Oryginał czy kopia? Naturalny kamień i drewno oraz ich imitacje w kuchni

2021-06-11 14:50 AGF

Dyskusję, co lepsze do kuchni: drewno naturalne czy imitacja, porównać można do sporu o wyższości choinki sztucznej nad prawdziwą. Zwolennicy obu opcji mają mocne argumenty i zazwyczaj każdy pozostaje przy swoim zdaniu. A o wyborze decydują emocje i upodobania.

Nawet przekonani, że z pięknem drewna nie może się równać żadna imitacja, miewają problem z rozpoznaniem, czy dana próbka to lakierowane drewno, czy laminat. Coraz doskonalsze technologie pozwalają znakomicie naśladować nie tylko wygląd, lecz także fakturę drewna. Argument, że jest to materiał naturalny, a przez to bardziej ekologiczny, też nie zawsze się broni. Porównanie wpływu na środowisko produkcji mebla z litego drewna i z materiałów drewnopochodnych jest trudne – wszystko zależy od gatunku drewna, skąd pochodzi i jakiej zostało poddane obróbce. Wycinanie drzew i transportowanie na drugi koniec świata jest ekologicznie wątpliwe. Z kolei MDF pokryty różnymi lakierami i okleinami może budzić obawy o toksyczność zarówno procesu produkcji, jak i samych wyrobów. Pewne jest to, że naturalne drewno staje się materiałem coraz bardziej ekskluzywnym. Nie bez powodu producenci skrupulatnie wykorzystują każdy wiór, a nawet pył drzewny. Coraz śmielej też pojawiają się kompozyty na bazie drewna i innych, szybciej rosnących roślin. Może przyszłość meblarstwa należy do bambusa, konopi i topinamburu? •

kuchnia Archetipo L'Ottocento Cucine
Autor: materiały prasowe L'Ottocento Cucine KLASYKA I AWANGARDA Zabudowa przyścienna „Atlante” z drewna orzecha włoskiego przypomina tradycyjną angielską boazerię. Na tym tle wyspa „Archetipo” wykończona fornirem „ALPI Sottsass Grey” prezentuje się iście rewolucyjnie. L'Ottocento Cucine. lottocento.it
Kapryśna natura
KAROL SIGNUS, technolog i koordynator projektów w firmie Halupczok, meble-halupczok.pl

Drewno to materiał bardzo wdzięczny – ciepły i naturalny, a przez to niepowtarzalny. Odcień i rysunek słojów zależą nie tylko od gatunku czy sposobu rozcięcia bala, lecz także od warunków, w jakich drzewo rosło – klimatu, dostępności substancji odżywczych. W dobrych warunkach przyrosty roczne są szerokie, w trudnych – wąskie i z zawiłościami. Nieregularności, takie jak sęki czy pęknięcia, jedni uznają za wadę, inni widzą w nich urodę naturalnego materiału. Trzeba też pamiętać, że drewno jest higroskopijne – wchłania i oddaje wilgoć, dlatego np. fronty, nawet jeśli zgodnie ze sztuką wykonano je z drewna wysuszonego, o wilgotności 8–12 proc., mogą nieznacznie zmieniać wymiary. Nie powinno to powodować żadnych niedogodności, ale klient musi być o tym uprzedzony. W kuchni drewno trzeba chronić przed wchłanianiem wilgoci, zabezpieczyć lakierem lub olejowoskiem i zadbać o dobre odprowadzenie pary wodnej – używać okapu. Dobrym rozwiązaniem jest wyciąg, który sam się włącza, kiedy wzrasta wilgotność powietrza.