Blat kuchenny z płytek ceramicznych

2008-09-26 2:00

Do wykończenia blatów kuchennych nadaje się gres, klinkier, terakota. Płytki ceramiczne przykleja się na wodoodporną płytę wiórową i fuguje wodoodporną spoiną. Poznaj wady i zalety blatów kuchenny z płytek ceramicznych. Zobacz, czy taki blat sprawdzi się w Twojej kuchni...

Blat kuchenny z płytek ceramicznych
Autor: Piotr Mastalerz

Ważne jest takie uformowanie brzegów blatu z płytek ceramicznych, żeby nie były one ostre. Można użyć do tego celu specjalnych kształtek ceramicznych lub listew do wykańczania narożników. Blatem z płytek ceramicznych można też przykryć tradycyjne szafki. Wtedy oklejamy płytkami blat z płyty g-k lub wodoodpornej płyty pilśniowej.

Zalety i wady blatów kuchennych z płytek ceramicznych

Zalety:

  • łatwo je dopasować do wykończenia kuchni;
  • są odporne na wysoką temperaturę i działanie środków chemicznych.

Wady:

  • płytki na blacie mogą się obtłukiwać i pękać;
  • fugi są trudne do utrzymania w czystości.

Zresztą płytki ceramiczne wcale nie odchodzą do lamusa. Można powiedzieć, że wręcz przeciwnie. Cieszą się cały czas zainteresowaniem, a projektanci wykorzystują je z inwencją. Przykładem może tu być blat pokryty mozaiką w ciekawym zestawieniu kolorów...

Nasi Partnerzy polecają