Wymiary blatu kuchennego mają duży wpływ na jego funkcjonalność. Materiały, z których wykonuje się blat kuchnny, mogą być przeróżne... Wszystko zaklęte w wyobraźni projektantów, ale także uwzględniające wygodę przyszłych użytkowników. Aby blat dobrze spełniał swoje funkcje, jego wymiary musza być odpowiednie: sprawdź, jaka powinna być szerokość blatu, wysokość blatu oraz odległości od rożnych sprzętów kuchennych.

Zobacz też: Nowoczesne blaty kuchenne: jak dobrać kolor blatu do kuchni, kiedy postawić na blat biały lub szary>>

Blat kuchenny wymiary

  • minimalna szerokość blatu roboczego wynosi 60 cm. Będzie wygodniej, jeśli będzie miał 80 cm szerokości. Blat z płyty laminowanej lub MDF może mieć nawet do 120 cm szerokości, z corianu – 76-93 cm, drewniany - do 130 cm, a kamienny jest przycinany z dużych płyt na żądany wymiar. Tradycyjnie blat roboczy umieszczano między kuchenką a zlewozmywakiem. Dzisiaj jego miejsce często dostosowuje się do sposobu przygotowywania posiłków;
  • obok zlewozmywaka powinien być umieszczony blat do odstawiania naczyń o szerokości minimum 40 cm. Będzie wygodniej, jeśli takie blaty znajdą się z obu stron zlewozmywaka;
  • kuchenka powinna sąsiadować z blatem z obu stron o szerokości co najmniej 20 cm. Wygodniej, jeśli przynajmniej jeden z nich będzie miał szerokość 40 cm (niezbędną do odstawienia dużego garnka z palnika);
  • w sąsiedztwie lodówki, kuchenki mikrofalowej i piekarnika powinien być blat o szerokości co najmniej 30 cm do odkładania produktów i naczyń z potrawami;
  • wysokość blatu roboczego dostosowujemy do wzrostu użytkownika. Dla niższych osób wystarczy 85 cm, wyższym będzie się wygodniej pracowało na blacie o wysokości 90 cm;
  • blat z kuchenką można umieścić kilka centymetrów niżej niż blat roboczy, po to aby nie wspinać się na palce, zaglądając do garnków;
  • blat, na którym umieszczamy ekspres do kawy i herbaty, znajduje się zwykle na wysokości barku, to znaczy około 110 cm;
  • blat zastępujący stół umieszczamy na wysokości 75 cm.
  • standardowa grubość blatu kuchennego zależy od materiału, z którego jest on wykonanany. W przypadku blatów kamiennych jest to 2 lub 3 cm, laminowanych – 2,8 lub 3,8 cm, drewnianych 2, 3 bądź 4 cm, kompozytowych i metalowych - mniej więcej 4 cm.

Sprawdź: 10 inspiracji na blaty kuchenne. Jaki blat do kuchni wybrać?>>

Najczęściej spotykane materiały na blat

  • blaty z kamienia: efektowne, wytrzymałe, ale i ciężkie, zimne, łatwy do odnawiania, jeden z droższych materiałów.
  • blaty z drewna: naturalne, ciepłe, wygodne do odnawiania, odporność uzależniona od gatunku i impregnacji...
  • blaty z płyty laminowanej i MDF: popularne i tanie, mnóstwo wzorów, kolorów i faktur, odporne na uszkodzenia, łatwe do czyszczenia...
  • blaty kuchenne z metalu: zależnie od koloru do kuchni nowoczesnej, ale i w stylu dworkowym, wymaga starannego czyszczenia...
  • blaty z płytek ceramicznych: można zrobić samemu, niedrogie, odporne na temperaturę, ale podatne na obtłuczenia...
  • blaty z kompozytów: praktyczne, wygodne do utrzymywania w czystości, duże możliwości w dobieraniu kształtów...

Polecamy: Najlepszy blat do kuchni: blaty kuchenne ceny, rodzaje, trwałość, cechy użytkowe>>

Na co warto zwrócić uwagę, wybierając blat do kuchni?

Blat jest elementem wykańczającym szafki kuchenne – musi być zharmonizowany z ich frontami, uchwytami, ścianą i podłogą, powinien też pasować do któregoś z elementów kuchni. W blat wbudowujemy płytę kuchenną oraz zlewozmywak – musi on stanowić dopasowaną do nich oprawę.

Jeśli blat sąsiaduje z oknem, powinien harmonizować z parapetem okiennym. Można go wykończyć tym samym materiałem albo celowo skontrastować. Blaty takie same jak fronty szafek tworzą zwartą całość, dlatego sprawdzają się w dużych kuchniach. W mniejszych lepiej te elementy różnicować.

Przeczytaj: Blaty kuchenne drewniane - jakie plusy i minusy mają blaty drewniane [PORADNIK]>>

Blaty do kuchni - GALERIA INSPIRACJI

Przedstawiamy ciekawe pomysły na blat kuchenny - zarówno do wnętrz nowoczesnych, jak i tradycyjnych.