Zgodzimy się chyba z tym, że zmywanie pod bieżącą wodą nam nie służy. Zamiast niszczyć dłonie, lepiej wybierzmy się na popołudniowy spacer, a zmywanie oddajmy w ręce profesjonalistów, tym bardziej, że zmywarki stają się coraz samodzielniejsze. Zmywarki mogą mieć od trzech do dwunastu programów i różne funkcje. Zmywanie może odbywać się w różnej temperaturze: minimalna to +40 °C, maksymalna +75 °C. Program powinien być dobrany do rodzaju zmywanych naczyń i stopnia ich zabrudzenia. Zobacz, jakie są najpopularniejsze programy i funkcje zmywarek... i dlaczego warto mieć zmywarkę w domu!

Sprawdź też: montaż zmywarki - jak podłączyć zmywarkę >>>

Jak działa zmywarka?

W systemie mycia orbitalnego na ramionach zraszających kręcą się mniejsze elementy zwiększające dokładność mycia. Jeśli zmywarka uzna, że naczynia nie są dostatecznie czyste po pierwszym zmywaniu, uruchomi dodatkowe mycie - w tej samej wodzie, uprzednio przefiltrowanej. Paradoksalnie zmywarki zintegrowane z zabudową kuchenną rozwijają się szybciej. Wiele decyzji podejmują same, biorą przy tym pod uwagę względy ekonomiczne. Jeżeli na przykład zapełniona jest tylko jedna półka, automatycznie zastosują program "połowa wsadu". O swoich planach informują w elektronicznym języku na ciekłokrystalicznym wyświetlaczu. Właściciel musi pamiętać tylko o tym, żeby na czas podać odpowiednie detergenty.

Jedną z ich najważniejszych zalet zmywarek jest to, że pracują w wysokiej temperaturze - nawet w 70°C - przy której nasze dłonie kapitulują. A potrzebują do tego mniej niż połowę ilości wody zużywanej przy zmywaniu ręcznym. Wspaniale suszą - szkło wycierane ręcznie nigdy nie dorówna wyjętemu ze zmywarki. Ale to przecież standard.

Zmywarka: dlaczego warto ją mieć?

Najważniejszym argumentem by kupić zmywarkę jest oszczędność czasu: niewielu z nas lubi po dobrym obiedzie stanąć przed zlewozmywakiem pełnym brudnych talerzy, sztućców i garnków. Drugi ważny argument, to oszczędność wody: zainwestuj w zmywarkę, a zobaczysz, że rachunki będą znacznie niższe. Jest tak dlatego, że zmywarka pracuje w obiegu zamkniętym (podczas jednego zmywania korzysta kilka razy z tej samej wody, oczyszczając ją filtrami). Współczesne zmywarki wyposażone są w różne systemy, które zapewniają komfort użytkowania i funkcjonalność. Same rozpoznają ilość oraz rodzaj naczyń i dopasowują odpowiedni program mycia.

Wybieramy zmywarki: poznaj parametry zmywarek

  • Wielkość zmywarki - 45 cm czy 60 cm?

W sklepach spotyka się zmywarki w dwóch szerokościach: 45 i 60 cm. Do zmywarki o szerokości 45 cm powinno wejść sześć typowych obiadowych kompletów naczyń. Do modelu o szerokości 60 cm - dwanaście. A jak wybrać tę najwłaściwszą?

Wybierz model o szerokości 45 cm, jeśli:

  • masz niewielką rodzinę (najwyżej 3 osoby),
  • rzadko jadacie w domu (2-3 razy w tygodniu).

Wybierz model o szerokości 60 cm, jeśli:

  • twoja rodzina liczy 3 lub więcej osób,
  • często jadacie posiłki w domu,
  • przyjmujecie gości na obiedzie lub kolacji,
  • zależy wam na oszczędzaniu wody.

Wyposażenie zmywarki, czyli w co warto zainwestować?

