Spis treści
- Jakie wady i zalety mają blaty kuchenne z metalu?
- Blaty kuchenne z różnych materiałów i w różnych kolorach- ZDJĘCIA
Metal działa w kuchni jak lustro, optycznie powiększa wnętrze, dobrze współgra z innymi stalowymi sprzętami – lodówką, piekarnikiem, kuchenką – ale może też być elementem kontrastującym z innymi, bardziej tradycyjnymi elementami wyposażenia. Pasuje przede wszystkim do kuchni nowoczesnych.
Blaty kuchenne z metalu można zrobić z aluminium lub ze stali. Najlepsza i najtrwalsza jest odporna na wilgoć i korozję stal kwasoodporna, stal niższej jakości szybciej się przebarwia, trudniej ją wyczyścić, łatwiej ją zarysować, a po jakimś czasie może korodować. Blaty metalowe dobrze łączą się ze stalowymi stelażami.
Do kuchni w stylu dworkowym pasuje blat z rzadko dzisiaj stosowanej blachy miedzianej. Miedziane blaty nabierają patyny i wymagają starannego czyszczenia.
Sprawdź: 10 inspiracji na blaty kuchenne. Jaki blat do kuchni wybrać?>>
Jakie wady i zalety mają blaty kuchenne z metalu?
Zalety:
- metal to jeden z najbardziej higienicznych materiałów: na blatacie metalowym nie gromadzą się drobnoustroje, jest łatwy do mycia;
- jest odporny na wilgoć;
- jest niepalny.
Wady:
- blatom kuchennym z metalu trudno nadać dowolny kształt;
- blaty z blachy stalowej są niestabilne – wymagają odpowiedniego stelaża z drewna lub ze stali;
- metal jest zimny w dotyku.
Zobacz też: Nowoczesne blaty kuchenne: jak dobrać kolor blatu do kuchni, kiedy postawić na blat biały lub szary>>
Blaty kuchenne z różnych materiałów i w różnych kolorach- ZDJĘCIA
Obejrzyj nasze galerie i zainspiruj się!