BLATY KUCHENNE: rodzaje i charakterystyka blatów kuchennych [WIDEO]

Blat kuchenny jest jednym z najważniejszych i najbardziej narażonych na uszkodzenia elementów w kuchni. Musi on spełniać wiele warunków, aby mógł służyć przez lata. Zobaczcie, jakie są rodzaje blatów kuchennych i które z nich najlepiej wybrać!

Rodzaje blatów kuchennych
BLATY KUCHENNE: rodzaje i charakterystyka blatów kuchennych
Blat kuchenny Andrzej Szandomirski
Rodzaje blatów kuchennych
Rodzaje blatów kuchennych

Blat kuchenny to jeden z ważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów blatów kuchennych. Jednak decydując się na wybór blatu, oprócz rodzaju, musimy też wziąć pod uwagę jego grubość, która jest ściśle związana z materiałem, z którego zostanie wykonany nasz blat.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie blatu kuchennego?

  • Blat kuchenny powinien mieć odpowiednią szerokość, aby praca przy nim była łatwa i wygodna. Nie oszczędzajmy na szerokości blatu roboczego. Chociaż minimalna wynosi 60 cm, wygodniejszy będzie taki o szerokości 80 cm.
  • Miejsce blatu do kuchni warto dostosować do sposobu przygotowywania posiłków – obok zlewozmywaka powinien być umieszczony blat do odstawiania naczyń szerokości minimum 40 cm. Będzie wygodniej, jeśli takie blaty znajdą się z obu stron zlewozmywaka.
  • Kuchenka powinna sąsiadować z obu stron z blatami do kuchni o szerokości co najmniej 20 cm. Wygodniej, jeśli przynajmniej jeden z nich będzie miał szerokość 40 cm (niezbędną do odstawienia dużego garnka z palnika).
  • Obok lodówki, kuchenki mikrofalowej i piekarnika powinien być blat do kuchni szerokości co najmniej 30 cm do odkładania produktów i naczyń z potrawami.

Grubość blatów kuchennych

Warto pamiętać, że jeśli zależy nam na blacie cienkim, centymentrowym lub nawet cieńszym, do wyboru mamy jedynie blaty kompozytowe. Ich grubość zaczyna się już od 0,6 cm. Z kolei blaty kamienne zazwyczaj mają grubość 2 lub 3 cm. Szeroką rozpiętość zapewniają nam modele drewniane, ich wymiary to zazwyczaj 2,6 do 4,5 cm. Ogromny wybór grubości blatów mamy w przypadku płyt laminowanych, zaczynają się one od 2 cm do nawet 7 cm. Mogą być proste lub zaokrąglone, a ich brzegi mogą być oklejone dodatkowo aluminiową powłoką. Najpopularniejsza grubość blatu to 4 cm, jednak w ostatnim czasie dominuje moda na coraz cieńsze blaty.

Wybieramy modny blat kuchenny

Wymiana blatu kuchennego jest jednym z najprostszych sposobów na zmianę wystroju kuchni. Dzięki temu prostemu zabiegowi odświeżymy jej wygląd, a za pomocą kilku dodatków kuchnia zyska nowy charakter bez urządzania generalnego remontu. W aranżacji wnętrz, podobnie jak w każdej innej dziedzinie, pojawiają się sezonowe trendy. Jednym z najważniejszych jest kolorystyka. Aktualnie dominują odcienie szarości i ponadczasowa biel, niezależnie od rodzaju i grubości blatu. Oczywiście nadal modna jest faktura drewna, a klienci, którzy wybierają klasykę, nadal są w większości. Dzieje się tak z racji tego, że drewno ociepla wnętrze, w końcu nie wszyscy muszą być fanami chłodnego minimalizmu. Kolejnym trendem jest kontrast między blatem a frontami kuchennymi. Jeśli zdecydujemy się na błyszczącą kuchnię w lakierze, blat możemy wybrać z drobną strukturą i odwrotnie. Do matowych frontów klienci decydują się na błyszczący blat.

Rodzaje blatów kuchennych

Blaty kamienne - są one niezwykle trwałe. Kamienie możemy sklasyfikować na: granity, konglomeraty granitowe i konglomeraty kwarcowo-akrylowe. Granity oprócz trwałości wyróżniają się również bogatą kolorystyką. W przypadku konglomeratów granitowych proces technologiczny polega na połączeniu mielonki granitowej z żywicą oraz pigmentem. W ten sposób powstają ich barwy. Są to obecnie najtrwalsze i najtwardsze rodzaje blatów. Charakteryzują się również zerową porowatością dzięki czemu nie chłoną wody i substancji, które mogą być wylane na kuchenny blat. Konglomeraty kwarcowo-akrylowe składają się z mielonki karcu oraz akrylu. W przypadku tego rodzaju blatów możemy uzyskać bardzo jednolitą kolorystykę. Zaliczamy je do blatów miękkich, na których widoczne będą ślady użytkowania.

Blaty drewniane - wyróżniają się tym, że są wykonane z materiału szlachetnego. Są to blaty, które wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Powinny być regularnie impregnowane, a temperatura w pomieszczeniu musi być odpowiednio dobrana, zbyt wysoka spowoduje rozsychanie się drzewa.

Blaty stalowe - najczęściej wykorzystywane są w gastronomii. Są to blaty zimne i narażone na zarysowania.

Blaty laminowane - są wykonywane na bazie płyty wiórowej pokrywanej laminatem. Są one najtańszym rodzajem blatów. W przypadku blatów laminowanych należy pamiętać o używaniu desek do krojenia czy podkładek pod gorące naczynia, które zabezpeczają laminat przed uszkodzeniami. Jest on tworzywem sztucznym, najbardziej narazonym na uszkodzenia.

Sprawdź, czym charakteryzują się poszczególne blaty kuchenne:

Ocena: 2
Tekst: Milena Tuzimek Zdjęcia: Mariusz Bykowski

POLECANE ARTYKUŁY