Przechowywanie żywności: zasady. Akcesoria kuchenne i pojemniki do przechowywania

2020-12-18 12:09

W każdej kuchni powinno być kilka stref funkcjonalnych, w tym ta związana z przechowywaniem żywności. Chodzi zarówno o produkty zużywane na co dzień, jak i większe zapasy. Tu doskonale sprawdzają się pojemne szuflady z organizerami, w które coraz częściej wyposażane są meble kuchenne. Mamy dzięki temu łatwy dostęp do wszystkich rzeczy i nie musimy przekopywać się przez pierwsze rzędy produktów. Również wybór wielkości lodówki powinien być uzasadniony liczbą domowników i idącą za tym ilością potrzebnej żywności. Radzimy, jak wszystko dobrze zorganizować.

Spis treści

  1. Przechowywanie żywności: po pierwsze – właściwe miejsce
  2. Przechowywanie żywności: po drugie – odpowiednie pojemniki
  3. Przechowywanie żywności: po trzecie – przechowywanie w lodówce
  4. Jak urządzić kuchnię? GALERIE ZDJĘĆ

Większość z nas kupuje żywność na zapas - zazwyczaj raz w tygodniu robimy większe zakupy. Dzięki temu nie biegamy codziennie do sklepu, a także jesteśmy przygotowani na niezapowiedziane wizyty gości. Jedyna trudność to zapewnienie produktom idealnych warunków. Na szczęście sposobów na dobre przechowywanie żywności w kuchni jest mnóstwo, a większość nowczesnych akcesoriów kuchennych wcale nie jest kosztowna.

Pamiętajmy, że każdy rodzaj produktów spożywczych ma inne wymagania odnośnie do warunków, w których powinien być przechowywany, z czego najczęściej nie zdajemy sobie sprawy. Jak zatem pakować żywność? W czym przechowywać wędlinę, mięso czy ser? Jak ustrzec się przed listerią i śluzowcami? O tym niżej!

Przeczytaj też: Przybory kuchenne i ich miejsce w szeregu: jak zorganizować miejsce na przybory kuchenne w kuchni? >>>

Przechowywanie żywności: po pierwsze – właściwe miejsce

Większość produktów suchych, jak kasze, mąki, makarony, herbaty, nadaje się do przechowywania w temperaturze pokojowej. Warunki takie lubią też pomidory, świeże ogórki, owoce południowe, pieczywo. Żywność sypką najlepiej zamknąć w szczelnych pojemnikach, co zabezpieczy ją przed wilgocią i insektami.

Jeśli pojemniki mają stać na widoku, dobrze jest je ujednolicić stylistycznie oraz ochronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Szukając odpowiedniej szafki w kuchni, warto wybrać tę z dala od piekarnika i zmywarki (urządzenia termiczne niepotrzebnie będą ogrzewać żywność). Aby usprawnić sobie gotowanie i utrzymanie porządku, radzimy zgrupować produkty tematycznie oraz podzielić wnętrza szafek i szuflad na mniejsze fragmenty.

Co zaś z wędliną? Często pakujemy ją w folię aluminiową lub spożywczą. Niestety jest to bardzo złe rozwiązanie. W tak szczelnie opakowanej wędlinie rozwijają się bowiem śluzowce, które powodują jej psucie. Najlepszym sposobem na przechowywanie wędliny jest za to umieszczenie jej w papierze śniadaniowym lub pergaminie. Oczywiście możemy zdecydować się również na plastikowe pojemniki - warto jednak pamiętać, aby najpierw sprawdzić, czy są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Wystarczy, że na spodzie pojawi się charakterystyczny symbol składający się z kieliszka i widelca.

Z kolei świeże mięso po zakupie myjemy i przechowujemy np. w szklanych albo ceramicznych pojemnikach. Możemy je też przykryć folią spożywczą lub talerzem.

Zobacz też: 

Jak przechowywać owoce? >>>

Jak przechowywać warzywa? >>>

Pakowanie próżniowe żywności w domu. Oto najlepsze urządzenia do pakowania próżniowego >>>

Przechowywanie żywności: po drugie – odpowiednie pojemniki

Najlepiej sprawdzają się porcelana i szkło, gdyż nie wchodzą w reakcje chemiczne z artykułami spożywczymi. Im ciemniejsze, grubsze szkło, tym lepsza izolacja produktów. Opakowania z tworzyw sztucznych muszą mieć atest na kontakt z żywnością. Metalowe puszki oraz folie aluminiowe nadają się tylko do produktów suchych (wilgotne zaczną pleśnieć, a w przypadku kwaśnych – mogą zachodzić szkodliwe dla zdrowia reakcje). Papier spożywczy i tkaniny są idealne do przechowywania warzyw oraz owoców.

Polecamy: Mole spożywcze w kuchni: jak pozbyć się moli spożywczych? >>>

Przechowywanie żywności: po trzecie – przechowywanie w lodówce

lodówce oddzielmy żywność gotową do spożycia od surowej. Zwłaszcza mięso, ryby, jajka mogą zawierać mikroorganizmy szkodliwe dla zdrowia. Na górnej półce (temp. 8°C) przechowujemy dżemy, mleko. Na półce środkowej (4–7°C) sa najlepsze warunki dla produktów o krótkiej trwałości: jak wędliny, sery, domowe dania (jednak nie dłużej niż 2–3 dni).

Aby uchronić je przed wysychaniem, umieśćmy je w zamykanych pojemnikach. W dolnej części (7–10°C) panuje wyższa wilgotność, w sam raz dla warzyw, owoców i ziół. Pozwólmy im oddychać. Nie domykajmy szczelnie opakowania z sałatą (azotany mogą się przekształcić w groźne azotyny). Zioła dłużej zachowają świeżość, gdy owiniemy je wilgotnym papierem spożywczym. Na bocznych półkach (10°C) ustawmy przyprawy płynne, sosy, oleje, soki, jajka. Nie powinno się wypełniać lodówki po brzegi, ponieważ utrudnia to obieg powietrza wewnątrz urządzenia.

Nie przegap: Przybory kuchenne i ich miejsce w szeregu: jak zorganizować miejsce na przybory kuchenne w kuchni? >>>

Jak urządzić kuchnię? GALERIE ZDJĘĆ

Zobacz pomysły na aranżację kuchni! W naszych galeriach znajdziesz inspirujące zdjęcia, dzięki którym łatwiej będzie ci urządzić własną kuchnię.

Przechowywanie w kuchni | Webinar: Jak zaplanować niedużą kuchnię
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE