Rzeżucha wyrośnie w ekspresowym tempie. Wystarczy, że zrobisz jedną rzecz
Rzeżucha to jeden z symboli wiosny i świąt Wielkanocnych. Oprócz dobroczynnych witamin i składników odżywczych, zaletą rzeżuchy jest błyskawiczny czas wzrostu. Normalnie nasionka rosną 7-10 dni, ale jeśli zrobimy jedną rzecz, będziemy mogli delektować się rzeżuchą już po 5 dniach!

Jak siać rzeżuchę w domu?
Rzeżuchę możemy wysiewać do gruntu (lub podłoża w doniczce) lub na watę czy ligninę. Jeśli zależy nam na zielonej ozdobie wielkanocnego stołu, warto zdecydować się na uprawę rzeżuchy w doniczce.
Jeśli natomiast chcemy wykorzystać roślinę do celów spożywczych, by uniknąć zanieczyszczenia ziemią, najlepiej wysiać nasiona rzeżuchy bezpośrednio na ligninę bądź watę.
Do domowej uprawy rzeżuchy będziemy potrzebować czterech rzeczy:
- płaskiego pojemnika (talerzyk, podstawka pod doniczkę, pojemnik plastikowy)
- kawałka waty, ligniny lub gazy (można wykorzystać również świeżą gąbkę do naczyń)
- spryskiwacza z przegotowaną wodą
- nasion rzeżuchy.
Na talerzyk kładziemy kawałek waty i zwilżamy go wodą. Podłoże powinno być wilgotne, ale nie mokre. Następnie za pomocą łyżeczki rozprowadzamy nasiona po całej powierzchni waty. Warto zwrócić uwagę, by poszczególne nasionka nie nachodziły na siebie – to ułatwi im późniejszy wzrost.
Gdy ułożymy nasiona na podłożu, spryskujemy je delikatnie i czynność powtarzamy 2 razy dziennie. Rzeżucha nie lubi przesuszenia – nie należy jednak przesadzać, bo stojąc w wodzie, może zacząć gnić.
Warto więc obserwować nasiona i jeśli zauważymy, że mają zbyt sucho, należy je spryskać wodą. Zraszać przestajemy, gdy rzeżucha osiągnie wysokość ok. 3 cm – wtedy roślinę podlewamy bezpośrednio do podłoża.
Tak przygotowana rzeżucha powinna wyrosnąć w ciągu 7-10 dni. Możemy jednak ten proces przyspieszyć.
PRZECZYTAJ TEŻ: Owies na Wielkanoc. Kiedy wysiać, jak i na czym zasiać, żeby wyrósł na święta?
Co zrobić, żeby rzeżucha szybciej rosła?
By nasiona rzeżuchy szybciej zakiełkowały, wystarczy przed wysianiem ich na ligninę lub watę moczyć je w przegotowanej, ostudzonej wodzie przez ok. 2 godziny.
Po tym czasie wokół nasion pojawi się lepka, żelowa otoczka. Takie nasiona będą lepiej przygotowane do kiełkowania.
Po wysianiu rzeżuchy należy talerzyk z nasionkami przenieść na słoneczny parapet. Roślina jest najzdrowsza i najsmaczniejsza, gdy osiąga wysokość 5-7 cm. Starsze pędy smakują gorzej i mają mniej wartości odżywczych. Rzeżuchę spożywamy bezpośrednio po ścięciu – można dodać ją do kanapek, jajka, jajecznicy czy wiosennych sałatek.