Wybierz zmywarkę o niskim poziomie hałasu (poniżej 40 dB), szczególnie jeśli masz kuchnię otwartą na pokój. I nie wykładaj glazurą ściany za zmywarką, bo urządzenie będzie hałasowało jeszcze bardziej.

Klasa energetyczna
. Im wyższa, tym więcej zaoszczędzisz na elektryczności. Klas energetycznych jest 7 – są oznaczone kolejnymi literami alfabetu, od “A” (najwyższa) do “G” (najniższa). Urządzenia z każdej kolejnej klasy są o około 12 proc. mniej wydajne od tych z klasy poprzedniej, a więc np. zmywarka klasy “C” będzie zużywała o około 24 proc. więcej energii, niż zmywarka klasy “A”).
Zużycie wody. Za bardziej oszczędną zmywarkę zapłacisz więcej, ale w przyszłości ten wydatek zwróci się w niskich rachunkach za wodę. Przeciętnie zmywarka zużywa 13 do 17 l wody na jedno mycie.

Czym nas zaskakują zmywarki?

Coraz więcej zmywarek jest wyposażonych w specjalne czujniki, dzięki którym rozpoznają stopień zabrudzenia i dobierają odpowiedni program oraz regulują temperaturę. Niektóre kontrolują ciśnienie wody, dostosowują siłę strumienia do rodzaju naczyń.

Są też zmywarki, które za sprawą trzech niezależnych ramion obracających się w różnych kierunkach zraszają naczynia z potrójną siłą. Wszystko to usprawnia pracę, oszczędza wodę oraz prąd.

Wyposażenie godne uwagi - zmywarka z funkcją "update"

Ruchome kosze, półki, pojemniki pozwalają optymalnie ustawić naczynia; niektóre firmy zadbały nawet o miejsca na niemowlęce butelki oraz smoczki. Warto też wspomnieć o funkcji "update" pozwalającej na aktualizację programów za sprawą komputerowego połączenia serwisu z elektronicznym układem sterującym zmywarki.

Nowoczesna zmywarka: programy zmywania

Nowoczesne zmywarki są naszpikowane elektroniką, by usprawnić pracę, ułatwić obsługę, zmniejszyć zużycie wody i prądu. Można w nich myć niemal wszystko - od drewna po plastik. Tylko stara, ręcznie malowana porcelana jeszcze się im opiera.

  • Zmywarka: program normalny

Przeznaczony do mycia średnio zabrudzonych naczyń – zmywanie odbywa się zazwyczaj w temperaturze +65°C i trwa około 90 minut. Na początku cyklu naczynia są płukane – to tak zwane zmywanie wstępne, które może stanowić również osobny program, a potem myte detergentem (mycie zasadnicze), płukane, nabłyszczane i suszone. Mycie wstępne polega na wstępnym opłukaniu naczyń, które będą później zmywane. Zmywarka pojemności dwunastu kompletów zużywa w tym cyklu około 4–5 litrów wody.

  • Zmywarka: Program intensywny

Tego programu używa się do mycia garnków lub bardzo zabrudzonych naczyń z zaschniętymi resztkami potraw. Czas trwania programu jest najdłuższy – ponad 100 minut, a temperatura zmywania najwyższa +70°C.

  • Zmywarka: Program BIO

W tym programie do zmywania stosuje się nowoczesne detergenty z zawartością enzymów. Zmywanie odbywa się w temperaturze około +50°C, ponieważ wówczas enzymy działają najefektywniej. Wyniki mycia są porównywalne z myciem tradycyjnymi środkami w temperaturze +65°C. W niektórych modelach zmywarek faza BIO dotyczy wszystkich programów.

  • Zmywarka: Program szybki (skrócony lub Rapid)

Służy do mycia naczyń lekko zabrudzonych. Krótszy czas programu uzyskano, rezygnując z mycia wstępnego i stosując niższą temperaturę ok. +40°C, +50°C. Czas trwania programu jest różny w zależności od modelu zmywarki.

