Ergonomia w kuchni - odległości, układ, zasady. Sposób na funkcjonalną kuchnię - zdjęcia

2024-04-16 15:42

Funkcjonalnie urządzona kuchnia podzielona jest na strefy, obowiązują w niej surowe reguły, m.in. zasada trójkąta roboczego. Optymalne wykorzystanie przestrzeni znacząco poprawia komfort podczas gotowania i codziennych czynności. Jak urządzić kuchnię by była funkcjonalna, z zachowaniem zasad ergonomii w kuchni? Podpowiadamy.

Spis treści

  1. Funkcjonalna kuchnia - zasady
  2. Ergonomia w kuchni - odległości
  3. Jak urządzić małą kuchnię?
  4. AGD w małej kuchni
  5. Nowoczesna biała kuchnia z drewnianym blatem, z szarym i czarnym. Jaka podłoga do białej kuchni? Co między szafkami?

Funkcjonalna kuchnia - zasady

Kuchnia ergonomiczna i funkcjonalna to taka, w której układ szafek oraz sprzętów AGD pozwala w szybki i wygodny sposób przygotowywać posiłki. Ważnym elementem kuchni funkcjonalnej jest zaplanowanie układu według tzw. trójkąta roboczego, czyli umieszczenie trzech najważniejszych sprzętów: lodówki, płyty do gotowania i zlewu, na planie trójkąta i w niewielkiej odległości od siebie, tak, byśmy mieli je w zasięgu ręki. Oto najbardziej pożądane odległości między urządzeniami w trójkącie roboczym:

  • Między lodówką a zlewozmywakiem: 120-210 cm (minimalna odległość to 45 cm).
  • Między zlewozmywakiem a kuchenką: 120-210 cm (90 cm w małej kuchni)
  • Między lodówką a kuchenką: 120-270 pomiędzy lodówką a kuchenką

Suma wszystkich odległości nie powinna być większa niż 700 cm.

Zasady trójkąta roboczego nie możemy zastosować w kuchni jednorzędowej, czyli zabudowie zajmującej jedną ścianę, ale układ lodówka-zlew-kuchenka powinien zostać zachowany.

Ergonomia w kuchni - odległości

Oto kilka przydatnych wysokości, szerokości i głębokości poszczególnych elementów zabudowy kuchennej i urządzeń AGD.

  • Uniwersalna wysokość blatów kuchennych to 85-90 cm
  • Wysokość pomiędzy blatem a szafkami wiszącymi 50-60 cm
  • Wysokość szafek górnych to: 40-100 cm i głębokość 30-40 cm
  • Blat obok lodówki powinien posiadać minimum 40 cm długości
  • Główny blat roboczy powinien mieć 80-120 cm długości i ok. 60 cm głębokości
  • Wysokość szafek wiszących powinna wynosić 40-100 cm, a głębokość ok. 30 cm
  • Odległość szafek górnych od dolnych powinna wynosić 55-60 cm
  • Okap powinien wisieć w odległości 60-65 cm od płyty grzejnej i 65-70 cm od kuchni gazowej
  • Wyspa kuchenna może mieć taką samą wysokość co szafki, czyli ok. 85 cm, hokery przy wyspie: 55-60 cm
  • Minimalna odległość płyty kuchennej od ściany: 30 cm

Jak urządzić małą kuchnię?

Urządzenie małej kuchni jest nie lada wyzwaniem. Kiedy liczy się każdy centymetr, trzeba efektywnie go spożytkować. Gdzie szukać dodatkowego miejsca, którego tak bardzo brakuje we wnętrzach o niewielkim metrażu? Najlepiej pod sufitem, to całkiem spory zapas powierzchni do wykorzystania. Dzięki szafkom do wysokości sufitu nie marnujemy miejsca.

AGD w małej kuchni

Jak poradzić sobie z brakiem odpowiedniego miejsca na podstawowe sprzęty AGD? Piekarnik, płyta grzewcza, zlewozmywak to wyposażenie obowiązkowe, a przecież nie powinno zabraknąć również zmywarki. Rozwiązaniem tego problemu będzie umieszczenie obu tych urządzeń w jednym wysokim słupku, co obecnie jest już możliwe dzięki specjalnej obudowie meblowej.

Wymaganą technicznie przestrzeń pomiędzy nimi, można zagospodarować na niską szufladę, w której będą przechowywane drobne akcesoria kuchenne. Takie ulokowanie nie wpływa na pracę urządzeń, ani komfort ich użytkowania.

Nowoczesna biała kuchnia z drewnianym blatem, z szarym i czarnym. Jaka podłoga do białej kuchni? Co między szafkami?

Elegancka kuchnia w bieli, architekci WZ Studio