Patelnie ze stali

2008-03-06 1:00

Patelnie stalowe mają pogrubione dno, zapewniają idealnie równomierny rozkład temperatury, co zapobiega miejscowemu przegrzaniu potrawy, jej przypaleniu i przywieraniu.

Patelnie ze stali
Autor: Jupiterimages

Zalety patelni ze stali

Patelnie stalowe są odporne na bardzo wysoką temperaturę. Jeśli mają pogrubione dno z nierdzewnej i kwasoodpornej stali chromowo-niklowej, zapewniają idealnie równomierny rozkład temperatury, co zapobiega miejscowemu przegrzaniu potrawy, jej przypaleniu i przywieraniu. Są łatwe do utrzymania w czystości.

Wady patelni stalowych

Patelnie stalowe są dosyć drogie. Te wykonane z grubych blach, są również ciężkie.

Zastosowanie patelni ze stali

Patelni ze stali używamy do smażenia w wysokiej temperaturze, na tłuszczu lub bez jego dodatku, mięs (tłustych i nie panierowanych); do podsmażania i duszenia (patelnie głębokie z pokrywami) oraz do smażenia na głębokim tłuszczu.