  • Zmywarka: Program delikatny zwany też „kryształem”

Przeznaczony jest do naczyń delikatnych i szkła.  W tym programie przede wszystkim ograniczona jest temperatura (do +40°C) oraz jej zmiany pomiędzy kolejnymi fazami zmywania.

  • Zmywarka: Program ekonomiczny

Pod tą nazwą kryją się programy pozwalające na oszczędność energii lub wody. Niektórzy producenci nazywają ekonomicznymi również programy: BIO (ze względu na obniżoną temperaturę zmywania, a więc krótszy czas podgrzewania wody) i szybki. Są też zmywarki, w których opcję ekonomiczną można realizować we wszystkich programach, obniżając temperaturę płukania. Modele z rozbudowaną elektroniką automatycznie dostosowują zużycie wody i energii do stopnia zabrudzenia naczyń.

  • Zmywarka: Funkcja pół wsadu

Ta funkcja pozwala na zmywa-nie tylko w jednym koszu, najczęściej górnym. Dotyczy zmywarek na dwanaście kompletów na-czyń. Wybór programu jest dowolny, a zużycie wody i energii – mniejsze.

  • Zmywarka: Timer

Pozwala zaprogramować czas rozpoczęcia pracy zmywarki nawet z 24-godzinnym wyprzedzeniem.

Proszek, nabłyszczacz i sól, czy może tabletki 3 w 1?

Korzystając ze zmywarki musimy używać detergentów w trzech rodzajach: proszku do mycia, preparatu nadającemu umytym naczyniom połysk (tzw. nabłyszczacza) i soli zmiękczającej wodę. Jeżeli zapomnisz o którymkolwiek z nich – zmywarka przed rozpoczęciem pracy przypomni ci o tym – zaświeci się czerwona lampka kontrolna. Na rynku dostępne są także tabletki 3 w 1, 4 w 1 a nawet 5 w 1. Są one wygodne w użyciu, ale nie tak skuteczne jak tradycyjne detergenty i droższe.

Uwaga! Nie pomyl detergentu (proszku do mycia) z solą. Omyłkowe nasypanie proszku do pojemnika na sól uszkadza urządzenie zmiękczające wodę w zmywarce; koszt naprawy sprzętu po takiej pomyłce będzie dość duży!

Ostatni program zmywarki - suszenie

W ostatniej fazie programu zmywarka suszy naczynia. Dlatego nigdy nie otwieraj drzwi urządzenia, zanim nie zasygnalizuje ono, że program się skończył (nawet jeśli nie słychać, że pracuje). Nie spodziewaj się jednak, że naczynia będą całkiem suche, dlatego jeszcze przez chwilę po zakończeniu mycia pozostaw urządzenie z uchylonymi drzwiczkami i dopiero potem wyjmij talerze. Dzięki temu woda odparuje. W standardzie jest tzw. suszenie statyczne (zmywarka po umyciu naczyń tylko się nagrzewa). Za dopłatą dostępne jest znacznie szybsze suszenie dynamiczne (aktywne) – zmywarka z takim systemem ma wentylator, który rozprowadza rozgrzane powietrze po całej komorze skuteczniej susząc naczynia.

Jak dbać o zmywarkę?

Aby zmywarka skutecznie myła, trzeba o nią trochę zadbać. Przede wszystkim, co 3-4 mycia obejrzyj filtr na dnie zmywarki, a jeśli jest zanieczyszczony, opłucz go pod bieżącą wodą. Co 6-12 miesięcy dobrze jest zastosować odkamieniacz. Jeśli tego nie zrobisz, zmywarka nie będzie myła tak dokładnie jak na początku (powierzchnia umytych naczyń będzie tłusta lub matowa).

Oszczędność to nie wszystko. Warto wiedzieć, co potrafi określony model zmywarki, jakie ma wyposażenie i czy jej obsługa nie jest skomplikowana...