To błąd, który chyba popełniają wszyscy. Nigdy nie rób tego z drewnianą deską do krojenia

2023-02-14 15:09

Większość z nas nie zastanawia się, mocząc drewnianą deskę do krojenia w wodzie i szorując dużą ilością płynu do naczyń. A może powinniśmy, ponieważ może to negatywnie odbić się na stanie deski, a nawet doprowadzić do pojawienia się bakterii i drobnoustrojów.

deska
Autor: getty images

Jak myć drewnianą deskę do krojenia?

Jednym z największych błędów podczas czyszczenia deski do krojenia wykonanej z drewna jest długi czas moczenia.

Woda przenika do włókien drewna, zmiękcza je i rozpycha, przez co na powierzchni deski mogą pojawiać się pęknięcia i szczeliny. Wszelkiego rodzaju rysy i wgłębienia na powierzchniach drewnianych to idealne miejsca dla zabłąkanych resztek jedzenia, które z kolei przyciągają bakterie i drobnoustroje.

Z drugiej strony intensywne wcieranie gąbki nasączonej płynem do naczyń również może skutkować zmiękczeniem włókien drewna i powstawaniem szczelin.

Jak w takim razie myć drewnianą deskę do krojenia, by służyła nam jak najdłużej? Jeśli deska nie jest bardzo brudna, wystarczy przetrzeć ją najpierw wilgotną ściereczką, a następnie suchym ręcznikiem papierowym.

W przypadku mocniejszych zabrudzeń, np. tłustych plam lub nieprzyjemnych zapachów, doskonałym pomysłem będzie… peeling deski!

By wykonać oczyszczający peeling drewnianej deski do krojenia, należy wysypać na nią trochę soli kuchennej i przy pomocy połowy cytryny „szorować” deskę okrężnymi ruchami. Po „peelingu” resztki cytryny i soli usuwamy wilgotną szmatką lub ręcznikiem papierowym.

Można też polać deskę sokiem z cytryny (ale ostrożnie!), posypać solą i zostawić na 5 minut. Po upływie czasu deskę przecieramy wilgotną szmatką i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.

Jak impregnować drewnianą deskę do krojenia?

Co 2 tygodnie i koniecznie przed pierwszym użyciem drewnianej deski do krojenia należy ją odpowiednio zaimpregnować.

Impregnację przeprowadzamy przy pomocy oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Wystarczy wylać trochę oleju na deskę i rozprowadzić po całej jej powierzchni. Nadmiar oleju usuwamy ręcznikiem papierowym, a deskę zostawiamy do wyschnięcia. Olejowanie warto powtarzać przynajmniej raz w miesiącu.

Jeśli nasza deska z drewna jest już bardzo porysowana, możemy albo wymienić ją na nową, albo… oszlifować przy pomocy papieru ściernego! Dobrze jest potem deskę zaimpregnować olejem.

Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE