Podłoga w kuchni musi być ładna, ale powinna też spełniać swoją rolę – czyli być odporna na ścieranie, trwała i łatwa do utrzymania w czystości. Wszystkie te cechy ma podłoga w kuchni z płytek ceramicznych, na przykład z gresu porcelanowego (szkliwionego lub nie). Ma on niską nasiąkliwość, nie wyciera się szybko i nie robią się na nim plamy. Odpowiedni na podłogę w kuchni będzie też kamień – na przykład z bardzo odpornym granitem na czele. Na podłodze w kuchni dobrze sprawdzi się również terakota i klinkier.

Podłoga w kuchni: nie tylko gładka

Podłoga w kuchni to nie tylko płytki ceramiczne. Często stosuje się też łupki, wapienie albo trawertyn. Są one porowate, dlatego wymagają odpowiedniej impregnacji. Podobnie wytrzymałe są też konglomeraty granitowo-kwarcowe i mają przy tym ciekawą kolorystykę. Kamienną podłogę w kuchni czyści się równie łatwo jak płytki ceramiczne. Wybór zależy już wyłącznie od zasobności naszego portfela i aranżacji kuchni. W galerii zdjęć znajdziesz podpowiedzi na ładną podłogę w kuchni.