Drewno, laminat, kompozyt, a może beton. Podpowiadamy, jakie blaty wybrać do kuchni

2022-11-07 12:31

Bez nich trudno wyobrazić sobie sprawne przygotowywanie posiłków. Służą też do przechowywania przypraw, akcesoriów, eksponowania dekoracji. O czym mowa? Oczywiście o blatach. Przyglądamy się ich różnym rodzajom oraz właściwościom.

Kuchnia
Autor: serwis prasowy marki Zajc LINIA PROSTA Corian to rodzaj solidnego i eleganckiego kompozytu, który składa się z żywicy akrylowej oraz naturalnych materiałów. Możemy wybrać i blat, i zlewozmywak z tego materiału, tak by powstał jednolity blok.

Aktywni użytkownicy kuchni dobrze wiedzą, że blatów nigdy nie jest za dużo. A że na rynku panuje ogromna różnorodność zarówno pod względem materiałów, jak i wzornictwa, bez problemu można wykończyć kuchnię zgodnie z ulubionym stylem czy indywidualnymi potrzebami.

Pamiętajmy, że grubsze blaty, choć wyglądają solidniej, niekoniecznie są bardziej wytrzymałe. Sekret tkwi w surowcu, z jakiego powstały. Na przykład spieki kwarcowe czy konglomeraty bywają niezwykle cienkie, nie tracąc na właściwościach praktycznych.

Inne wskazówki? W nowoczesnej kuchni lepiej sprawdzają się proste profile, w klasycznej – zaokrąglone. Blat wystający poza linię szafek jest znacznie wygodniejszy w użytkowaniu (także podczas sprzątania). Na powierzchni matowej mniej widać zabrudzenia i zarysowania, z kolei gładką łatwiej jest utrzymać w czystości.

Bogactwo dekorów

Blaty laminowane wyróżniają się atrakcyjną ceną, są łatwo dostępne. Występują w wielu kolorach i wzorach – z powodzeniem imitują drewno, kamień oraz inne materiały. A czym są wspomniane blaty? Składają się one z płyty wiórowej, która może być oklejona laminatem melaminowym. Lepiej jednak zwrócić uwagę na te wykończone termoutwardzalnym HPL oraz zabezpieczone folią przeciwprężną. Zalety blatów laminowanych? Są odporne na zabru- dzenia (łatwo usuniemy z nich plamy z kawy czy wina), trwałe, trudno je zarysować i uszkodzić, nie blakną pod wpływem światła.

DĘBOWA SOLIDNOŚĆ

Gruby blat drewniany z kolekcji Signatur marki Marbodal staje się centralnym elementem strefy roboczej. Można go wielokrotnie odnawiać, tak by służył nawet kilku pokoleniom.

Kuchnia
Autor: serwis prasowy marki Marbodal

UROK NATURY

Skogså (IKEA) łączy najlepsze właściwości litego drewna dębowego i forniru. Do kuchni wprowadza bogaty wzór oraz solidne wykończenie. Doskonale wypada zarówno w klasycznym, jak i nowoczesnym anturażu. Nadaje się do szlifowania.

Blat kuchenny
Autor: serwis prasowy marki IKEA

KAMIENNE OBLICZE

Nero Portoro (Pfleiderer) stanowi doskonałą alternatywę dla czarnego marmuru, popisowo go naśladując. Co więcej, pozbawiony jest wad naturalnego surowca, takich jak niska odporność na kwaśne substancje (np. rozlany ocet lub sok z cytryny).

Kuchnia
Autor: serwis prasowy marki Pfleiderer

DOBRZE WYPIECZONE

Kompozycja naturalnych materiałów, w szczególności kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych i pigmentów ceramicznych – tym wyróżnia się spiek kwarcowy. Wszystko podlega sprasowaniu pod odpowiednim ciśnieniem i wypiekaniu w temperaturze ponad 1000°C.

Blat kuchenny
Autor: serwis prasowy marki Laminam

MOC MOŻLIWOŚCI

Cienki, solidny, estetyczny spiek kwarcowy stanowi wdzięczny materiał do wykonania blatów, frontów mebli i okładzin ściennych w strefie roboczej. Jest odporny na plamy i zarysowania. Twardy jak kamień, antypoślizgowy.

Blat kuchenny
Autor: serwis prasowy marki Cosentino
Konglomeraty w akcji

Często nazywane są sztucznymi kamieniami, ponieważ powstają najczęściej z kruszywa granitowego bądź marmurowego, połączonego żywicą poliestrową. Nie istnieje gotowy przepis na ten materiał, wiele firm ma własne receptury. Duet naturalnego surowca z żywicą daje spore możliwości, jeśli chodzi o design blatów z konglomeratu. Mogą one przyjmować różne kształty, grubości, kolory i wzory. Są przy tym niezwykle wytrzymałe.

INDUSTRIALNA SUROWOŚĆ

Styl fabryczny wciąż króluje w trendach, i to pod różnymi postaciami. A jeśli loft, to koniecznie wytrzymały beton, np. architektoniczny. Blat z tego materiału zyskuje więcej lekkości dzięki specjalnym metodom produkcji.

Blat kuchenny
Autor: serwis prasowy marki Morgan & Möller

GŁADKO I STERYLNIE

Blatom stalowym niestraszne zabrudzenia, uderzenia, zarysowania, wilgoć czy wysoka temperatura. Trzeba je jednak często przecierać, by uniknąć mało estetycznych śladów po wodzie. Duży plus: mają właściwości antybakteryjne.

Kuchnia
Autor: serwis prasowy ixxi.com

DAWKA KOLORU

Barwy w kuchni zwykle wprowadza się za pomocą dodatków czy dekoracji. Ale czemu by tego nie zrobić, posiłkując się blatem? Różowy konglomerat to porcja modnego koloru, a także sposób na dodanie wnętrzu odrobiny słodyczy i… charakteru. Świetnie wypada w sąsiedztwie bieli, czerni i szarości.

Kuchnia
Autor: Marta Wołosz-Molenda/Pracownia Fotografii Positiff Projekt wnętrza: Deer Design
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE