Efektowne, podwieszane modele, kształtem przypominające oprawy oświetleniowe, polecane są przede wszystkim do otwartych i dużych kuchni. Okapy w kształcie surowych, regularnych brył (prostopadłościanów, ściętych ostrosłupów itd.) najlepiej wyglądają w towarzystwie nowoczesnej, pozbawionej ozdobników zabudowy kuchennej, w której dominują linie proste. Do prostej, geometrycznej zabudowy kuchennej pasują też (na zasadzie kontrastu formy) okapy o płynnych kształtach, często do złudzenia przypominające lampy. Mogą być nie tylko ze szkła czy stali, ale też z ceramiki. Najlepiej zastosować je w kuchniach połączonych z salonem.
Okap do aneksu kuchennego: zabawa w chowanego
Modele „zamaskowane” to wyciągi dyskretnie ukryte w podwieszanym suficie albo za zabudową, nienaruszające minimalistycznego charakteru wnętrza. Można też wybrać coraz popularniejsze okapy nablatowe pozwalające na całkowitą rezygnację z górnej zabudowy kuchennej. Okap wysuwany z blatu - na ogół niewidoczny, bo ukazuje się tylko wtedy, gdy jest potrzebny - jest świetną propozycją do minimalistycznych aranżacji, ale także do małych pomieszczeń, kuchni usytuowanych we wnękach itp.