Kieliszki, czyli jak serwować napoje i alkohole

2008-09-26 2:00

Wina, koktajle, piwo czy choćby woda. Inaczej smakują w przysłowiowej musztardówce, a inaczej gdy podane są w odpowiednim kieliszku. Mało kto jednak wie, co w jakich klieliszkach podawać. Warto więc wiedzieć, do czego służą, albo w czym powinno się podać ulubiony aperitif przyjaciela...

Różnorodność alkoholi czy w ogóle napojów serwowanych w szkle jest tak ogromna, że gdyby chcieć każdy rodzaj podawać w innego rodzaju naczyniu – potrzebne byłoby oddzielne pomieszczenie na jego składowanie...

Jednak kieliszki są w każdym domu, warto więc wiedzieć do czego służą, albo w czym powinno się podać ulubiony aperitif przyjaciela...

Przez różnorodność szkła, najprościej wyodrębnić zestaw podstawowy i ewentualnie uzupełniać go formami, które lubimy najbardziej, lub których używamy najczęściej.

Poznaj rodzaje kieliszków i ich zastosowanie

  • Kieliszki do szampana powinny mieć wysoką czaszę by wino dobrze się pieniło i nie wietrzało zbyt prędko. Szampan podaje się również w pucharach, ale z nich te unikalne “bąbelki” znikają za szybko.
  • Koniakówka to chyba najbardziej znany kształt kieliszka. Szeroka u dołu, łagodnie zwęża się ku brzegowi. Trzymając ją w dłoni alkohol ogrzewa się i łatwiej uwalnia aromat, który unosząc się do góry, niejako koncentruje się u brzegu kieliszka....
  • Kieliszki do likierów są niewielkie z racji specyfiki alkoholu, który pije się w niewielkich ilościach. Najczęściej stożkowe, wąskie u dołu czaszy, rozszerzające się do góry.
  • Kieliszki do wódki - tu reguł nie ma, albo przynajmniej są różnorodne. Najczęściej małe, stożkowe lub walcowe. Na nóżce lub bez.
  • Kieliszki do wody – rzadko używane, ale nie powinno ich w domu zabraknąć. Na wysokiej nóżce. Z dużą czaszą. Najczęściej jest to największy kieliszek w komplecie.
  • Kieliszek do winiaku to już niemal fanaberia. Kształt ma dość specyficzny – jak rozkwitający tulipan – szeroki u podstawy czaszy z przewężeniem w połowie kieliszka i łagodnym prostym najczęściej przejściem do brzegu.
  • Do najczęściej używanych naczyń szklanych należy również zaliczyć 
    • puchary lub szklanki do piwa,
    • szklanki do whiskey,
    • szklanki do tak zwanych long-drinków.

Różnorodność szkła jest ogromna. A sposób podania koktajlu zależy również od fantazji podającego.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE