Rzeżucha wyrośnie w ekspresowym tempie. Wystarczy, że zrobisz jedną rzecz

2023-03-16 9:14

Rzeżucha to jeden z symboli wiosny i świąt Wielkanocnych. Oprócz dobroczynnych witamin i składników odżywczych, zaletą rzeżuchy jest błyskawiczny czas wzrostu. Normalnie nasionka rosną 7-10 dni, ale jeśli zrobimy jedną rzecz, będziemy mogli delektować się rzeżuchą już po 5 dniach!

rzeżucha
Autor: getty images

Jak siać rzeżuchę w domu?

Rzeżuchę możemy wysiewać do gruntu (lub podłoża w doniczce) lub na watę czy ligninę. Jeśli zależy nam na zielonej ozdobie wielkanocnego stołu, warto zdecydować się na uprawę rzeżuchy w doniczce.

Jeśli natomiast chcemy wykorzystać roślinę do celów spożywczych, by uniknąć zanieczyszczenia ziemią, najlepiej wysiać nasiona rzeżuchy bezpośrednio na ligninę bądź watę.

Do domowej uprawy rzeżuchy będziemy potrzebować czterech rzeczy:

  • płaskiego pojemnika (talerzyk, podstawka pod doniczkę, pojemnik plastikowy)
  • kawałka waty, ligniny lub gazy (można wykorzystać również świeżą gąbkę do naczyń)
  • spryskiwacza z przegotowaną wodą
  • nasion rzeżuchy.

Na talerzyk kładziemy kawałek waty i zwilżamy go wodą. Podłoże powinno być wilgotne, ale nie mokre. Następnie za pomocą łyżeczki rozprowadzamy nasiona po całej powierzchni waty. Warto zwrócić uwagę, by poszczególne nasionka nie nachodziły na siebie – to ułatwi im późniejszy wzrost.

Gdy ułożymy nasiona na podłożu, spryskujemy je delikatnie i czynność powtarzamy 2 razy dziennie. Rzeżucha nie lubi przesuszenia – nie należy jednak przesadzać, bo stojąc w wodzie, może zacząć gnić.

Warto więc obserwować nasiona i jeśli zauważymy, że mają zbyt sucho, należy je spryskać wodą. Zraszać przestajemy, gdy rzeżucha osiągnie wysokość ok. 3 cm – wtedy roślinę podlewamy bezpośrednio do podłoża.

Tak przygotowana rzeżucha powinna wyrosnąć w ciągu 7-10 dni. Możemy jednak ten proces przyspieszyć.

PRZECZYTAJ TEŻ: Owies na Wielkanoc. Kiedy wysiać, jak i na czym zasiać, żeby wyrósł na święta?

Co zrobić, żeby rzeżucha szybciej rosła?

By nasiona rzeżuchy szybciej zakiełkowały, wystarczy przed wysianiem ich na ligninę lub watę moczyć je w przegotowanej, ostudzonej wodzie przez ok. 2 godziny.

Po tym czasie wokół nasion pojawi się lepka, żelowa otoczka. Takie nasiona będą lepiej przygotowane do kiełkowania.

Po wysianiu rzeżuchy należy talerzyk z nasionkami przenieść na słoneczny parapet. Roślina jest najzdrowsza i najsmaczniejsza, gdy osiąga wysokość 5-7 cm. Starsze pędy smakują gorzej i mają mniej wartości odżywczych. Rzeżuchę spożywamy bezpośrednio po ścięciu – można dodać ją do kanapek, jajka, jajecznicy czy wiosennych sałatek.

Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE