Nertera płożąca - Nertera granadensis

2020-07-16 15:46 Opracowanie: redakcja serwisu

Nertera to bylina o ozdobnych owocach, uprawiana u nas jako roślina doniczkowa. Niska roślinka o jasnozielonych drobnych liściach, wypełniająca zwykle całą powierzchnię doniczki, tworzy zieloną darń usianą koralowymi owocami – niejadalnymi jagodami, które tworzą się z niepozornych zielonych kwiatków i utrzymują aż do zimy.

Nertera nie znosi zbyt wysokiej temperatury i bezpośredniego nasłonecznienia.  Wczesną wiosna na roślinie pojawiają się drobne, niepozorne kwiaty, o białej barwie.
Pędy rośliny osiągają do 20 cm długości i zwieszają się dekoracyjnie poza krawędzie doniczki. Nertera zawiera trujące substancje.

Najlepiej ustawić nerterę w miejscu jasnym, ale nie w pełnym słońcu. Może też stać w półcieniu. Latem odpowiednia do uprawy nertery jest temperatura pokojowa; natomiast w okresie spoczynku – od października do lutego – zalecane jest obniżenie temperatury do 8–10 st.C.
Przy podlewaniu trzeba zwrócić uwagę, aby podłoże było równomiernie wilgotne, należy unikać zarówno przelania (woda nie może stać na podstawce doniczki), jak też zbytniego przesuszenia podłoża. Podlewać należy umiarkowanie, najlepiej używając miękkiej wody wlewając ją na podstawkę.

Nerterę przesadzamy, gdy jest to konieczne, zawsze po opadnięciu owoców, zazwyczaj późnym latem lub w lutym-marcu do podłoża o odczynie kwaśnym. Podczas przesadzania można roślinę podzielić.
Wiosną i latem roślinę należy zasilać co dwa tygodnie nawozami o niewielkiej zawartości azotu, aby nie pobudzać liści do zbyt silnego wzrostu. Od października do lutego, czyli w okresie spoczynku, nie nawozimy.

Kategoria Doniczkowe
Wilgotność gleby wilgotna
Stanowisko półcieniste
Roślina ozdobna z owoców
Wysokość 5 cm - 10 cm
Podlewanie średnio