Spis treści
Dlaczego gąbki kuchenne mają różne kolory?
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to tylko estetyczny zabieg producentów – ot, trochę barw, by urozmaicić codzienne sprzątanie. Jednak w internecie od dawna krążą różne teorie, według których kolory gąbek nie są przypadkowe. Dla jednych to sposób na odróżnianie myjek przeznaczonych do różnych powierzchni, dla innych chwyt marketingowy, który ma sprawić, że chętniej sięgniemy po cały pakiet. Skąd naprawdę biorą się te barwy?
Dekoracyjna kolorystyka gąbek
Większość osób uważa, że kolor gąbki to po prostu trik marketingowy. Żywe (i ciepłe) kolory przyciągają nasz wzrok dużo szybciej i częściej, dlatego różnobarwne wielopaki myjek kuchennych mogą wydawać się nam atrakcyjniejsze niż paczki gąbek w jednym kolorze. Co więcej, barwy takie jak żółty, czerwony i pomarańczowy kojarzą się z pozytywnymi emocjami.
Myjki kuchenne do różnego rodzaju zabrudzeń
Część internautów widzi w różnych kolorach gąbek kuchennych sposób na łatwiejsze utrzymanie czystości i higieny. Podobnie jak w przypadku różnokolorowych desek do krojenia, z których każda wykorzystywana jest do obróbki innego rodzaju produktów (np. czerwona do krojenia mięsa, żółta do chleba, zielona do warzyw).
Gąbki kuchenne o innych kolorach mają być używane do czyszczenia innych powierzchni czy naczyń – np. jedną gąbką myjemy tłuste patelnie, inną szklanki, a jeszcze inną przecieramy kuchenny blat.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ: Fenomenalny sposób na dezynfekcję gąbki kuchennej. Nie musisz ciągle kupować nowej
Gąbki kuchenne są przeznaczone do konkretnych typów naczyń?
Jest jeszcze inna teoria, o której można często przeczytać w internecie. Wiele osób uważa, że dobrej jakości kolorowe gąbki sprzedawane w wielopakach mają różną „moc czyszczenia”. W tęczy myjek kuchennych można wyróżnić gąbki twarde i miękkie, a każda z nich nadaje się do mycia innych powierzchni czy konkretnych typów naczyń.
Do czego służą poszczególne gąbki?
- Zielona – to najtwardszy zmywak, który służy do usuwania trudnych zabrudzeń, zaschniętego tłuszczu czy resztek jedzenia; może rysować delikatniejsze powierzchnie, trzeba używać jej bardzo ostrożnie
- Czerwona (różowa) – uniwersalna gąbka o mniejszej twardości niż zielona; można ją śmiało wykorzystać do sprzątania łazienki i kuchni
- Pomarańczowa – przeznaczona głównie do mycia powierzchni teflonowych
- Żółta – delikatniejsza, świetnie sprawdzi się do mycia szklanek czy patelni – nie rysuje powierzchni
- Niebieska – najdelikatniejsza; zaleca się używać jej do czyszczenia kieliszków i delikatnego szkła czy porcelany
Czy gąbki kuchenne faktycznie mają takie właściwości? Niestety w większości przypadków markety, w których kupujemy takie myjki sprzedają po prostu jeden produkt tylko w innym kolorze. Istnieją jednak profesjonalne sklepy i marki, które sprzedają kolorowe gąbki o różnym poziomie twardości i przeznaczeniu.
Zobacz także: Znam najłatwiejszy sposób na rozmrożenie zamrażarki. Mało kto by na to wpadł!