Blat kuchenny z płytek ceramicznych

2008-09-26 2:00

Do wykończenia blatów kuchennych nadaje się gres, klinkier, terakota. Płytki ceramiczne przykleja się na wodoodporną płytę wiórową i fuguje wodoodporną spoiną. Poznaj wady i zalety blatów kuchenny z płytek ceramicznych. Zobacz, czy taki blat sprawdzi się w Twojej kuchni...

Blat kuchenny z płytek ceramicznych
Autor: Piotr Mastalerz

Ważne jest takie uformowanie brzegów blatu z płytek ceramicznych, żeby nie były one ostre. Można użyć do tego celu specjalnych kształtek ceramicznych lub listew do wykańczania narożników. Blatem z płytek ceramicznych można też przykryć tradycyjne szafki. Wtedy oklejamy płytkami blat z płyty g-k lub wodoodpornej płyty pilśniowej.

Zalety i wady blatów kuchennych z płytek ceramicznych

Zalety:

  • łatwo je dopasować do wykończenia kuchni;
  • są odporne na wysoką temperaturę i działanie środków chemicznych.

Wady:

  • płytki na blacie mogą się obtłukiwać i pękać;
  • fugi są trudne do utrzymania w czystości.

Zresztą płytki ceramiczne wcale nie odchodzą do lamusa. Można powiedzieć, że wręcz przeciwnie. Cieszą się cały czas zainteresowaniem, a projektanci wykorzystują je z inwencją. Przykładem może tu być blat pokryty mozaiką w ciekawym zestawieniu kolorów...

Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE