Pełna optymalizacja - rzecz o ergonomii w kuchni

2017-09-21 12:25
Ergonomia w kuchni
Autor: materiały prasowe Snaidero Warsztat na widoku. W otwartej kuchni perfekcyjna organizacja to konieczność. Lodówka (w zabudowie), zlewozmywak i płyta gazowa w półwyspie wyznaczają wygodną przestrzeń, po której się poruszamy, wykonując większość prac kuchennych, tzw. trójkąt roboczy. Piekarnik od lodówki oddzielają otwarte półki, by ciepło nie zakłócało chłodzenia. Meble kuchenne „Fun”.

Choć – urządzając kuchnię – słowo „ergonomia” odmieniamy przez wszystkie przypadki, niekiedy umyka nam, że to coś więcej niż takie ustawienie lodówki, zlewozmywaka i kuchenki, żeby się nie nabiegać. Czy w gotowaniu kuchnia będzie nam pomagała, czy stwarzała problemy, zależy także od detali.

Duża kuchnia to duże możliwości, ale też cały ogrom decyzji, które trzeba podjąć. Czasem drobna zmiana ustawienia sprzętów albo wyposażenia szafek sprawia, że przygotowanie posiłków staje się znacznie mniej męczące. Projektanci zwracają uwagę, by nie zmuszać nas do przyjmowania niezbyt wygodnych pozycji, które do niedawna, ze względu na ograniczenia techniczne, były nieuniknione. 

Więcej o tym, jak urządzić ergonomiczną kuchnię, przeczytasz w październikowym numerze Dobrego Wnętrza!

Kup miesięcznik DOBRE WNĘTRZE w naszym sklepie>>>