Naczynia i akcesoria do parzenia herbaty: rozgrzewka psychodynamiczna

2017-02-03 11:29

Imbir, goździki, pomarańcze jako dodatki do zimowej herbaty są wszystkim znane. A emaliowana kamionka, silikonowa smycz lub zaparzacz ze stali cienkiej jak żyletka? Naczynia i akcesoria do parzenia herbaty, inspirowane obyczajami ze Wschodu i Zachodu, pozwalają z picia naparu zrobić nowy rytuał.

Naczynia i akcesoria do parzenia herbaty
Autor: serwis prasowy mjolk.ca

Spis treści

  1. Najciekawsze naczynia i akcesoria do parzenia herbaty
  2. Porcelana w różnych stylach - zobacz GALERIE ZDJĘĆ

„Dopóki Ciebie, Ciebie nam pić, póty jak w niebie, jak w niebie nam żyć, herbatko, herbatko, herbatko” – śpiewali z nastaniem chłodów Jeremi Przybora i Jerzy Wasowski. Starsi Panowie poznali się na mocnym napoju w szklance, choć w PRL do dyspozycji były głównie dwa gatunki (Popularną sprzedawało CZSS Społem, a indyjską Madras – Posti). Kabaretowy potencjał ciemnego naparu był łatwo wyczuwalny – nie wszystkie fusy Popularnej opadały na dno przy zalewaniu i pijący musieli opracować trudną technikę dyskretnego wyjmowania liści z ust bez przerywania rozmowy.

Dziś bogactwo dodatków i aromatycznych cytrusów pozwala z herbaty zimowej zrobić estetyczny i hedonistyczny spektakl z wątkiem terapeutycznym w tle. Imbir łagodzi stany zapalne, a jeśli połączymy go z cynamonem, goździkami, pomarańczą, ryzykujemy nastrój niemal euforyczny. Pikanterii zimowemu popołudniu doda herbata z rozmarynem, czerwonym pieprzem, kółkiem z grejpfruta i sokiem malinowym. Z kolei napary ziołowe, np. z lipy, jeśli połączyć je z malinami, czarnym bzem i różą, wycisną z nas siódme poty. By ten odrodzony słowiański rytuał nabrał form terapii systemowej i psychodynamicznej, dodajmy do niego wyjątkowe naczynia.

Najciekawsze naczynia i akcesoria do parzenia herbaty

Rytualne parzenie herbaty kojarzymy z kulturą Kraju Kwitnącej Wiśni. Ale ponieważ herbata podbiła cały świat, herbaciane wzornictwo bujnie się rozwinęło w wielu rejonach, w tym oczywiście w Europie. Na jakie naczynia i akcesoria do parzenia herbaty warto zwrócić uwagę?

Miseczki, które ogrzeją dłonie: wybierz zestaw rytualny inspirowany wschodnimi obyczajami. Na przykład z połyskliwej białej i matowej czerwonej porcelany, w którym zamiast filiżanek są miseczki.

Nie przegap: Ćmielów, czyli najstarsza polska wytwórnia porcelany >>>

Dobry zaparzacz: najczęściej w formie kulki, ale może też być to stożek ze stali nierdzewnej (np. z kolekcji „Etch” Toma Dixona, do której należą m.in. znane perforowane lampy). Zaparzacz ma tę wielką zaletę, że w pełni panujemy nad fusami.

Szara kamionka
Autor: serwis prasowy iittala.com

Efektowna kamionka: pokryta szarą emalią, a także geometryczny kształt filiżanek i dzbanków z kolekcji „Neu” od Ferm Living (trójkąty łączą się tu z trapezami i półkolami) przypomina ceramikę, która w latach 20. ubiegłego wieku powstawała w Bauhausie. Mistrzyniami geometryzacji naczyń były w niemieckiej uczelni Grete Marks i Marianne Brandt.

Porcelana na wesoło lub w stylu orientalnym: kiedyś piliśmy herbatę tylko w filiżankach o szerokim brzegu i koniecznie ze spodkiem, dziś panuje pełna dowolność – np. w zestawie z poranną wesołością (proj. Sanna Annukka, Sami Ruotsalainen / Marimekko). Tradycjonalistom polecamy zaś pozłacany japoński zaparzacz z ruchomym sitkiem i włoski krajobraz malowany w stylu imari na filiżance z angielskiej fabryki porcelany Spode, wzór z 1816 r.

Porcelana w dwóch stylach
Autor: serwisy prasowe firm

Porcelana w różnych stylach - zobacz GALERIE ZDJĘĆ

Azjatycka, europejska... A może po prostu polska? Porcelana to piękna praktyczna dekoracja i ciekawy pomysł na prezent.

Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE