Woda po jajkach do roślin
Skorupki jajek to jedna z najskuteczniejszych naturalnych odżywek do roślin doniczkowych i ogrodowych. Ale nie tylko twarde skorupki mogą pomóc roślinie szybciej i bujniej rosnąć. Również woda po gotowanych jajkach ma w sobie mnóstwo dobroczynnych składników i z powodzeniem może zastąpić niejeden chemiczny nawóz.
Woda po jajkach jest bogata w wapń, cynk i fosfor. Kombinacja tych pierwiastków sprawia, że woda po ugotowanych jajkach jest nie tylko eliksirem młodości dla roślin, ale także potężnym stymulantem wzrostu.
Według specjalistów, regularne podlewanie roślin wodą z jajek może przyspieszyć wzrost roślin nawet 10-krotnie!
Do jakich kwiatów woda po jajkach?
Woda po jajkach - czyli woda wapniowa - może pomóc roślinom cierpiącym na niedobory tego pierwiastka. Okazy, którym brakuje wapnia, zazwyczaj bardzo wolno rosną (szczególnie ich młode listki!), liście pokrywają brązowe plamy, a ich końcówki wysychają.
Brązowe plamy to często również jedna z oznak choroby grzybowej – jeśli podłoże rośliny nieprzyjemnie pachnie (zgnilizną), bardzo możliwe, że problemem jest pleśń i zachodzące w korzeniach procesy gnilne.
Jak podlewać rośliny wodą po jajkach?
Przygotowanie odżywki z wody po jajkach jest bajecznie proste. Wody wapniowej nie musisz rozcieńczać – wystarczy, że wodę, w której gotowałaś jajka, przelejesz do pojemnika lub butelki z atomizerem. Wodą po jajkach możesz spryskiwać liście roślin lub podlewać ją – jak tradycyjnym nawozem.
Jakie rośliny podlewać wodą po jajkach?
Woda z jajek ma pH na poziomie 5.5-6.5. Doskonale sprawdzi się więc do zasilania większości roślin doniczkowych uprawianych w domach. Może jednak nie sprawdzić się w przypadku roślin kwasolubnych (pH poniżej 5), np. azalii czy poinsecji.