Już nigdy nie wyrzucisz skórki banana! Nie warto

2024-04-03 8:49

Nawóz z bananów to ekologiczna i w pełni naturalna odzywka, którą możemy zasilać zarówno rośliny doniczkowe, jak i ogrodowe. Dlaczego nawóz ze skórek banana jest tak skuteczny i jak go przygotować? Podpowiadamy!

Nawóz z bananów – właściwości

Do przygotowania nawozu z bananów wykorzystuje się oczyszczoną skórkę tego owocu. To właśnie ona jest ogromnym skarbcem dobroczynnych składników mineralnych i pierwiastków, które pomagają roślinom bujniej kwitnąć i zdrowo się rozwijać.

Co ciekawe, nawóz z bananów doskonale poprawia smak warzyw i owoców (np. pomidorów), a także skutecznie odstrasza mszyce!

Skórka od banana jest bogatym źródłem potasu i fosforu – te dwa pierwiastki są podstawą większości chemicznych nawozów, ponieważ wspomagają wzrost i kwitnienie roślin. W skórce od banana znajdziemy również magnez, wapń, siarkę oraz kwas krzemowy.

Nawóz z bananów — do jakich roślin?

Nawóz z bananów można stosować do większości roślin doniczkowych, ogrodowych, owoców, warzyw i kwiatów. Warunkiem jest tolerancja rośliny na większe ilości potasu i fosforu.

Do roślin, które uwielbiają nawóz z bananów należą:

Warto zaznaczyć, że nawóz z banana występuje pod różnymi formami – niektóre z nich są mocniejsze, inne słabsze.

Dla przykładu wyciąg ze skórek banana, opryski bananowe czy sproszkowane skórki dodawane do gleby nie będą aż tak mocne jak gnojówka na bazie skórek od banana. Najlepiej dopasować rodzaj nawozu do rośliny i efektu, jaki chcemy uzyskać.

Jak zrobić nawóz z bananów?

Istnieje kilka sposobów na przygotowanie nawozu z bananów. Jeśli mamy taką możliwość, wybierzmy owoce z upraw ekologicznych – nie są one pryskane szkodliwymi chemikaliami, jak inne banany. To szczególnie ważne, jeśli chcemy zasilić nawozem z bananów jadalne owoce lub warzywa w ogrodzie.

Przed użyciem warto cały owoc namoczyć przez pół godziny w letniej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody oczyszczonej. Taka kąpiel pomoże pozbyć się pozostałości po chemicznych opryskach oraz dogłębnie oczyści skórkę banana.

Ze skórki banana możemy przygotować nawóz do roślin na 4 sposoby:

  • Zakopanie skórek bananów w ziemi

To najłatwiejszy sposób na naturalny nawóz z bananów – najlepiej stosować go do zasilania roślin w ogrodzie.

Wystarczy, że pokroimy skórkę banana na mniejsze kawałki i umieścimy w miejscu, gdzie planujemy posadzić rośliny. Specjaliści radzą, by zakopywać skórki banana na 2-3 tygodnie przed sadzeniem lub sianiem roślin, by skórki miały szansę nieco się rozłożyć i użyźnić glebę.

Ponieważ skórki banana rozkładają się powoli, przez kolejne tygodnie będą stopniowo zasilać roślinę, uwalniając do gleby drogocenne składniki odżywcze.

Ten sposób doskonale sprawdzi się do nawożenia róż, pomidorów, a także młodych sadzonek, które potrzebują nie tylko „paliwa” do wzrostu, ale również ochrony przed szkodnikami.

  • Wyciąg ze skórek bananów

Innym sposobem na nawóz z bananów jest przyrządzenie wyciągu ze skórek tego owocu. Jak to zrobić? To proste! Należy pokroić skórkę od banana na średniej wielkości kawałki, włożyć do litrowego słoika i zalać ciepłą, przegotowaną wodą.

Słoik następnie trzeba przykryć i odstawić na 2 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie płyn rozcieńczamy z wodą w proporcjach 1:1 i tak przygotowaną odżywką podlewamy rośliny.

Wyciąg ze skórek bananów możemy wykorzystać również do oprysków – idealnie odstraszy mszyce i inne szkodniki roślin.

  • Nawóz ze skórek bananów w proszku

Z bananów można również zrobić proszek, który dosypuje się do podłoża. W tym celu należy skórki oczyścić i wysuszyć dokładnie na słońcu lub w piekarniku. Następnie skórki rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze, a gotowy proszek dodajemy do podłoża.

Ta metoda najlepiej sprawdza się do zasilania roślin doniczkowych, ponieważ w przypadku roślin ogrodowych może okazać się niewystarczająca.

  • Gnojówka ze skórek bananów

Do roślin ogrodowych dużo skuteczniejszy jest nawóz z bananów w formie gnojówki. Intensywnie pachnącym płynem po rozcieńczeniu z wodą (w proporcji 1:10) podlewa się rośliny ogrodowe, krzewy owocowe i grządki warzywne.

Jak przygotować gnojówkę ze skórek bananów? Przygotowanie gnojówki przypomina nieco proces przyrządzania wyciągu z bananów. Pokrojone (lub całe) skórki banana umieszczamy w dużym słoiku i zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą.

Słoik zakręcamy i umieszczamy w ciemnym miejscu w ogrodzie na 2 tygodnie. Miksturę codziennie mieszamy. Gnojówkę zaleca się przechowywać w odległej części ogrodu ze względu na intensywny zapach.

Jak często stosować nawóz z bananów?

Nawóz ze skórek bananów zaleca stosować się nie częściej niż co 3-4 tygodnie. W przypadku, gdy roślina potrzebuje więcej składników odżywczych lub jest w kiepskim stanie, można ją nawozić np. co 2 tygodnie.