Jak urządzić kuchnię w stylu skandynawskim? Dodając szwedzki design!

2024-03-20 12:34

Kuchnia skandynawska — czyli jaka? Na pewno minimalistyczna, funkcjonalna, przyjazna naturze i przywodząca ją na myśl. Dowiedz się, jak urządzić kuchnię w stylu skandynawskim, poznaj najważniejsze zasady aranżacji tego pomieszczenia. Przeczytaj także o tym, jak dobrać do niej sprzęt AGD.

Spis treści

  1. Kuchnia w stylu skandynawskim: kolory
  2. Kuchnia w stylu skandynawskim musi być "lagom"!
  3. Szwedzki design w najlepszym wydaniu
  4. Gotowanie na parze
  5. Co to jest funkcja SteamBoost?
  6. Co to jest funkcja Steamify®?

Kuchnia w stylu skandynawskim: kolory

W skandynawskiej kuchni rządzą prostota oraz naturalne materiały. Meble kuchenne najczęściej wykonane są z drewna oraz utrzymane w naturalnej bądź – częściej – białej kolorystyce. Dzięki temu pomieszczenie staje się jaśniejsze oraz wydaje się optycznie większe. W Skandynawii ten pierwszy aspekt ma znaczenie zwłaszcza zimą, kiedy dni są bardzo krótkie i brakuje światła dziennego.

Skandynawski minimalizm z powodzeniem łączy zamiłowanie do nowoczesności z klasyką oraz naturalnością. Nic zatem dziwnego, że zdobył tak wielką popularność na całym świecie. Biel i odcienie drewna możemy wzbogacić o inne delikatne barwy: beże, kremy, pastele (takie jak mięta, pudrowy róż, rozbielony błękit, słomkowy żółty). Nie powinniśmy się też bać wycieczek w stronę innych stylów, takich jak industrialny, klasyczny czy nawet glamour.

Kuchnia w stylu skandynawskim musi być "lagom"!

Zgodnie ze szwedzką filozofią „lagom” wszystkiego powinno być w sam raz – ani za dużo, ani za mało. W ten sposób dobrze dbamy o własne potrzeby, a jednocześnie nie gromadzimy niepotrzebnych rzeczy, których produkcja mogłaby stanowić obciążenie dla środowiska. Zarówno człowiek, jak i jego związki z naturą oraz troska o jej dobro znajdują się bowiem w centrum zainteresowania.

A jaki jest sam skandynawski design? Przede wszystkim prosty, ale ciekawy. W meblach, akcesoriach, sprzętach funkcjonalizm odgrywa ważną rolę, jednak równie istotny jest dobry, przemyślany projekt.

Szwedzki design w najlepszym wydaniu

Szwedzkie podejście do projektowania, którego znakomitym przykładem są piekarniki Electrolux, to łatwa obsługa, dopracowanie produktów w każdym detalu oraz ukierunkowanie na człowieka.

Nowe, prawdziwie intuicyjne piekarniki parowe Electrolux zostały stworzone z myślą o użytkowniku – tak aby korzystanie z nich nie wymagało wysiłku, dawało więcej przyjemności oraz pozwalało na odkrywanie smaków i przeżywanie nowych doświadczeń kulinarnych.

Oprócz innowacyjnych technologii, gwarantujących wspaniałe efekty, piekarniki pozwalają na wygodniejsze gotowanie oraz oszczędność czasu. Ich cechą charakterystyczną wartą podkreślenia jest również proste, wysmakowane wzornictwo.

Gotowanie na parze

Wielofunkcyjny piekarnik parowy SteamBoost marki Electrolux umożliwia wykorzystanie pary na trzech różnych poziomach. Dwie opcje łączą parę z konwencjonalnym ogrzewaniem, dzięki czemu powstają idealne warunki do wypieku chleba czy przygotowania soczystego, aromatycznego mięsa.

Trzecia opcja to praca w oparciu o samą parę – można w ten sposób przygotować pyszną rybę czy warzywa. Takie piekarniki sprzyjają zdrowemu gotowaniu i przyrządzaniu najwspanialszych przysmaków.

Co to jest funkcja SteamBoost?

Kluczowe są zaawansowane funkcje, które ułatwiają gotowanie oraz dbają o jak najlepsze walory smakowe wypieków:

Kontrola temperatury: termosonda monitoruje temperaturę wewnątrz potrawy, co zabezpiecza przed niedopieczeniem bądź przepieczeniem. Gdy danie jest gotowe, termosonda sygnalizuje koniec pieczenia oraz wyłącza piekarnik. Stanowi to gwarancję zawsze udanych wypieków! Przykładowo, dzięki termosondzie przygotujemy aromatyczną, soczystą wołowinę w wybranym stopniu wypieczenia: krwistą (45 stopni), średnio wysmażoną (60 stopni) i dobrze wysmażoną (70 stopni).

Szybkie nagrzewanie: ten tryb pozwala skrócić czas do osiągnięcia wymaganej temperatury nawet o 40%. Zyskujemy więc dłuższą chwilę na inne przyjemne aktywności.

Równomierne pieczenie z termoobiegiem: system pieczenia konwekcyjnego gwarantuje równomierny obieg gorącego powietrza w komorze piekarnika. Dzięki temu piekarnik nagrzewa się szybciej, a temperatura pieczenia może być zmniejszona nawet o 20% w porównaniu do piekarników tradycyjnych.

Connectivity i zdalna obsługa: w aplikacji MyElectrolux możesz wybrać ulubiony przepis, a piekarnik sam dostosuje wszystkie ustawienia. Zdalna regulacja postępu pieczenia? Wystarczy wybrać model z kamerą!

Pełne bezpieczeństwo: nie musimy się martwić o oparzenia, ponieważ podczas pracy front piekarnika pozostaje chłodny.

Elegancja i wygoda: konstrukcja drzwi zapewnia ich płynne i ciche zamykanie. Całość wyróżnia się też pięknym, nowoczesnym designem.

Prowadnice teleskopowe: ważne udogodnienie, dzięki któremu gorąca blacha nie wypadnie z piekarnika podczas jej wyjmowania.

Co to jest funkcja Steamify®?

Funkcja Steamify® stanowi znaczne ułatwienie w sterowaniu ustawieniami piekarnika parowego. Wystarczy tylko określić temperaturę, w jakiej przewidziane jest pieczenie. Urządzenie automatycznie dobiera optymalną ilość pary oraz dostosowuje pozostałe parametry pracy – wszystko po to, by uzyskać jak najlepszy rezultat.

Jeśli marzą Ci się smaczne, wyrośnięte i zdrowe dania, piekarnik parowy stanowi idealne rozwiązanie dla Ciebie. Dzięki niemu bez trudu przygotujesz potrawy, których smak będzie stale zachwycał domowników, a tym bardziej zaproszonych gości. Wybierz jeden z piekarników Electrolux SteamBoost! Piecz tradycyjne z termoobiegiem lub dodaj pary i ciesz się doskonałym smakiem ulubionych pyszności.

Artykuł przygotowany we współpracy z firmą Electrolux, www.electrolux.pl

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Biała kuchnia - modna również w 2024 r. Jak urządzić kuchnię w stylu skandynawskim?

QUIZ. Jaki to styl wystroju wnętrz? Rozpoznasz?

Pytanie 1 z 15
Jaki styl przedstawia zdjęcie?
styl rustykalny