykietami z węgla brunatnego, a w niektórych (w paleniskach lub kominkach z wkładem ze specjalną konstrukcją oraz w kozach grzewczych) także węglem kamiennym. Zaletą brykietów węglowych jest łatwość rozpalania – wystarczy podłożyć pod nie gazetę lub małe kawałki drewna i podpalić je – jednak stosowanie tego rodzaju paliwa jest niebezpieczne, głównie ze względu na ryzyko zaczadzenia, a także niepraktyczne z uwagi na powstający przy jego spalaniu brud.

O wiele lepiej jest zdecydować się na brykiet drzewny. To duże kawałki sprasowanych w prostopadłościany lub walce wiórów drewnianych, niezawierające żadnych szkodliwych substancji wiążących. Tego typu brykiet ma bardzo dobre właściwości grzewcze, ponieważ robi się go z suchych trocin, a jego gęstość jest większa niż gęstość zwykłego drewna kominkowego o takiej samej objętości. Ponadto podczas jego spalania powstaje mała ilość dymu i popiołu, nie emituje on również szkodliwych dla środowiska substancji. Rozpalanie brykietem jest z reguły szybsze niż przy użyciu drewna, a na dodatek nie trzeba go sezonować – jest gotowy do użycia.

Nie przegap: Biokominek - jakie ma zalety i wady? >>>

Czym palić w kominku: pellety

Alternatywą dla brykietu drzewnego są pellety – niewielkie, twarde pałeczki produkowane z rozdrobnionych odpadów drzewnych (wióry, trociny, kora). Do produkcji pelletu również nie wykorzystuje się środków spajających, nie wytwarza on szkodliwych związków, a podczas jego spalania powstaje niewiele dymu i popiołu. Cechuje go wysoka wartość opałowa i niewielka zawartość wilgoci (poniżej 1%).

Palenie w kominku: czego unikać?

Bez względu na to, na który rodzaj paliwa się zdecydujesz, pamiętaj o tym, że do kominka absolutnie nie można wrzucać takich paliw jak słoma czy skrawki stolarskie (drewno impregnowane czy pokryte lakierem) oraz odpadów plastikowych i chemicznych ani śmieci.

Kominki, kozy, biokominki: GALERIE ZDJĘĆ