Ukryta funkcja szuflady pod piekarnikiem. Większość osób źle z niej korzysta

2022-11-15 9:25

Charakterystyczna szuflada pod piekarnikiem użytkowana jest w polskich domach na wiele sposobów. Jedni trzymają w niej garnki i patelnie, inni blachy do pieczenia, a jeszcze inni folie spożywcze lub inne kuchenne drobiazgi. To błąd. Schowek pod piekarnikiem ma zupełnie inne przeznaczenie.

piekarnik
Autor: getty images Szuflada pod piekarnikiem ma przydatną funkcję

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Tradycyjne piekarniki wyposażone są w szufladę znajdującą się pod głównymi drzwiczkami urządzenia. Przeznaczenie tego schowka dla wielu jest tajemnicą. Dodatkowa szuflada wydaje się być idealnym miejscem na drobne naczynia czy patelnie. Można w niej też schować kuchenne przybory i wszystko, czego nie zdołamy „upchnąć” w szafkach.

Takie użytkowanie szuflady pod piekarnikiem jest nie tylko niezgodne z jej przeznaczeniem, ale może być też niebezpieczne!

Szuflada pod piekarnikiem określana jest mianem szuflady grzewczej i służy do przechowywania ciepłych potraw. Komora szuflady jest skonstruowana w taki sposób, by utrzymać ciepło z nagrzanego piekarnika (ok. 40-75°C) i odpowiednią wilgotność. W ten sposób przechowywane w niej potrawy są ciepłe i nie wysychają.

To idealne rozwiązanie, gdy mamy do przygotowania kilka potraw i obawiamy się, że wystygną, zanim podamy je do stołu. Na przykład ziemniaki na półmisku możemy spokojnie wstawić do szuflady grzewczej w oczekiwaniu na mięso, które wciąż piecze się w piekarniku.

Warto wykorzystać szufladę także do podgrzewania talerzy przed podaniem potrawy. Ciepłe talerze dłużej utrzymają temperaturę dania. Z tego triku chętnie korzystają najlepsze restauracje na świecie!

Nie wkładaj tych rzeczy do szuflady pod piekarnikiem

Gdy piekarnik jest nagrzany, wysokie temperatury przenikają również do znajdującej się pod nim szuflady. Dlatego tak ważne jest, by nie trzymać w niej łatwopalnych materiałów lub przedmiotów, które źle reagują na ciepło. Najlepiej zostawić schowek pusty i korzystać z niego wyłącznie do podgrzewania potraw i naczyń.

Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE