Czajnik z regulacją temperatury: modele, zalety, charakterystyka

Czajnik z regulacją temperatury - czy opłaca się go kupić? Poznaj zalety czajników elektrycznych z regulacją temperatury. Dowiedz się również, w jakiej temperaturze powinno się parzyć herbatę, kawę i inne produkty. 

Czajni szklany Unold
Czajnik Severin
Czajnik elektryczny z regulacją temperatury Tefal
Czajnik elektryczny z regulacją temperatury Ariete
Czajnik elektryczny Ariete

Wydawać, by się mogło, że czajnik elektryczny to jedno z najprostszych urządzeń, którego podstawowym zadaniem jest zagotować wodę. Coraz popularniejszym w naszych kuchniach staje się jednak czajnik z regulacją temperatury. Jakie zalety ma czajnik z termometrem? Sceptyk powie: "Ale po co czajnikowi funkcje?". Smakosz herbaty i kawy zna na to pytanie odpowiedź. Oto nasz przewodnik: kupujemy czajnik z regulacją temperatury.

Nie przegap: Naczynia i akcesoria do parzenia herbaty: rozgrzewka psychodynamiczna 

Czajnik z regulacją temperatury: herbata i kawa

Parzenie herbaty czy kawy to proces, w którym czajnik elektryczny z regulacją temperatury okazuje się być niezawodny. Wprawdzie kawy nie pijemy zbyt dużo, za to w spożyciu herbaty zajmujemy czwarte miejsce w Europie. Nauczyliśmy się już pić herbatę dla zdrowia – zieloną, czerwoną czy ziołową, a także tylko dla przyjemności - smakową czy czarną. A każda z tych herbat potrzebuje innego czasu, a zwłaszcza temperatury parzenia. Nie wystarczy zalać torebki czy liści wrzątkiem, jeśli chce się wydobyć prawdziwe właściwości napoju. Mało tego, ani kawy, ani herbaty wrzątkiem zalewać się wręcz nie powinno. Najlepsze espresso potrzebuje 95°C, a herbata? To zależy jaka.

Temperatura parzenia herbaty:

  • herbata biała - temperatura parzenia ok. 80°C
  • herbata zielona chińska - temperatura parzenia 75-90°C
  • herbata zielona japońska - temperatura parzenia 60-75°C
  • herbata żółta - temperatura parzenia 75-80°C
  • herbata czarna - temperatura parzenia 95°C
  • herbata niebieska - temperatura parzenia 90-95°C
  • herbata czerwona - temperatura parzenia 95°C
  • herbaty owocowe - temperatura parzenia 95°C
  • herbaty ziołowe - temperatura parzenia 90-95°C

To tylko przykłady, bo gatunków herbat jest więcej, a i tak żadna z nich nie potrzebuje 100°C. Jeśli gotujemy wodę w czajniku tradycyjnym, trudno jest sprawdzić, jaka w danym momencie panuje w nim temperatura. Dowiadujemy się dopiero, gdy woda wrze lub za pomocą tradycyjnego gwizdka. Czajnik z termometrem z kolei zrobi to za nas.

Czytaj też: Wielkanocna herbata - niezwykły smak odpoczynku

Czajnik elektryczny: budowa

Tradycyjny czajnik elektryczny składa się z elementu grzejnego decydującego o szybkości gotowania, zwykle umieszczonego w podstawie urządzenia. Ta jest istotna, gdyż w modelach czajników elektrycznych z funkcją regulacji temperatury podstawa jest zwykle bardziej rozbudowana, tj. znajduje się na niej także panel sterowania. Ważną kwestią dotyczącą czajników z płaskim elementem grzejnym (może być także spiralny) jest to, że ich podstawa jest obrotowa. Zdarzają się modele czajników elektrycznych, w których w podstawie znajduje się miejsce do przechowywania przewodu, a mogą też mieć system automatycznego zwijania przewodu.

Korpus czajnika elektrycznego z kolei to rodzaj dzbanka z „dziobkiem” wykończonym drobną siateczką (jest to rodzaj filtru zatrzymującego ewentualne zanieczyszczenia i kamień). Dziobek jest wyprofilowany, tak by gwarantował bezpieczne nalewanie gorącej wody, a niektórzy producenci sprzętu AGD stosują specjalne końcówki zapobiegające rozlewaniu wody. Pojemność dzbanka w czajniku elektrycznym wynosi zwykle od 1 do 2 l (tzw. turystyczne mają od 0,4 do 0,9 l). Korpus ma pokrywkę, która coraz częściej produkowana jest z funkcją automatycznego podnoszenia. Na korpusie znajduje się wskaźnik poziomu wody – zwykle jest to rodzaj jednego lub dwóch "okienek". Poziom wody podawany jest w litrach, a coraz częściej także w liczbie filiżanek.

