Patelnie ze stali

2008-03-06 1:00
Patelnie ze stali
Autor: Jupiterimages

Patelnie stalowe mają pogrubione dno, zapewniają idealnie równomierny rozkład temperatury, co zapobiega miejscowemu przegrzaniu potrawy, jej przypaleniu i przywieraniu.

Zalety patelni ze stali

Patelnie stalowe są odporne na bardzo wysoką temperaturę. Jeśli mają pogrubione dno z nierdzewnej i kwasoodpornej stali chromowo-niklowej, zapewniają idealnie równomierny rozkład temperatury, co zapobiega miejscowemu przegrzaniu potrawy, jej przypaleniu i przywieraniu. Są łatwe do utrzymania w czystości.

Wady patelni stalowych

Patelnie stalowe są dosyć drogie. Te wykonane z grubych blach, są również ciężkie.

Zastosowanie patelni ze stali

Patelni ze stali używamy do smażenia w wysokiej temperaturze, na tłuszczu lub bez jego dodatku, mięs (tłustych i nie panierowanych); do podsmażania i duszenia (patelnie głębokie z pokrywami) oraz do smażenia na głębokim tłuszczu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE