Blat z konglomeratu czy blat z litego kamienia? Sprawdzamy, co bardziej się opłaca

2022-07-22 16:46

Blat z konglomeratu ma wiele zalet i jest dobrą alternatywą dla blatów z litego kamienia. Każdy rodzaj konglomeratu charakteryzuje się innymi właściwościami dlatego, zanim wybierzemy blat, warto zapoznać się z nimi wszystkimi. Jakie są wady i zalety blatu z konglomeratu? Czy jest lepszy od litego kamienia?

Czarny blat kuchenny z konglomeratu
Autor: serwis prasowy marki Zajc Czarny blat w kuchni to intrygujące, ale niezwykle szykowne rozwiązanie

Spis treści

  1. Konglomerat – co to jest. Rodzaje blatów z konglomeratu
  2. Blat z konglomeratu – wady i zalety
  3. Jak czyścić blat z konglomeratu?
  4. Jak urządzić kuchnię marzeń? Oto nasze propozycje

Konglomerat – co to jest. Rodzaje blatów z konglomeratu

Blat z konglomeratu podobnie jak jego odpowiednik z litego kamienia jest wytrzymały i doskonale prezentuje się w każdej kuchni. Co to właściwie jest konglomerat? Mówiąc prosto, konglomerat to zmielony kamień, np. granit, kwarc lub marmur połączony z żywicą poliestrową. Konglomerat wykazuje podobne cechy co jego lity odpowiednik, co w połączeniu ze swoimi unikatowymi właściwościami daje zupełnie nową jakość. Blat z konglomeratu występuje w szerokiej gamie kolorystycznej, może być matowy lub błyszczący. Niektóre modele mają w swojej strukturze drobinki brokatu lub odłamki szkła. Takie zabiegi nie byłyby możliwe przy blacie z litego kamienia.

Na rynku prym wiodą trzy rodzaje blatów z konglomeratu, do produkcji których wykorzystano marmur, kwarc oraz granit. Każdy z użytych surowców wykazuje inne właściwości, dlatego blat z konglomeratu granitowego będzie zupełnie inny niż blat z konglomeratu kwarcowego. Czym różnią się poszczególne konglomeraty?

  1. Konglomerat marmurowy – jest miękki, chłonny, łatwo się odbarwia i plami. Nie jest tak wytrzymały jak kwarc czy granit, a przy tym łatwo się ściera i źle reaguje na wysokie temperatury i ciężkie przedmioty, np. garnki
  2. Konglomerat kwarcytowy – dobrze znosi wilgoć, nie chłonie wody ani innych płynów, jest bardziej wytrzymały niż konglomerat marmurowy. Do jego produkcji można dodać jako spoiwa albo żywicę poliestrową, albo akryl
  3. Konglomerat granitowy – najbardziej wytrzymały z konglomeratów i najcięższy; jest odporny na zarysowania, środki chemiczne i wodę

Kiedy wybrać konglomerat zamiast blatu z litego kamienia? Na pewno wtedy, gdy chcemy cieszyć się trwałym i solidnym blatem o wytrzymałości zbliżonej do litego kamienia, a jednocześnie nie chcemy wydawać dużo pieniędzy. Oczywiście blat z konglomeratu nie jest tani, ale jego cena jest zdecydowanie niższa od blatu z litego kamienia. Sprawdźmy, jakie są zalety i wady blatu z konglomeratu i czy naprawdę warto w niego inwestować.

Zobacz najciekawsze projekty kuchni z Kolekcji Muratora:

Blat z konglomeratu – wady i zalety

Do jednej z największych zalet blatu z konglomeratu jest jego waga. Blaty z litego kamienia są bardzo ciężkie, szczególnie te wykonane z granitu. Do ich transportu i montażu potrzeba kilku osób. Blat z konglomeratu jest o 20% lżejszy, przez co nie wymaga specjalnie wzmacnianych szafek, ponieważ standardowe meble kuchenne powinny bez problemu poradzić sobie z jego ciężarem. Kupując blat z konglomeratu, nasz portfel nie ucierpi na tym w takim stopniu, jak przy zakupie blatu z litego kamienia. Nie dajmy się zwieść, konglomerat jest drogi, ale nie tak jak lity kamień.

Argumentem za kupnem blatu z konglomeratu na pewno jest jego solidność i wytrzymałość. Konglomerat jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, wodę, plamy i środki czystości. Ponadto, nie chłonie zapachów i wilgoci, a plamy wystarczy przetrzeć mokrą ściereczką. Konglomerat docenią szczególnie osoby, które dużo czasu spędzają w kuchni, ponieważ materiał ten jest bardzo łatwy w utrzymaniu czystości. Kiedy zauważymy rysę lub uszczerbek wystarczy miejsce oszlifować, a blat będzie wyglądał jak nowy. Blat z konglomeratu pozwala na zabawy z formą i kolorem, w przeciwieństwie do blatu z litego kamienia. Można dodać do niego barwniki i uzyskać kolor wedle upodobania. Materiał ten dobrze znosi obróbkę, dzięki czemu można tworzyć z niego okrągłe lub nawet pofalowane kształty. Konglomerat, w przeciwieństwie do litego kamienia absorbuje temperaturę otoczenia, dlatego jest cieplejszy niż lity kamień.

Konglomerat może wydawać się materiałem niemal idealnym – jednak jak wszystko, ma swoje wady. W porównaniu z innymi blatami, np. laminowanymi czy drewnianymi, blat z konglomeratu jest dość drogi, więc jeżeli nie chcemy wkładać dużo pieniędzy w sam blat, możemy wybrać produkt wykonany z innego, tańszego materiału. W wyniku obróbki (mielenia kawałków kamienia i spajania ich żywicą), konglomerat traci wiele właściwości, które sprawiają, że kamienne bloki są niemal niezniszczalne. Blat z konglomeratu jest mniej trwały niż lity kamień, źle znosi ostre, druciane szczotki, a także kontakt z chlorem, wybielaczem czy acetonem. Ponieważ przyjmuje temperaturę otoczenia, blat z konglomeratu nie jest odporny na wysokie temperatury ani promieniowanie UV. Każdy kamienny blok jest unikalny, nie ma drugiego takiego samego. Niestety nie można powiedzieć tego o konglomeracie, którego wygląd można modyfikować, tworząc takie same lub bardzo zbliżone wizualnie bloki.

Jak czyścić blat z konglomeratu?

Blat z konglomeratu jest bardzo łatwy w utrzymaniu czystości, dzięki odporności na wilgoć i plamy (chociaż z konglomeratem marmurowym trzeba uważać). By wyczyścić blat z konglomeratu, wystarczy szmatka zwilżona wodą lub delikatnym płynem. Zdecydowanie należy unikać bardzo silnych chemicznych środków jak na przykład chlor, wybielacz czy aceton. Pamiętajmy, że ocet i sok z cytryny mogą być szkodliwe dla konglomeratu marmurowego. Kiedy wyczyścimy blat z konglomeratu, najlepiej wytrzyjmy go do sucha, by uniknąć ewentualnych plam czy odbarwień.

Jak urządzić kuchnię marzeń? Oto nasze propozycje

Akcesoria kuchenne, dzięki którym zlewozmywak może przejąć część funkcji blatu