Zobacz też: Jaki ekspres do kawy wybrać? Kupujemy dobry ekspres do kawy 

Czajnik z regulacją temperatury: nastawianie temperatury

To właśnie owa tytułowa funkcja, czyli czajnik z możliwością ustawienia określonej ciepłoty wody. Funkcję regulacji temperatury wody znajdziemy w droższych urządzeniach. Zależnie od modelu czajnika z termometrem zakres temperatur oraz sposób ich ustawiania może być różny. Zazwyczaj regulacja temperatury jest kilkustopniowa (od czterech do sześciu stopni). Możemy zatem podgrzać wodę w czajniku elektrycznym np. do 60, 70, 80 czy 95 C.

Sposobów zmiany żądanej temperatury w czajniku z termometrem jest kilka. Najczęściej robi się to za pomocą przycisków oznaczających konkretne stopnie. Może być też wbudowany panel, na którym każdy przycisk przyporządkowany jest konkretnemu rodzajowi napoju. Naciśnięcie jednego z nich powoduje automatyczne wybranie odpowiedniej temperatury wody do parzenia, np. 40, 80, 90 lub 100°C, co bardzo ułatwia przygotowanie np. konkretnego gatunku herbaty. Są też czajniki z płynną regulacją temperatury wody, dzięki której wysokość temperatury ustawia się przyciskami „+” i „–”. Nowością są modele czajników elektrycznych wyposażone w tzw. pierścienie świetlne, przyporządkowane określonej temperaturze. Pierścień świetlny umieszczony jest w podstawie urządzenia. Zmienia on kolor w zależności od ciepłoty wody. Pierścień zmienia też kolor podczas ochładzania. Lampka „stanu” będzie migać, aż woda osiągnie żądaną temperaturę, a następnie będzie świecić światłem ciągłym. Kolor światła lampki „stanu” będzie się zmieniać zależnie od temperatury wody w czajniku. Kiedy wybrana temperatura zostanie osiągnięta, lampka zgaśnie.

Istotna jest też w czajniku z regulacją temperatury funkcja podtrzymania temperatury wody. Aby ją aktywować, trzeba nacisnąć odpowiedni przycisk po naciśnięciu żądanego przycisku wstępnego ustawienia. Gdy woda osiągnie ustawioną temperaturę, specjalna kontrolka będzie informować o uruchomieniu funkcji. Aby ją wyłączyć, wystarczy ponownie nacisnąć przycisk jej wyboru lub po prostu zdjąć czajnik z podstawy. Działanie trybu utrzymywania ciepła może trwać np. 30 minut. Po upływie tego czasu rozlega się sygnał dźwiękowy i czajnik wyłącza się samoczynnie.

Czajnik elektryczny: zasady bezpieczeństwa

Woda i energia elektryczna zawsze wymagają zabezpieczeń. Podstawową zasadą jest kupować sprzęt AGD tylko wiadomego pochodzenia. W markowych czajnikach elektrycznych producenci dbają o bezpieczeństwo klientów, dlatego też czajniki wyposażane są m.in. w:

  • automatyczny wyłącznik – po zagotowaniu wody urządzenie wyłącza się samo, dzieje się tak również po zdjęciu dzbanka z podstawy;
  • wyłącznik w wypadku braku wody – dzięki niemu urządzenie zostanie automatycznie wyłączone, co zabezpiecza zarówno przed jego zniszczeniem, jak i przed pożarem; w automatyczne wyłączenie po zdjęciu z podstawy – to rozwiązanie, które ma większość modeli dostępnych na polskim rynku;
  • automatyczne zatrzymanie pary – to funkcja automatycznego wyłączenia urządzenia w po otwarciu pokrywy, w razie przypadkowego otwarcia pokrywy w trakcie gotowania czajnik zostanie wyłączony;
  • nienagrzewająca się obudowa – chroni przed poparzeniem;
  • gumowe wykończenia – np. na rączce i w podstawie, gwarantują stabilność i zapobiegają ześlizgnięciu się czajnika z blatu lub wyślizgnięciu z dłoni.

Jak usunąć kamień z czajnika? 

1. Kwaskiem cytrynowym lub sodą oczyszczoną. Do czajnika z wodą wsypujemy opakowanie kwasku, gotujemy wodę (jeśli kamień jest spory, odstawiamy na noc) i następie wylewamy. 

2. Octem. Wlewamy do wody w czajniku szklankę octu i gptujemy. Zostawiamy na 10 minut, wylewamy i myjemy czajnik. By usunąć niechciany zapach, jeszcze dwa razy trzeba zagotować tę samą wodę. Można również wlać do czajnika sam ocet i odstawić na całą noc, nie gotować.

Parzenie kawy i herbaty - naczynia, urządzenia (ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ)

Dowiedz się więcej na temat naczyń oraz sprzętów, dzięki którym otrzymasz idealną kawę lub herbatę.

Ocena: 0
Tekst: Magda Lewandowska Zdjęcia: materiały prasowe

POLECANE ARTYKUŁY