Zabudowa kuchenna: sposoby na funkcjonalne aranżacje

2014-07-10 17:06

Zabudowa kuchenna: jak rozplanować układ kuchni, by był jak najbardziej funkcjonalny i komfortowy? Kuchnia to szczególne pomieszczenie w każdym domu, ponieważ, jak mało które, potrzebuje nienagannej organizacji. Przybliżamy kilka zasad ergonomii obowiązujących podczas urządzania kuchni i możliwości praktycznego rozplanowania zabudowy kuchennej. Zabudowa kuchni: porady i inspiracje!

Spis treści

  1. Zabudowa kuchenna: rozplanowanie
  2. Zabudowa kuchenna: odległości umożliwiające wygodną pracę
  3. Aranżacje kuchni i porady - ZOBACZ GALERIE ZDJĘĆ

Idealna kuchnia powinna być komfortowa w użytkowaniu, a więc przede wszystkim – praktycznie rozplanowana. Jak to osiągnąć? Jak powinna być rozplanowana zabudowa kuchenna, by być zadowolonym z aranżacji i docenić wygodę dobrze urządzonego wnętrza?

Czytaj też: Mała kuchnia z pojemną zabudową. Pomysły na przechowywanie w małej kuchni

Zabudowa kuchenna: rozplanowanie

Jest kilka możliwości rozplanowania zabudowy kuchennej. Jeśli urządzasz kuchnię o bardzo dużej powierzchni, możesz zdecydować się na zabudowę w kształcie litery U lub litery G – kuchnia stanie się przytulna, a wszystkie potrzebne rzeczy będziesz mieć pod ręką. Alternatywą dla posiadaczy kuchni o sporym metrażu lub połączeniu jakim jest kuchnia i jadalnia jest układ kuchni z wyspą. Zabudowa kuchenna wykonana na planie litery L jest rozwiązaniem idealnym dla każdego rodzaju kuchni – dużych, małych, wąskich i szerokich. Do długiej i wąskiej kuchni wybierz układ jednoliniowy – wysoka zabudowa kuchni sprawi, że nie zabraknie ci miejsca, aby przechować akcesoria kuchenne, może jednak optycznie zacieśnić wnętrze – by tego uniknąć, zrezygnuj w wiszących szafek na rzecz półek. W kuchni szerokiej świetnie sprawdzi się zabudowa kuchenna dwuszeregowa - czyli na przeciwległych ścianach kuchni.

Zobacz też: Jak rozplanować zabudowę w kuchni. Zobacz zasadę trójkąta

Zabudowa kuchenna: odległości umożliwiające wygodną pracę

Dzięki kilku podstawowym zasadom ergonomii, będziesz w stanie zaplanować w pełni funkcjonalny układ kuchni, nawet jeśli ma ona niewielki metraż. Podczas urządzania kuchni, architekci wnętrz podpowiadają, że najważniejszym jest, aby prawidłowo rozmieścić zlewozmywak, lodówkę i kuchenkę. Właśnie w tej kolejności – bez względu na to, czy ustawisz je od strony lewej do prawej, czy odwrotnie. Modelowy układ nie zawsze da się wprowadzić w życie, ale warto spróbować to zrobić, by ułatwić sobie codzienną pracę w kuchni. Trzy wyżej wymienione sprzęty wyznaczają wierzchołki umownego trójkąta roboczego, który zastosujesz w każdym rozplanowaniu zabudowy – w litery L, C, G, dwu- i jednoszeregowym. W ostatnim przypadku, zamiast trójkąta, rozmieszczenie urządzeń tworzy linię. Sprzęty nie mogą być ulokowane ani zbyt blisko siebie, ani zbyt daleko. Dwa boki trójkąta – odległość między zlewem a kuchenką oraz między kuchenką a lodówką w linii prostej nie powinny przekraczać 120-270 centymetrów. Z kolei lodówka i zlew powinny znajdować się w odległości mniej więcej 120-210 centymetrów.

Nie przegap: Blaty kuchenne: rodzaje i charakterystyka blatów kuchennych [WIDEO]

Aranżacje kuchni i porady - ZOBACZ GALERIE ZDJĘĆ

Jaki rodzaj zabudowy kuchennej czy blatu? Poznaj inne sposoby na urządzenie kuchni w galeriach zdjęć zamieszczonych poniżej!

Jak zaplanować niedużą kuchnię | Webinar z cyklu Wygodne mieszkanie
Nasi Partnerzy polecają