Metamorfoza mieszkania w stylu vintage. ZDJĘCIA przed i po

2021-10-15 6:46

Gdy architektka Agata Słoma z pracowni OMII przekroczyła próg mieszkania, przywitały ją wąskie korytarze, małe okna, zamknięta kuchnia, miejscami skośny sufit i... boazeria. Właścicielom zależało, by zamienić niezachęcające wnętrze w przytulne, nowoczesne mieszkanie w stylu vintage. Jak wyszło? Zajrzyj do naszej galerii zdjęć i zobacz spektakularną metamorfozę!

Przedpokój

Przed remontem przedpokój wyglądał, jakby zatrzymał się w latach 70. i 80. Boazeria, ukryte w ścianach szafki i zagadkowe przebiegi instalacji... nawet autentyczne dodatki vintage (aparat telefoniczny!) nie były w stanie uratować aranżacji. Zachęcająco nie wyglądały także dywany, nieporęczne szafki i drzwi, które kojarzyły się raczej ze smutnym PRL-em niż z nowoczesnymi wnętrzami.

Przedpokój po metamorfozie stał się stylową i zapraszającą do mieszkania przestrzenią, w której dominują jasne kolory i minimalistyczne meble. Ponieważ przedpokój to strefa intensywnie eksploatowana, tuż przy wejściu architektka zastosowała mozaikę z gresu odporną na wodę i uszkodzenia mechaniczne. Na uwagę zasługuje również lampa z plisowanym kloszem z papieru. W pozostałej części holu podłogę wyłożono stylową jodełką w kolorze przyciemnionego barwionego dębu. 

Salon z kuchnią

Meblościanka, welurowa sofa z fotelami w musztardowym kolorze, dywan zasłaniający oryginalny drewniany parkiet i lampa, która nie pasuje do reszty kompozycji. Tak wyglądał salon przed remontem...

A jak prezentuje się przestrzeń dzienna po metamorfozie? Pierwsze, co rzuca się w oczy w nowej odsłonie salonu to ogromne przeszklenia. Rezygnacja z tradycyjnych okien i drzwi balkonowych na rzecz modeli przesuwnych sprawiła, że wnętrze wydaje się dużo większe i jest lepiej doświetlone. Dodatkowo w centrum salonu rozłożono czerwony dywan w stylu retro. A zamiast starych foteli z weluru w pokoju dziennym stanęła długa sofa w modnym kolorze, smukły stolik kawowy i granatowe fotele.

Kuchnia przed metamorfozą była oddzielnym pomieszczeniem z brązowymi kafelkami na podłodze i ścianie nad blatem. Przytłaczający efekt potęgowała ciemna zabudowa kuchenna i jej przysadzisty kształt. W jadalnianej części kuchennej przestrzeni przed remontem królowała pasiasta tapeta, jasny dywan i długi stół z krzesłami przykryty obrusem. Na ścianie z tapetą wisiały również - zgodnie z dawną modą - wzorzyste talerze i zegar wyglądem przypominający ogromny zegarek na rękę.

By powiększyć przestrzeń i trochę ją unowocześnić, architektka zdecydowała się na wyburzenie ściany między kuchnią a salonem. Granicę między tymi dwoma pomieszczeniami wyznacza podłoga: w kuchni są to wielkoformatowe szare płytki, natomiast w salonie - drewniany parkiet w jodełkę. W nowej kuchni dominuje jasna kolorystyka (białe ściany, białe blaty, szara podłoga), a subtelny kontrast został zaznaczony przez rząd oliwkowych mebli.

Zamiast długiego rzędu górnych szafek architekta zdecydowała się na lekką przeszkloną półkę, która doskonale sprawdzi się do eksponowania kryształów, kieliszków czy szklanek. Między kuchnią a salonem wstawiono kręcone czarne schody, a nieco bliżej części dziennej - nietuzinkowy kwietnik w formie ażurowej konstrukcji, a obok jasny drewniany stół i stylowe krzesła z plecionką. 

Łazienka

Stara łazienka była klaustrofobiczna i przytłaczająca. Panował w niej chaos, a brak miejsca do przechowywania kosmetyków i wszędobylskie beżowe płytki tylko potęgowały to wrażenie. 

Po remoncie Łazienka zyskała drugie życie i...kilka metrów kwadratowych więcej! Starą ciemną posadzkę skuto i wyłożono płytkami imitującymi biały marmur. W nowej łazience nie zabrakło również miejsca do przechowywania w postaci szafki na wysokich nóżkach. Na niej stanęła obła misa umywalki.

Na uwagę zasługują także prostokątne płytki-cegiełki wokół wanny w kolorze szmaragdowym. Razem z pozostałymi elementami wyposażenia (między innymi drewnianej komody), pomagają uzyskać efekt vintage, na którym tak zależało właścicielom. 

Autorką projektu mieszkania jest arch. Agata Słoma, właścicielka pracowni OMII.

Zobacz spektakularną metamorfozę mieszkania w stylu vintage:

MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

Uroki grudnia chłoniemy wszystkimi zmysłami. Wzrokiem, smakiem, dotykiem… Wyraz temu dajemy w aktualnym numerze „M jak Mieszkanie”.

Kup dostęp od 1 zł
Mjakmieszkanie grudzień