Uprawa czosnku. Jak uprawiać go w domowym ogrodzie i jakie są właściwości czosnku?

2020-11-09 9:50 Danuta Awolusi
Czosnek
Autor: Unsplash.com @sanjaidosajh

Czosnek od pokoleń uważa się za dar natury o niemal magicznych właściwościach (i nie, nie chodzi o odstraszanie wampirów). Wielu traktuje go, jak naturalny antybiotyk, uważa się, że to najlepszy sposób na odporność i źródło wielu wartości odżywczych. I rzeczywiście - czosnek jest bardzo zdrowy. Działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Czy w takim razie można uprawiać go we własnym ogrodzie i cieszyć się później jego wspaniałymi właściwościami? Tak! Podpowiadamy, jak to zrobić.

Uprawa czosnku - dlaczego warto?

Czosnek to warzywo, roślina, którą można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Surowy, gotowany, czy pieczony, podkręca smak, a przy okazji świetnie wpływa na nasz organizm. Tym bardziej warto wiedzieć, że czosnek z powodzeniem można uprawiać w naszej strefie klimatycznej, sadząc odmiany jare (wiosenne) oraz ozime (jesienne). Czosnek jest rośliną jednoroczną, wymagającą odpowiednich warunków glebowych. Najlepiej rozwija się w słońcu, ale w półcieniu również da sobie radę.

Jak uprawiać czosnek w ogrodzie? Co trzeba wiedzieć o glebie

Czosnek potrzebuje żyznej gleby, bogatej w próchnicę, piaszczysto-gliniastej o średniej wilgotności. W przypadku gleby niespełniającej tych wymogów, trzeba będzie nawozić ją jesienią obornikiem. Wówczas będziemy musieli poczekać z uprawą czosnku cały rok.

Kiedy sadzić czosnek?

Do wyboru mamy październik lub początek listopada, albo przełom marca i kwietnia. Jeżeli zależy nam na większych główkach, wybierzmy odmianę sadzoną jesienią, czyli Arkus, Ceves, Harnaś, Huzar, Mega, lub Ornak. Wiosenne odmiany (czosnki jare) to Cyryl, Janus i Jankiel. Z tej uprawy główki są co prawda mniejsze, za to mają więcej smaku i lepiej się przechowują.

W jaki sposób sadzić czosnek?

Przede wszystkim, rodzime odmiany najlepiej kupić w sklepie ogrodniczym, bo te ze sklepu spożywczego mogą nie spełnić oczekiwań. Wybierajmy zdrowe i nieuszkodzone główki, które rozłożymy później na ząbki. Należy je włożyć do gleby w odległościach ok. 10-15 cm. W przypadku odmiany jarej, ząbki wkładamy pionowo, piętką w dół, na głębokość ok. 5 cm, w przypadku ozimej, ok. 10 cm. Pomiędzy rzędami należy zachować ok. 20-25 cm odstępu.

Pielęgnacja uprawy czosnku

Ziemię należy spulchniać widłami, delikatnie nakłuwając glebę i podnosząc ją. Możemy również ściółkować glebę, wykorzystując folię i różne materiały organiczne, na przykład słomę, korę, czy podsuszoną trawę. Ważne jest zachowanie wilgotności gleby. Jeżeli panuje susza, należy regularnie ją podlewać, nie dopuszczając do wyschnięcia. Grządki trzeba regularnie pielić, najlepiej ręcznie, aby zapobiegać rozplenianiu się chwastów.

Jak nawozić glebę?

Możemy wykorzystać nawozy organiczne: obornik lub kompost, czy też nawozy mineralne. Trzeba jednak pamiętać, że w czosnek tylko częściowo toleruje chlorki, więc nawozy mineralne powinny zawierać śladowe ich ilości, lub nie zawierać chlorków wcale.

Uprawa czosnku w ogrodzie - zbiór i przechowywanie

Czosnek jary zbierzemy jesienią, we wrześniu. Gotowość do zbioru poznamy po żółcących i wysychających liściach. Czosnek ozimy zbierzemy w lipcu, gdy ponad połowa roślin złamie się w szczypior.

Do wykopania czosnku używamy wideł, którymi podważymy bulwę, a resztę wyciągamy ręcznie. Czosnek przechowujemy ok. 10 miesięcy, najlepiej w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu. Jeżeli zużywamy go na bieżąco, w szybkim tempie - możemy zapleść z łodyg ozdobne warkocze i zawiesić go w kuchni.

Jaki kolor będzie miał czosnek?

W zależności od odmiany, główki mogą być fioletowe, jasnobrązowe, szare lub białe. Jeśli zależy wam na bardzo dużych ząbkach, wybierzecie czosnek ozimy w odmianie Mega lub Harnaś.

Uprawa czosnku jest wymagająca, ale poradzi sobie z nią każdy, kto lubi pracę w ogrodzie. Wystarczy trochę wiedzy i cierpliwości, by przez cały rok cieszyć się aromatycznym czosnkiem z domowego ogrodu. Warto, bo jak wspominaliśmy wcześniej, posiada on wiele zdrowotnych właściwości, między innymi pomaga zwalczać infekcje, wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwnowotworowo, hamuje rozwój bakterii.